Kvietik s Kožuchom zostávajú za mrežami

Bývalý šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch a finančník Martin Kvietik budú stíhaní väzobne. Rozhodol o tom sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici Peter Pulman.

25.04.2020 11:44 , aktualizované: 17:58
Juraj Kožuch, súd Foto: ,
Juraj Kožuch viditeľne schudol.
debata (202)

VIDEO: Prokurátor: Kožuch aj Kvietik idú do väzby.

Video

Obidvoch zadržala v stredu Národná kriminálna agentúra v rámci akcie Dobytkár. Obvinení sú z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku spolupáchateľstvom. Súvisí to s udeľovaním dotácií Pôdohospodárskej platobnej agentúre. Dokopy mali prijať sumu 924-tisíc eur. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v piatok návrh na ich väzobné stíhanie z dôvodu kolúznej a preventívnej väzby v súvislosti s korupčnou trestnou činnosťou.

VIDEO: Kvietikov advokát hovorí, že jeho klient obvinenia odmieta.

Video

Na banskobystrický súd ich priviezli policajti v sobotu pred jedenástou, na rukách mali putá. Kožuch viditeľne schudol, k obvineniu sa nevyjadril. Podobne reagoval tiež Kvietik, ktorý sa maskoval kapucňou na hlave a do budovy súdu vošiel bez slova. Po necelých štyroch hodinách rozhodovania ich sudca poslal do väzby. Každého umiestnia samostatne – v inom zariadení.

„Dôvodom kolúznej väzby je obava z možného ovplyvňovania svedkov. Sudca u obvinených. neprijal sľub ani nenariadil dohľad probačného a mediačného úradníka. U obvineného M. K. neprijal ani peňažnú záruku vo výške 100-tisíc eur ponúkanú inou osobou,“ uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková. Rozhodnutie nie je právoplatné, keďže obidvaja podali sťažnosť. Tú bude riešiť Najvyšší súd.

VIDEO: Juraja Kožucha predvádzajú pred súd.

Video

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry objasnil, že v pôvodnom návrhu väzby bola aj obava z pokračovania v trestnej činnosti. Napriek tomu on sťažnosť nepodal. „Vzhľadom na skutočnosti, ktoré nastali mám za to, že dnešné rozhodnutie je dostačujúce,“ hovorí prokurátor s tým, že Kožuch aj Kvietik krátko vypovedali. „Popreli spáchanie skutkov, ktoré sú im kladené za vinu,“ poznamenal.

Kvietikov obhajca Dušan Ivan potvrdil, že jeho klient spáchanie skutkov, z ktorých je obvinený, odmieta. „Samozrejme to, čo sa okolo neho momentálne deje, ho neteší,“ povedal Ivan.

VIDEO: Martina Kvietika predvádzajú pred súd.

Video
202 debata chyba
Viac na túto tému: #Špecializovaný trestný súd #NAKA #kožuch