Pribudli dve úmrtia na Covid-19, viac ako 500 pacientov sa už uzdravilo

Na Slovensku bolo za stredu vykonaných 4584 testov na zistenie prítomnosti koronavírusu, v piatich prípadoch boli výsledky pozitívne. Bilancia nakazených sa tak po strede zvýšila na 1396. V stredu zomreli dve osoby pozitívne testované na Covid-19, celkový počet úmrtí sa tak zvýšil na 23. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

30.04.2020 09:49 , aktualizované: 16:43
debata (355)

Hospitalizovaných osôb s potvrdeným ochorením Covid-19 je 56, z toho 8 pacienti sa nachádzajú na jednotkách intenzívnej starostlivosti, žiadna osoba nie je na umelej pľúcnej ventilácii. Z ochorenia sa vyliečilo 524 ľudí, za stredu pribudlo 40 uzdravených pacientov. Celkovo bolo na Slovensku vykonaných už 85 922 testov.

Kĺzavý medián dosiahol dnes hodnotu 5, v prípade, že do 6. mája nedosiahne úroveň 100, začne sa ďalšia fáza postupného otvárania ekonomiky.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) dnes naznačil možnosť, že by sa mohlo urýchliť otváranie prevádzok na Slovensku. Stalo by sa tak v prípade, že sa počet nakazených koronavírusom udrží na rovnako priaznivých číslach do pondelka budúceho týždňa. (Viac sa dočítate tu)

Deti pendlerov a seniori na hraniciach

Osobám starším ako 65 rokov pri prechádzaní cez hranice bude stačiť kópia dokumentu, že trpia chronickou chorobou. Nemusia predložiť originál dokumentu. Pokiaľ ide o deti do 18 rokov, majú výnimku a môžu spolu s rodičmi-pendlermi prechádzať cez hranicu.

Po rokovaní brannobezpečnos­tného výboru parlamentu to povedal hlavný hygienik Ján Mikas v súvislosti s pandémiou. Pripomenul, že sa zrušila pre pendlerov povinnosť plánovaná od 1. mája, kedy sa mali každých 30 dní preukazovať rtpc negatívnym testom.

Brannobezpečnostný výbor podľa jeho predsedu Juraja Krúpu (OĽaNO) neprijal po rokovaní s hlavným hygienikom žiadne uznesenie. O mimoriadnu schôdzu výboru požiadali poslanci opozície, ktorí chceli rokovať o situácii na hraniciach.

Mikas povedal, že sa urobila výnimka aj pre diplomatov a pre študentov a žiakov, ktorí pôjdu na prijímacie skúšky do zahraničia a pre študentov a žiakov, ktorí prídu na Slovensko. Podľa Mikasa sa neprijali sprísňujúce opatrenia počas nadchádzajúceho predĺženého víkendu. Apeloval však na ľudí, aby dodržiavali hygienické opatrenia.

Nové testy určia v krvi prítomnosť protilátok proti koronavírusu

Súkromné laboratórne spoločnosti združené v Asociácii laboratórií (AsLab) postupne zavádzajú testovanie protilátok proti novému koronavírusu z krvi pacienta. Uviedol to predseda AsLab Vladimír Ježík. Ide o spoločnosti Medirex, Alpha Medical, Klinická biochémia a Synlab.

Spoločnosť Alpha Medical testovanie protilátok spustila v utorok (21.4.), spoločnosť Medirex uviedla, že by tak mala urobiť začiatkom budúceho týždňa. Protilátky proti vírusu SARS-CoV-2 už vyšetrujú aj laboratóriá združenia neštátnych abulantných lekárov Zdravita a Asociácie súkromných lekárov SR.

Prítomnosť protilátok v krvi určí napríklad laboratórna metóda Elisa. „Elisa určí, či už máte aktivovaný imunitný systém a začali ste s ochorením bojovať. Keďže identifikuje prítomnosť protilátok v krvi, vie určiť aj to, či už človek COVID-19 prekonal, či už s ľahkým priebehom alebo úplne asymptomaticky,“ uviedol generálny riaditeľ Alpha Medical Peter Lednický.

Zatiaľ čo PCR testovanie sa vykonáva sterom z krku, výsledok Elisa testu sa stanoví z krvi. Podľa Lednického ide o presné laboratórne stanovovanie, nie rýchlotest.

„Začali sme testovať prvých pacientov v spolupráci s Klinikou infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava, v spolupráci s armádou sme odobrali prvé vzorky,“ hovorí. Doplnil, že vylučovanie protilátok proti koronavírusu prichádza po 10 až 14 dňoch od infikovania, testy Elisa ich teda dokážu odhaliť v tomto čase. Sú však vhodné pre každého a dokážu tiež kvantitatívne určiť, koľko protilátok človek má.

Testovanie protilátok v súčasnosti nie je hradené z verejného zdravotného poistenia. Združenia súkromných lekárov uviedli, že podklady pre zaradenie týchto vyšetrení do katalógu zdravotných výkonov už odoslali do Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

„Protilátky poskytujú lepšiu pozíciu pri prípadnej reinfekcii, pretože prepožičiavajú istú imunitu. Preto je Elisa testovanie v čase, keď znovu otvárame ekonomiku, ešte dôležitejšie,“ myslí si Lednický. „Ak by sa vyšetrenie protilátok realizovalo na reprezentatívnej vzorke obyvateľstva, bolo by možné posúdiť premorenosť populácie vírusom a odhadnúť stav tzv. kolektívnej imunity,“ doplnili ASL SR a Zdravita.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

355 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus