Lipšic ako generálny prokurátor? Matovič: Bol by výborný

Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej sú aj v radoch prokuratúry schopní ľudia, ktorí by mohli zastávať pozíciu generálneho prokuratúra. Prezidentka to uviedla dnes po tom, ako si pripomenula výročie smrti Milana Rastislava Štefánika v Ivanke pri Dunaji.

04.05.2020 11:59 , aktualizované: 16:56
debata (662)

VIDEO: Zuzana Čaputová aj o voľbe generálneho prokurátora a otváraní ekonomiky.

Video

„Pokiaľ ide o mená, ktoré sú zvnútra prokuratúry, som presvedčená o tom, že prokuratúra má schopných prokurátorov. Schopných nielen odborne, ale aj osobnostne,“ povedala Čaputová. V nedeľu 3, mája sa však objavili informácie, že jedným z kandidátov na pozíciu generálneho prokurátora je aj advokát a bývalý politik Daniel Lipšic.

Ten v minulosti spôsobil smrteľnú dopravnú nehodu, za ktorú si odpykáva podmienečný trest. Ak by so koalícia dohodla na jeho mene, musela by následne meniť zákon. „Pokiaľ ide u úvahu o zmene zákona v súvislosti s jedným z konkrétnych mien, najskôr by som sa o tejto téme porozprávala s pánom premiérom,“ vysvetlila.

V prípade uvoľnenia prísnych opatrení, ktoré na Slovensku platia pre koronavírus, prezidentka uviedla, že je dôležité počkať na rozhodnutie odborníkov. „Samozrejme, tie čísla sú natoľko priaznivé, že úvaha o uvoľňovaní opatrení je absolútne na mieste. Sama som zvedavá, či dôjde k rozšíreniu uvoľnenia týchto opatrení alebo či nastúpi druhá fáza, alebo tam príde aj k uvoľneniu nad rámec toho, čo v nej bolo predpokladané,“ uviedla.

Čaputová dodala, že je dôležité, aby sa venovala pozornosť následkom spôsobeným koronavírusom. „To znamená najmä finančná a ekonomická pomoc ľuďom, podnikateľom a zamestnávateľom,“ povedala. Pomer poskytnutej pomoci voči žiadostiam podľa nej vôbec nie je „tragický“. Myslí si, že je potrebné ľudí povzbudiť k tomu, aby o túto pomoc žiadali. Pomoc zo strany štátu by tak mala byť podľa prezidentky sprístupnená čo najľahšou a najdostupnejšou cestou.

Kollár: Lipšic je kvalitný kandidát

Strany vládnej koalície sa zatiaľ na koaličnej rade nebavili o menách potenciálnych kandidátov na funkciu nového generálneho prokurátora. Na tlačovej besede to dnes uviedol predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

„Neprišlo to na radu. Každopádne ja rešpektujem každého kvalitného kandidáta," povedal Kollár. Kvalitným kandidátom je podľa neho aj advokát Daniel Lipšic, ktorého v súvislosti s funkciou generálneho prokurátora spomínal aj minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Podľa Kollára sa však v súvislosti s funkciou generálneho prokurátora už spomínali viaceré mená. „Hovorilo sa o prokurátoroch, ktorí bojovali proti tej hydre, proti tej korupcii, proti tomu unesenému štátu," povedal Kollár, pričom spomenul mená prokurátorov Jána Šantu, Maroša Žilinku alebo Vasiľa Špirka.

„Keď príde k tomu na koaličnej rade, že sa budeme baviť, rozhodne sa budeme snažiť navrhnúť takého kandidáta, aby spĺňal tieto predpoklady. Aby sa prokuratúra mohla zaoberať a mala rozviazané ruky smerom ku všetkým korupčným kauzám," dodal Kollár.

Matovič: Lipšic by bol výborný

Lipšic by bol výborný kandidát aj podľa Igora Matoviča. Premiér však dodal, že súčasný zákon jeho nomináciu neumožňuje. „Daniel Lipšic je jeden z ľudí, o ktorých sa rozpráva. Myslím si, že by bol výborným generálnym prokurátorom,“ uviedol Matovič s tým, že aj ostatné mená, ktoré sa spomínajú, sú kvalitné. Poznamenal, že nech bude šéfom prokuratúry ktokoľvek z nich, bude lepší ako súčasný.

V súvislosti so zmenou legislatívy a zákona o prokuratúre priblížil, že navrhovať kandidátov by mohli viaceré inštitúcie, rozšíriť by sa mohol i okruh osôb, ktoré môžu byť nominované. Zmena podľa neho môže ísť aj cestou poslaneckého návrhu. Skonštatoval, že v tom nevidí problém, keďže je to obsiahnuté aj v programovom vyhlásení vlády.

Súčasného generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára menoval do funkcie v júli 2013 vtedajší prezident Ivan Gašparovič. Generálneho prokurátora vymenúva a odvoláva hlava štátu na návrh parlamentu. Jeho funkčné obdobie je sedem rokov. Podľa aktuálnej legislatívy sa funkčné obdobie predlžuje až do zloženia sľubu novým generálnym prokurátorom. Zároveň tá istá osoba nemôže byť opakovane vymenovaná za generálneho prokurátora.

662 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Daniel Lipšic #Igor Matovič #Boris Kollár #Zuzana Čaputová