Ďalšie krajiny sa otvárajú, eurozóna debatuje o podpore

Pribúdajú krajiny ako Honkong či Kalifornia, ktoré zmierňujú reštrikcie pre koronavírus. Eurozóna bude hľadať cesty na podporu ekonomiky.

08.05.2020 07:00
koronavírus, Bangkok Foto: ,
Recepčná s ochrannou maskou a ochranným štítom v kaderníckom salóne v thajskom Bangkoku.
debata (128)

20:30 Počet úmrtí v Taliansku prekročil hranicu 30 000. Podľa najnovšej oficiálnej bilancie si pandémia v Taliansku vyžiadala už 30 201 životov. Spomedzi európskych krajín zatiaľ potvrdila viac ako 30 000 obetí len Británia, v ktorej počet úmrtí v piatok vzrástol na vyše 31 000.

19:40 Nezamestnanosť v Spojených štátoch vyskočila minulý mesiac na takmer 15 %, keď v americkej ekonomike zaniklo viac než 20 miliónov pracovných miest. V obidvoch prípadoch ide o najhoršie výsledky z amerického trhu práce od svetovej hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia.

18:50 Európska komisia navrhla ponechať vonkajšie hranice Európskej únie zatvorené až do 15. júna. Mesačné predĺženie súčasného zákazu ciest cudzincov do únie podľa Bruselu zníži riziko opätovného šírenia koronavírusu.

18:01 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) neodporúča zatvoriť všetky trhy so živými zvieratami. Mnohí pritom tvrdia, že takýto trh v čínskom meste Wu-chan zohral kľúčovú úlohu v šírení nového koronavírusu. Predstaviteľ WHO Peter Ben Embarek uviedol, že trhy so živými zvieratami poskytujú jedlo a živobytie pre milióny ľudí na celom svete a úrady by sa mali podľa neho zamerať skôr na zvýšenie bezpečnosti.

16:15 Viac ľudí sa obáva sociálnych a ekonomických dopadov pandémie ochorenia COVID-19 ako samotného koronavírusu. Vyplýva to z prieskumu agentúry Polis Slovakia pre televíziu JOJ. Na otázku „Čoho sa vy osobne viac obávate – samotného koronavírusu alebo sociálnych a ekonomických dopadov spôsobených pandémiou“ odpovedalo 69,4 percenta ľudí, že sa viac boja sociálnych a ekonomických dopadov pandémie ako koronavírusu (21 percent). Prieskum vykonala agentúra Polis Slovakia na vzorke 1 015 respondentov formou telefonického dopytovania. Finančnú pomoc by potrebovalo 21,6 percenta respondentov a 73,6 percenta pomoc nepotrebuje. O nikom, kto dostal finančnú pomoc od vlády pre koronakrízu, nevie 98,7 percenta opýtaných. Na to, či respondenti pocítili negatívne finančné účinky pandémie, odpovedalo áno 41,1 percenta opýtaných, naopak, 58,1 nepocítilo finančné problémy.

15:20 Hranice medzi Rakúskom a Nemeckom, ktoré sa uzavreli počas epidémie, sa zrejme otvoria ešte pred začiatkom leta. Povedal to rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Minister vnútra Karl Nehammer v rozhovore s denníkom Salzburger Nachrichten uviedol, že vláda o skorom otvorení hraníc rokuje aj s Českom, Švajčiarskom a Slovenskom, žiadny konkrétny termín však podľa neho zatiaľ vo výhľade nie je.

14:40 Chorých na ochorenie COVID-19 z osady v obci Žehra plánujú spolu s ich rodinnými príslušníkmi presunúť do kontajnerového mestečka. Pri obci v okrese Spišská Nová Ves zároveň od štvrtka podľa SITA zasadá permanentný krízový štáb, v osade je totiž množstvo nakazených. Mestečko jr vo výstavbe a malo by byť k dispozícii už o niekoľko dní. Krízový stan s vybavením, ako aj veliteľsko-štábny automobil, budú pod dohľadom hasičov. Tí budú zabezpečovať každodenné prevádzkové a servisné činnosti.

13:20 V Afrike môže počas prvého roka šírenia nového koronavírusu v prípade zlyhania zásadných opatrení zomrieť až 190-tisíc ľudí. Upozornila na to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Nová štúdia predpokladá, že vírus sa bude v Afrike šíriť počas niekoľkých rokov. Regionálna riaditeľka WHO pre Afriku Matshidiso Moeti varovala pred výskytom „tlejúcich ohnísk šírenia“. Odborníci tvrdia, že tento komplikovanejší a pomalší model šírenia odlišuje Afriku od ostatných častí sveta.

11:37 Približne od polovice júna prestane v Česku platiť zákaz vychádzania bez ochranného rúška zakrývajúceho nos a ústa. Potvrdil to vo štvrtok tamojší minister zdravotníctva Adam Vojtěch i jeho námestník a epidemiológ Roman Prymula, píše podľa TASR spravodajský portál ČT24. Rozhodnutie padne v júni, keď už budú k dispozícii štatistické dáta po poslednej vlne uvoľnenia obmedzení na konci mája. Zmiernenie nariadenia o nosení rúšok by malo avšak platiť len vo vonkajších priestoroch. Zachované by malo zostať toto opatrenie v prostriedkoch hromadnej dopravy, ako aj v ďalších uzavretých priestoroch. Vláda bude diskutovať aj o tom, či zostane povinnosť nosiť rúška v obchodoch, uviedol Vojtěch.

11:07 Počet potvrdených prípadov nákazy v Rusku v uplynulých 24 hodinách stúpol o 10 699, celkovo tak krajina zaznamenala už 187 859 infiko­vaných. Je to šiesty deň za sebou, keď má Rusko nárast viac ako 10 000 nových chorých. V Rusku zomrelo ďalších 98 ľudí, mŕtvych tak už je 1723. Oproti rekordnej štvrtkovej bilancii počet nakazených mierne klesol. Úrady vtedy informovali o 11 231 nových ochoreniach. Mierne ale narástol počet mŕtvych, ktorý naposledy predstavoval 88.

10:05 Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval na celosvetové úsilie v boji proti „cunami nenávisti a xenofóbie, hľadaniu obetného baránka a šírenie poplašných správ“, ktoré spôsobila pandémia nového koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom podľa TASR agentúra DPA.

9:20 Britský premiér Boris Johnson prirovnal v piatok v liste adresovanom vojnovým veteránom k 75. výročiu Dňa víťazstva nad fašizmom boj Británie proti novému koronavírusu k boju proti nacizmu počas druhej svetovej vojny, citovala TASR agentúru AFP. Johnson veteránom povedal, že boli „jednoducho najvýznamnejšou generáciou Britov, ktorá kedy žila“, a že sa na nich nikdy nezabudne. V Británii evidujú viac než 30 000 úmrtí na koronavírus SARS-CoV-2, čo je najviac smrteľných obetí spomedzi krajín Európy. Premiér Johnson vo štvrtok členom vládnom kabinetu povedal, že vláda musí obmedzenia zmierňovať „s maximálnou obozretnosťou“.

8:40 Austrálsky premiér Scott Morrison oznámil trojfázový plán rušenia ochranných opatrení zavedených v rámci boja proti šíreniu koronavírusu. Japonský minister hospodárstva Jasutoši Nišimura zase vyhlásil, že by vzhľadom na priaznivý vývoj pandémie v krajine mohli úrady v málo zasiahnutých regiónoch predčasne zrušiť stav núdze, ktorý momentálne platí do konca mája. V Japonsku veľa prefektúr už niekoľko dní za sebou nezaznamenalo žiadne nové prípady koronavírusu. Zrušenie stavu núdze pre tieto oblasti je preto na dohľad, povedal minister Nišimura. Dodal však, že by chcel naďalej v krajine obmedzovať spoločenské kontakty o 80 percent.

8:20 V Nemecku zomrelo za posledných 24 hodín ďalších 147 ľudí, viac ako o deň skôr. Nákaza sa potvrdila u 1209 osôb, čo predstavuje ľahký pokles oproti štvrtkovým číslam. Vyplýva to z údajov Inštitútu Roberta Kocha, ktorý eviduje pozitívny test na koronavírus od začiatku pandémie už u 167 300 Nemcov, z ktorých 7 266 zomrelo.

8:00 Francúzsko hlásilo vo štvrtok 178 nových úmrtí na koronavírus SARS-CoV-2, čo je oproti predošlému dňu pokles o rovných 100. V krajine zároveň vôbec prvýkrát od konca marca klesol pod 3000 klesol počet osôb hospitalizovaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS).

7:20 Hongkong, americký štát Kalifornia a Srbsko sa v piatok pridajú ku krajinám, ktoré začínajú postupne uvoľňovať reštrikcie prijaté pre koronavírus. Vplyvy pandémie na svetovú ekonomiku ukážu čerstvé údaje o aprílovej nezamestnanosti v USA, pričom analytici očakávajú, že ľudí bez práce pribudlo v Spojených štátoch najviac od veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia. V Kalifornii, ktorá registruje viac ako 60 000 nakazených a je piatym najhoršie zasiahnutým americkým štátom, sa po šiestich týždňoch majú otvoriť napríklad obchody s oblečením, športovým tovarom, kníhkupectvá či kvetinárstvo. V Srbsku, kde parlament v stredu odhlasoval ukončenie núdzového stavu, sa otvoria nákupné centrá. Ešte ďalekosiahlejšie zmeny čakajú obyvateľov Hongkongu, kde sa majú otvoriť napríklad reštaurácie, bary, kiná či kozmetická štúdia.

7:00 Ministri financií krajín platiacich eurom budú prostredníctvom telekonferencie preberať plán podpory ekonomík zasiahnutých koronavírusom. Európska komisia v stredu odhadla, že hospodárstvo EÚ tento rok čaká prepad o rekordných 7,4 percenta.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

128 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus