Česi chcú v júli otvoriť hranice aj so Slovenskom

Česko postupne uvoľňuje opatrenia, prijaté pre pandémiu. V júli by chcelo mať otvorené hranice so susedmi, aj so Slovenskom.

03.05.2020 08:00 , aktualizované: 20:39
koronavírus, Kalifornia Foto: ,
Muž a žena s maskami kráčajú v San Franciscu okolo karikatúry, ktorá ľudí nabáda, aby si umývali ruky.
debata (101)

20:39 Počet ľudí, ktorí zomreli na koronavírusovú infekciu vo Francúzsku, vzrástol v nedeľu o 135 na 24.895. Je to najnižší denný nárast od 22. marca, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na úrad verejného zdravotníctva. Deň predtým podľahlo chorobe COVID-19 166 ľudí a v piatok 218. Počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) sa znížil o osem na 3819. Tento ukazovateľ klesá 25. deň po sebe. Vrchol 7200 pacientov na oddeleniach JIS zaznamenali vo Francúzsku 9. apríla.

20:20 rvýkrát od začiatku pandémie nového koronavírusu nepribudla v Slovinsku za 24 hodín ani jedna infikovaná osoba a všetkých 500 najnovších testov bolo negatívnych. Informovala o tom v nedeľu agentúra STA s odvolaním sa na údaje vlády. Počet ľudí, u ktorých sa dokázala prítomnosť vírusu SARS-CoV-2, tak zostáva 1439.

19:05 Taliansko v nedeľu zaevidovalo 174 úmrtí na nový koronavírus, čo je najnižší počet od 10. marca, keď vláda v krajine vyhlásila celoplošnú karanténu. Celkovo si epidémia infekčnej choroby COVID-19 v Taliansku vyžiadala životy 28 884 ľudí. Viac obetí v celosvetovom meradle hlásia len Spojené štáty. Denné bilancie počtu úmrtí a nakazených v Taliansku už niekoľko týždňov naznačujú, že epidémia je pod kontrolou a zdravotný systém nie je pod takým intenzívnym tlakom – na jednotkách intenzívnej starostlivosti bolo podľa údajov z nedele hospitalizovaných už len 1 501 osôb, čo je najmenej od 13. marca.

18:54 Počet úmrtí na nový koronavírus v Británii sa za uplynulých 24 hodín zvýšil o 315 na 28 446. Informovala o tom v nedeľu televízia Sky News s odvolaním sa na britskú vládu. Ide o značný pokles v porovnaní so sobotou, keď bolo hlásených 621 nových úmrtí, i s piatkom (739). Od soboty pribudlo 4339 pozitívne testovaných osôb, celkovo ich je 186 599.

Britský minister dopravy Grant Shapps v nedeľu v talkšou Andrewa Marra v televízii BBC One pripustil, že na koronavírus by zomrelo menej Britov, keby bolo skôr k dispozícii viac testov. „Veľa vecí“ by podľa neho mohlo vyzerať inak, ak sa v Spojenom kráľovstve robilo 100-tisíc testov denne pred rozšírením ochorenia COVID-19.

18:18 Turecké ministerstvo vnútra v nedeľu o jeden deň – do polnoci z pondelka na utorok miestneho času (23.00 h SELČ) – predĺžilo trojdňový zákaz vychádzania zavedený pre 31 miest a provincií z dôvodu kronavírusovej pandémie. Či sa platnosť tohto opatrenia následne opäť predĺži alebo ukončí, rozhodne v pondelok vláda, informovala agentúra Anadolu s odvolaním sa na turecké ministerstvo vnútra. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok oznámil, že 31 miest a provincií vrátane metropoly Ankara a najväčšieho mesta Istanbul, kde žije väčšinq populácie, bude v izolácii počas predĺžených víkendov počínajúc 1. májom. Zároveň avizoval, že víkendové zákazy potrvajú až do konca mája.

17:43 Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v nedeľu vyhlásil, že existuje „veľké množstvo“ dôkazov o tom, že nový koronavírus pochádza z laboratória v čínskom meste Wu-chan, odkiaľ sa do sveta rozšírila súčasná pandémia infekčnej choroby COVID-19. Viac sa dočítate tu.

