Korčok: Politika EÚ nie je len zahraničná, je potrebná aktívna účasť SR

Európska politika nie je len zahraničná politika, je dôležité, aby sa Slovensko aktívne zapojilo aj do prípravy na situáciu a krízu v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Po utorkovom rokovaní Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti sa na tom zhodli minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) a predseda výboru Tomáš Valášek (Za ľudí).

21.04.2020 12:45
korčok Foto: ,
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS).
debata (17)

Obaja sa zhodli, že je preto potrebná úzka spolupráca členov vlády s európskym výborom.

„Budem vo vláde presadzovať, aby ministri z ostatných rezortov boli pravidelne na dialógoch s týmto výborom. Ideme do dôležitých rokovaní o finančnej perspektíve, o budúcnosti EÚ. Toto nie je len zahraničná politika,“ povedal Korčok. Občanom Slovenska podľa neho treba vysvetľovať, že Slovensko a Brusel nie sú dva svety, ale že sa Slovensko na rozhodnutiach podieľa.

Zároveň podotkol, že EÚ nemá imunitu na kritiku. Slovensko bude mať podľa neho jasné postoje aj k tomu, čo v EÚ funguje a čo nie. Zdôraznil potrebu spoločne sa pripraviť na uvoľňovanie opatrení a krízu v súvislosti s ochorením COVID-19. Považuje za dôležité využiť všetky dostupné nástroje a byť flexibilný aj pri čerpaní eurofondov.

Podobne to vidí aj Valášek. Pokiaľ občania nebudú vidieť, že v EÚ má aj Slovensko podiel na rozhodovaní, budú mať podľa neho nacionalisti a populisti silný argument obzerať sa po iných spoločenstvách. Za dôležité preto považuje, aby sa svojej úlohy v tejto oblasti chopili aj ostatní členovia vlády. Zdôraznil, že musíme byť krajina, ktorá dokáže EÚ meniť.

Minister reagoval aj na kritiku programového vyhlásenia vlády (PVV) zo strany Roberta Fica (Smer). Ten tvrdí, že sa dokument nevenuje dostatočne migračnej politike a chýbajú v ňom aj vzťahy napríklad s Čínou. Korčok tvrdí, že postoj k migrácii v ňom je a nadväzuje dokonca na predchádzajúcu vládu. Skonštatoval, že sa má viac hovoriť o Slovensku a v oblasti zahraničnej politiky bude uprednostňovať záujmy SR. „Vláda od prvého dňa iba prijíma opatrenia, ako sa vysporiadať s koronavírusom. Táto vláda nemala, že sto dní, ona nemala sto sekúnd,“ zdôraznil.

Korčok informoval aj o klesajúcich číslach žiadostí o repatriáciu. Ľudia podľa neho pochopili, že repatriácia nie je kyvadlová doprava, ale podpora pre ľudí v núdzi. Vysvetlil, že repatriáciu nezastavujú, ale bude závisieť od kapacít. Apeloval na ľudí žijúcich v zahraničí, ktorí sú súčasťou sociálneho a zdravotného systému inej krajiny, aby zvážili všetky riziká cezhraničnej mobility.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #ministerstvo zahraničných vecí #Ivan Korčok #Tomáš Valášek