V Bystranoch zrušili karanténu, v Žehre sú osadníci nedisciplinovaní

Voľne sa už môžu pohybovať obyvatelia osady v Bystranoch. V karanténe boli od 9. apríla. Nariadenie o povinnej izolácii zrušila regionálna hygienička Renáta Hudákova v sobotu presne o 15. hodine.

25.04.2020 18:52
Bystrany, karanténa Foto: ,
Rómovia v Bystranoch sa tešia, že karanténa v osade sa skončila.
debata (227)

VIDEO: Osada v Bystranoch je slobodná, zrušili karanténu.

Video

Podľa hlavného hygienika Jána Mikasa dodržali všetky opatrenia, boli disciplinovaní a medzi obyvateľmi osady sa nevyskytul žiaden pozitívny test na koronavírus.

Dodal, že v priebehu budúceho týždňa by sa mohla skončiť karanténa aj v Krompachoch. „Ešte tam prebiehajú vyšetrenia,“ povedal Mikas. V Žehre sa však v piatok vyskytol ďalší pozitívne testovaný, preto si na otvorenie bude musieť osada počkať. „Žehra bude v karanténe minimálne týždeň, ak nie dlhšie,“ povedal hlavný hygienik.

"Bol by som veľmi rád, aby aj naďalej ľudia z osady boli obozretní, aby čo najmenej mali strety s inými komunitami a opäť do osady ten vírus nepriniesli,“ apeloval na miestnych premiér Igor Matovič (OĽaNO). Podotkol, že ak sa vyskytne podobná situácia v nejakej inej komunite, tak dôjde k jej uzatvoreniu.

Europoslanec a bývalý splnomocnenec vlády pre rómsku komunitu Peter Pollák (OĽaNO), zrátal, že otestovaných bolo dosiaľ približne šesťtisíc ľudí v rómskych komunitách. Koronavírus identifikovali v 23, v zdravotníckych zariadeniach je aktuálne šesť pacientov. V Žehre podľa neho osadníci nedodržiavajú karanténu a sú nedisciplinovaní.

„Ukázali sme, že aj Rómovia sú disciplinovaní a vedia sa postarať o seba a svoje deti. Myslím si, že veľmi veľa roboty urobila miestna občianska poriadková služba či sociálni pracovníci," myslí si starosta Bystrian František Žiga.

Ľudia z osady tlieskali a tešili sa, že už je karanténa minulosťou. „Zvíťazili sme, sme najlepší. Všetkým ďakujem a nech sú všetci na Slovensku zdraví,“ odkázal s úsmevom na tvári Ján Dunka. Nadšený bol aj Marek Pecha, podľa ktorého si na uzavretie osady ťažko zvykali. „Vydržali sme to ale, veľa nám pomáhal starosta. Musíme len ďalej dodržiavať hygienu a nosiť rúška, aby sme neboli zatvorení opäť,“ uviedol Pecha.

227 debata chyba
Viac na túto tému: #osady #koronavírus