16:48 Žiaci najvyšších a najnižších ročníkov škôl v Izraeli sa v nedeľu po 50 dňoch karantény vrátili so svojich tried. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá spresnila, že návrat sa týka žiakov prvých troch ročníkov základnej školy a posledných dvoch ročníkov strednej školy – v ich prípade je cieľom príprava na záverečné skúšky. Žiaci ostatných ročníkov by mali vrátiť do školy do 1. júna a dovtedy budú pokračovať v dištančnom vzdelávaní.

Podľa televízie Kešet 12 tisíce rodičov v celom Izraeli podpisujú petíciu, v ktorej deklarujú, že nepošlú svoje deti do školy, a žiadajú, aby vláda vydala jasné a vynútiteľné pokyny na zaistenie bezpečnosti detí.

16:23 Poľskí občania, ktorí pracujú či študujú na Slovensku, v Česku, Nemecku alebo v Litve, nebudú musieť od pondelka 4. mája ísť po návrate do Poľska do povinnej 14-dňovej karantény. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA. Opatrenie, ktoré takzvaným pendlerom dochádzajúcim za prácou do zahraničia nariaďovalo dvojtýždňovú karanténu, sa vo veľkej miere dotklo najmä ľudí pracujúcich na hraniciach s Nemeckom a Českom. Výnimka z karantény však neplatí pre ľudí, ktorí sú zamestnaní v zdravotníctve alebo v ošetrovateľských zariadeniach, píše sa vo vládnom nariadení z 30. apríla.

15:40 Viedenské letisko Schwechat ponúkne od pondelka pasažierom cestujúcim do Rakúska testovanie na nový koronavírus priamo na letisku, aby sa vyhli tomu, že pôjdu do 14-dňovej karantény. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters. Cestujúci prichádzajúci do Rakúska sa museli doteraz na letisku preukázať negatívnym testom na ochorenie COVID-19, ktorý nesmel byť starší ako štyri dni. V opačnom prípade museli ísť na dva týždne do karantény. Od pondelka bude pre pasažierov k dispozícii molekulárno-biologický test na COVID-19, ktorého výsledky budú známe do dvoch až troch hodín, uviedlo letisko. „Letecká doprava – či už služobné cesty alebo nevyhnutné (súkromné) cesty – tak budú bezpečnejšie a jednoduchšie,“ dodali predstavitelia letiska.

15:10 Južná Kórea oznámila, že od stredy 6. mája zmierni niektoré pravidlá týkajúce sa napríklad dodržiavania sociálneho odstupu, ktoré sú súčasťou stratégie v boji proti šíreniu nového koronavírusu. Dôvodom je výrazný pokles počtu nových prípadov nákazy, informoval v nedeľu denník Die Welt. Od stredy sa budú môcť za určitých podmienok opäť konať zhromaždenia a verejné podujatia, povedal juhokórejský premiér Čung Sje-gjun na stretnutí vládnych predstaviteľov, ktoré bolo odvysielané v televízii. Podmienkou ich uskutočnenia je dodržiavanie hygienických opatrení.

13:34 Celkový počet úmrtí spojených s novým druhom koronavírusu dosiahol v Japonsku 530 a podľa oficiálnych údajov bolo naň pozitívne testovaných vyše 15 500 ľudí. Píše o tom agentúra DPA s odvolaním sa na informácie miestnych médií. V nedeľu japonský minister pre hospodárstvo a fiškálnu politiku Jasutoši Nišimura oznámil, že vláda pripravuje plán zameraný na to, aby sa krajina už postupne začala čiastočne vracať do normálu – avšak len v prípade, ak budú v boji s epidémiou koronavírusu SARS-CoV-2 zaznamenané výraznejšie výsledky.

