Prezidentka Čaputová si uctila Štefánika

Výročie smrti diplomata, vojaka, vedca a jedného z otcov Československej republiky si prezidentka Zuzana Čaputová pripomenula práve na mieste, kde Milan Rastislav Štefánik pred 101. rokmi prišiel tragicky o život. Vyzdvihla jeho vzdelanie, rozhľad a odvahu a najmä to, že sa zaslúžil o vznik Československej republiky.

04.05.2020 14:30
Zuzana Čaputová Foto:
Prezidentka SR Zuzana Čaputová kladie veniec k Mohyle generála Milana Rastislava Štefánika pri príležitosti 101. výročia jeho tragickej smrti v Ivanke pri Dunaji 4. mája 2020.
debata (28)

Prezidentka Čaputová si pamiatku jednej z najväčších osobností Slovenska uctila položením venca k mohyle v Ivanke pri Dunaji. Pietneho aktu sa spolu s ňou zúčastnil aj starosta obce Vladimír Letenay, širšia verejnosť si však k pamätníku cestu nenašla.

„Pre našu prítomnosť a budúcnosť je veľmi dôležité pripomínať si veľké osobnosti našich dejín. Milan Rastislav Štefánik bol naozaj veľmi komplexná a vzdelaná osobnosť. Preukázal sa nielen svojím rozhľadom, ale aj obrovskou odvahou a najmä tým, že sa zaslúžil o vznik Československej republiky,“ povedala po pietnom akte prezidentka Zuzana Čaputová.

Video: Prezidentka Zuzana Čaputová si uctila M.R. Štefánika.

Video

Mohyla generála Milana Rastislava Štefánika – unikátny pamätník v tvare pyramídy – stojí od roku 1923 v obci Ivanka pri Bratislave. Jej autorom je architekt Dušan Jurkovič. Je tiež staviteľom Štefánikovej terasovitej mohyly so štyrmi obeliskami postavenej o päť rokov neskôr neďaleko generálovho rodiska v Brezovej pod Bradlom, kde bol aj pochovaný.

Práve na mieste jeho posledného odpočinku sa každoročne konajú celoštátne spomienkové slávnosti za účasti tisícok návštevníkov z celého Slovenska. V súvislosti so zákazom verejných zhromaždení sa ale tento rok veľké oslavy neuskutočnili. Na mohyle tak aspoň starostovia miest a obcí Štefánikovho rodného kraja v nedeľu podvečer zapálili ohne, ako symbol našej viery vo vlastné sily v čase boja s neviditeľným nepriateľom.

V pondelok si Štefánika prišli do Brezovej pod Bradlom uctiť aj minister obrany Jaroslav Naď, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl gen. Daniel Zmeko a francúzsky veľvyslanec Christophe Léonzi.

Výročie smrti jednej z najvýznamnejších osobností slovenských dejín je zároveň pamätným dňom Slovenskej republiky. Národného hrdinu si za účasti predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) ľudia uctili aj v Bratislave pri jeho pamätníku na nábreží, ktoré tiež nesie Štefánikovo meno.

Slovenský astronóm, fotograf, vojenský letec, brigádny generál ozbrojených síl Francúzska, diplomat a politik sa narodil 21. júla 1880 v Košariskách, okres Myjava. Zahynul 4. mája pri leteckom návrate do vlasti spolu s dvoma talianskymi letcami. Meno po ňom nesie štátne vyznamenanie Kríž Milana Rastislava Štefánika, ako aj medzinárodné letisko v Bratislave postavené blízko leteckého nešťastia.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefánik #Zuzana Čaputová