Pribudlo sedem prípadov Covidu-19, otestovali viac ako 5-tisíc ľudí

Na Slovensku pribudlo počas štvrtku sedem nových prípadov vírusového ochorenia Covid-19, vykonaných bolo 5 150 testov. Informoval o tom permanentný krízový štáb na webovej stránke.

01.05.2020 09:44 , aktualizované: 11:15
KORONAVÍRUS: Triedenie a testovania pacientov Foto: ,
Dobrovoľníci z radov študentov medicíny a Slovenského Červeného kríža počas vstupnej kontroly, triedenia a testovania pacientov vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina.
debata (376)

Celkovo tak Slovensko eviduje 1 403 prípadov nákazy koronavírusom. Permanentný krízový štáb na webovej stránke korona.gov.sk informoval, že je hospitalizovaných momentálne 176 pacientov. U 52 bolo ochorenie potvrdené. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je päť osôb, na pľúcnej ventilácii je jeden pacient.

Počas štvrtku nepribudlo žiadne úmrtie pacienta pozitívne testovaného na koronavírus, počet 23 tak ostáva nezmenený. Naopak z ochorenia sa vyliečilo ďalších 34 pacientov, celkový počet vyliečených tak stúpol na 558.

Kĺzavý medián vo štvrtok zostal na hodnote päť. Jeho hodnota je rozhodujúca pri ďalšej fáze uvoľňovania ekonomiky. Aby sa odložila, musel by mať hodnotu 100. Z nových prípadov potvrdili päť v Bratislavskom kraji a po jednom v Banskobystrickom a Košickom kraji.

Od piatkového rána platia pre pendlerov v súvislosti s epidémiou koronavírusu nové pravidlá. Viac sa dočítate v tomto článku.

Rúška a rýchlotesty vyšli na šesť miliónov eur

Ministerstvo vnútra nakúpilo pol milióna rýchlotestov na koronavírus za 5 445 000 eur aj s DPH. Vyplýva to zo zmlúv zverejnených v Centrálnom registri zmlúv. Zdravotnícke pomôcky dodá rezortu spoločnosť Refin spol. s r.o. z Bratislavy.

Ministerstvo tiež podpísalo zmluvu na dodávku 500-tisíc kusov antibakteriálnych rúšok. Hodnotu tovaru pritom vyčíslili na 780-tisíc eur aj s DPH, dodať ich má firma Tatrasvit Svit – Socks, a.s. zo Svitu. Rúška by do Ústredného skladu Ministerstva vnútra SR v Slovenskej Ľupči mali byť dodané do konca mája.

Ministerstvo vnútra v polovici marca avizovalo zámer obstarať zdravotnícky a farmaceutický materiál a ochranné pracovné prostriedky určené na boj proti šíreniu koronavírusu. Materiál v odhadovanej hodnote približne päť miliónov eur mal byť podľa rezortu využitý na zabezpečenie primárnej ochrany príslušníkov Policajného zboru SR, Hasičského a záchranného zboru SR a všetkých ostatných zamestnancov Ministerstva vnútra SR.


VIDEO: Šéf Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana: Stačí jedna chyba a choroba sa rozšíri.

Video

Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

376 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus