Slovensko si pripomína Deň Európy

Deň Európy si Slovensko aj napriek pandémii koronavírusu pripomenie množstvom online podujatí, ale aj umením v uliciach Bratislavy. Oslavy pripravilo Zastúpenie Európskej komisie (EK) na Slovensku. Pripomína však, že oslavy sa budú realizovať za dodržania prísnych protipandemických opatrení.

09.05.2020 11:11 , aktualizované: 11:24
debata (12)

„Tohtoročné oslavy Dňa Európy budú, pochopiteľne, iné. Európska únia (EÚ), podobne ako celý svet, čelí bezprecedentnej pandémii a nejde len o samotnú zdravotnícku krízu, ale aj o jej ekonomické dosahy na život v Európe,“ uviedol vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko s tým, že kríza spoločnosti ukazuje, že niektoré veci môžu prísť nečakane. Mieni, že tohtoročný Deň Európy bude o uvedomení si toho, čo pre spoločnosť EÚ aj v takýchto časoch znamená.

Deň Európy, ktorý pripadá na 9. mája, je súčasne výročím Schumanovej deklarácie, ktorá sa stala základom súčasnej zjednotenej Európy. „Sedemdesiate výročie Schumanovej deklarácie je začiatkom úspešného príbehu politickej a ekonomickej spolupráce európskych krajín, unikátnym integračným modelom, ktorý nemá paralely v spolupráci krajín na iných svetadieloch. Súčasné geopolitické výzvy, postavenie Európy vo svete, hodnoty demokracie a právneho štátu, zmeny klímy a globálne otepľovanie a predovšetkým bezprecedentná pandémia koronavírusu sú naliehavou výzvou na hľadanie nových spoločných európskych politík v duchu vyjadrenia Jeana Monneta o čoraz užšej spolupráci,“ povedal Dionýz Hochel, poverený riaditeľ Kancelárie Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku.

Schumanova deklarácia a vznik EÚ

Vtedajší francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman vyslovil vo svojom prejave 9. mája 1950 myšlienku vzniku Európskeho spoločenstva uhlia a ocele, ktorého členovia by spoločne riadili produkciu týchto komodít. Prejav Roberta Schumana nakoniec viedol k vzniku Európskeho spoločenstva uhlia a ocele. To formálne vzniklo 18. apríla 1951, svoju činnosť začalo vykonávať 23. júla 1952. Obchodné spoločenstvo položilo dôležitý základ pre neskorší vznik Európskej únie, ktorá sa do svojej dnešnej podoby začala postupne formovať od roku 1958.

Tlačová atašé EP Soňa Mellak poukázala na to, že Slovensko patrí medzi členské štáty EÚ už 16 rokov. Deň Európy je aj preň príležitosťou osláviť to, čo nám spoločná Európska únia prináša. Zo Slovenska sa do iniciatívy zapojili moderátori Veronika Cifrová Ostrihoňová, komik Ján Gordulič, Sandra Sviteková, ktorá vyučuje dejepis na svojom youtube kanáli „Dejepis inak“, či bývalý poslanec EP Eduard Kukan.

V sobotu, v Deň Európy, pomôžu zjednotenú Európu osláviť umelci v bratislavských uliciach, ktorí potešia deti i dospelých svojimi umeleckými vystúpeniami. Obdivovať ich ľudia budú môcť zo svojich balkónov či otvorených okien.

Výročie si pripomínajú aj slovenskí europoslanci

Slovenskí europoslanci si dnes pripomínajú 70. výročie Schumanovej deklarácie. Informovala o tom Soňa Mellak, tlačová atašé Európskeho parlamentu (EP). Podľa europoslanca Vladimíra Bilčíka (PS/Spolu, EPP) je dnes myšlienka európskej integrácie rovnako dôležitá, ako po 2. svetovej vojne. Podobné názory zdieľajú aj europoslanci Monika Beňová (Smer, S/D) a Ivan Štefanec (KDH, EPP).

„Schumanova myšlienka európskej integrácie je dnes aktuálna rovnako ako po druhej svetovej vojne. Schuman chcel spájať krajiny a ľudí, chcel, aby sa povojnová obnova v Európe uskutočnila prostredníctvom spolupráce. Dnes sa musíme usilovať o to isté v čase koronakrízy,“ povedal Vladimír Bilčík.

Podľa Moniky Beňovej je 70. výročie Schumanovej deklarácie oslavou jednoty, mieru a solidarity v Európe. „V dnešných časoch pandémie sú symbolom tejto solidarity predovšetkým všetci tí, ktorí nám v prvej línii pomáhajú krízu spôsobenú vírusom SARS-CoV-2 zvládnuť a prekonať. Viac ako kedykoľvek predtým sa ukazuje dôležitosť vzájomnej koordinácie a prehlbovania spolupráce v Európe,“ uviedla Beňová.

Ivan Štefanec vidí v Schumanovej deklarácii základy mieru, demokracie a prosperity v Európe. „Do Európy Slovensko vždy prirodzene patrilo a v roku 2004 sme sa do nej vrátili. Teší ma, že dnes aj my môžeme spolurozvíjať unikátny európsky projekt,“ povedal Štefanec.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Slovensko #Deň Európy #koronavírus