Žehra: Karanténa v karanténe

Pacientov pozitívne testovaných na koronavírus z osady v Žehre presťahovali do karanténneho centra. To cez víkend postavili vojaci pri kameňolome v oblasti Dreveník. Do stredy by malo byť hotové plošné testovanie obyvateľov celej osady.

12.05.2020 07:20
Žehra, osada, karantenizačné centrum Foto: ,
Karantenizačné centrum v časti obce Žehra pri sídlisku Dreveník.
debata (38)

VIDEO: Obkolesená časť Žehry – karantenizačné centrum.

Video

S pacientmi sa v centre ubytovali aj ich najbližší rodinní príslušníci. V provizórnom mestečku je jedenásť kontajnerov, súčasťou sú aj toalety či pitná voda. Ľuďom stačilo zobrať si so sebou iba osobné veci. Starať sa o nich budú zdravotníci, sociálni pracovníci, vojaci a polícia.

Spolu s rodinnými príslušníkmi sa presťahovali v pondelok do karanténneho strediska, ktoré cez víkend postavili vojaci pri kameňolome v oblasti Dreveník. Lekári spolu s vojakmi začali aj s plošným testovaním, ktoré rozdelili do troch lokalít a skončiť by mali v stredu.

„Momentálne je 25 pozitívne testovaných ľudí, dokopy s rodinami ich bude v karanténnom mestečku ubytovaných asi sedemdesiat," vysvetlila okresná hygienička Renáta Hudáková. V pondelok ráno o šiestej sa začalo s plošným testovaním všetkých obyvateľov osady, ktorá sa od začiatku apríla nedokáže zbaviť koronavírusu. V istom momente tam bolo až 56 ľudí s potvrdeným koronavírusom.

Podľa Hudákovej sa nedá technicky ani personálne otestovať všetkých obyvateľov osady, ktorých je vyše dvoch tisícok, naraz, v prvý deň sa tak vykonalo približne tristo odberov. V osade, ktorú rozdelili na menšie lokality, pracuje pritom niekoľko testovacích tímov. Spolupracujú aj s pediatrami, pretože na testovanie odoberajú vzorky aj deťom. Člen permanentného krízového štábu Peter Pollák dodal, že v teréne je dvanásť odberných tímov.

Ak vyšetrenia výterových PCR testov odhalia ďalších pozitívnych pacientov, poputujú do karantény aj oni spolu s rodinami. Na základe výsledkov všetkých testovaných ľudí sa rozhodne aj o tom, či bude doplňujúce testovanie.

„Koľko nakoniec bude pozitívnych, ukážu až nové testy. Pretestovanie aktuálne 25 pozitívnych bude nasledovať vo štvrtok až piatok,“ doplnila Hudáková.

„Laboratóriá sú pripravené, pevne veríme, že všetky testy budú negatívne. Výsledky pondelkového testovania by mali byť známe v utorok večer alebo v stredu ráno,“ poznamenal Pollák. Priznal, že medzi obyvateľmi sa našli aj takí, ktorí nechceli odísť do karanténneho mestečka. „Vysvetľovali sme im, prečo je potrebné, aby tam išli, a pochopili to,“ doplnil Pollák.

Osada v Žehre je v karanténe od 9. apríla. Pôvodne boli uzatvorené ešte ďalšie štyri osady, jedna v Bystranoch a tri lokality v Krompachoch. Dokopy išlo o viac ako šesťtisíc ľudí. Ako prvú z piatich osád otvorili v obci Bystrany 25. apríla a vo všetkých krompašských sa skončila karanténa 30. mája.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Žehra #koronavírus