Malo by sa to najprv týkať znovuotvorenia parkov, múzeí a kníhkupectiev, ale aj ďalších verejných objektov. V pondelok však japonský premiér Šinzó Abe ešte len po konzultácii s odborníkmi rozhodne, či aktuálny stav núdze predĺži do 31. mája, uviedla v nedeľu verejnoprávna stanica NHK. Stav núdze, platný pre celé Japonsko, sa má v pôvodnom termíne skončiť v stredu 6. mája, keď sa v krajine vychádzajúceho slnka končí aj predĺžený sviatočný víkend.

11:08 Ďalších 5948 prípadov koronavírusovej infekcie zaznamenali v Moskve, čím celkový počet nakazených ľudí v ruskom hlavnom meste dosiahol 68 606. Podľa tlačovej agentúry TASS o tom v nedeľu informovalo koronavírusové krízové centrum. Aktuálny denný nárast prípadov nákazy v ruskej metropole činil v nedeľu 9,5 percenta, spresnil protikoronavírusový operačný štáb. Na celom území Ruska podľa krízového strediska stúpol za posledných 24 hodín počet prípadov nákazy o 10 633 na dovedna 134 687, pri tempe rastu 8,6 percenta. Rusko tak spomedzi krajín s najvyšším počtom prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 obsadzuje s touto bilanciou momentálne šiestu priečku, keďže už od soboty stihla Ruská federácia na tomto nepriaznivom stupienku predbehnúť Francúzsko.

11:07 Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Mass vyzýva k opatrnosti pri uvoľňovaní obmedzení pre cestovanie. „Ak ľudia budú mať možnosť nielen cestovať do zahraničia, ale aj vrátiť sa bezpečným spôsobom, môžeme postupne uvoľniť obmedzenia pre cestovanie,“ cituje vyjadrenie ministra pre mediálnu skupinu Funge agentúra DPA. „Nemôžeme si dovoliť unáhlenosť. Nemôžeme a už ani nebudeme organizovať repatriáciu štvrť milióna ľudí z ich letných dovoleniek.“

10:22 V Maďarsku zomrelo s ochorením COVID-19 za uplynulý deň ďalších päť chronicky chorých starších pacientov. Počet nakazených stúpol na 2998 a vyliečili sa štyria ľudia, vyplýva z údajov krízového štábu, ktoré boli zverejnené v nedeľu na stránke koronavirus.gov.hu. V pondelok podľa agentúry MTI začne platiť vládne nariadenie, v zmysle ktorého sa čiastočne uvoľnia epidemiologické obmedzenia týkajúce sa športových aktivít.

8:27 Čína, kde sa pandémia nového druhu koronavírusu vlani v decembri začala, nahlásila v nedeľu len dva nové prípady nákazy a žiadne úmrtia. Informovala o tom agentúra AP. Jeden prípad infekcie potvrdili v provincii Šan-si západne od Pekingu a druhý v Šanghaji, ktorý bol však importovaný zo zahraničia.

8:00 Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček by chcel od júla otvoriť hranice do krajín susediacich s Českou republikou, informovala v nedeľu webová stránka televízie Nova. Šéf českej diplomacie pripúšťa, že treba venovať pozornosť situácii v Nemecku a že najkomplikovanejšie bude pravdepodobne rokovanie v tejto veci s Poľskom. „Od júla by som bol rád, aby sa úplne otvorili hranice do štyroch susedných krajín – Rakúska, Nemecka, Poľska a Slovenska. Budem úprimný, keď poviem, že najďalej sme v rokovaniach s Rakúšanmi a so Slovákmi,“ konštatoval minister.

„Najzložitejšie bude zrejme rokovanie s Poľskom. Čo sa týka Nemecka, ide z našich susedov o najpostihnutejší štát a musíme dávať veľký pozor, ako sa tam situácia bude vyvíjať,“ zverejnil Tomáš Petříček podľa TV Nova na svojom blogu.

Hygienici v Česku evidujú celkom 7755 prípadov nakazenia sa novým druhom koronavírusu a 319 ľudí je s chorobou COVID-19, ktorú tento vírus spôsobuje, hospitalizovaných. Z ochorenia sa uzdravilo 3461 ľudí a 245 ich zomrelo. Dovedna bolo vykonaných 253.826 testov, sumarizuje televízna stanica Nova. (TASR)


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

101 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus