Na Slovensku pribudlo 8 infikovaných. Vírus si vyžiadal ďalšiu obeť

Na Slovensku pribudlo za pondelok osem nových prípadov nákazy novým koronavírusom z 2 063 testovaných. Na ochorenie zomrel ďalší človek, dokopy má tak nový koronavírus na Slovensku 27 obetí. Informuje o tom permanentný krízový štáb na internetovej stránke www.korona.gov.sk.

12.05.2020 09:35 , aktualizované: 16:57
debata (208)

VIDEO: Školy otvoríme, keď budú dobré čísla, uviedol premiér Matovič. Rozhodne sa v pondelok.

Video

Z ôsmich nakazených pribudli traja ľudia v Trenčianskom kraji, dvaja v Nitrianskom a Trnavskom a jeden v Prešovskom kraji. Za pondelok pribudlo taktiež 24 vyliečených pacientov.

V slovenských nemocniciach je v súvislosti s podozrením na nový koronavírus hospitalizovaných 120 osôb, z toho 21 pacientov má nákazu potvrdenú. Na jednotke intenzívnej starostlivosti je päť pacientov a z nich je na pľúcnej ventilácii jeden.

Doposiaľ bolo na Slovensku vykonaných 122 708 testov, pozitívnych je 1 465 ľudí.

Matovič: O možnom otváraní materských a základných škôl sa rozhodne v pondelok

O možnom otváraní materských škôl a prvého stupňa základných škôl sa rozhodne v pondelok. Uviedol to premiér Igor Matovič (OĽaNO) po utorkovom zasadnutí konzília odborníkov. „Radostnú správu“ chce premiér oznámiť v pondelok v prípade, ak sa situácia s počtom nakazených ľudí nebude na Slovensku zhoršovať.

Presný termín otvárania materských škôl a základných škôl premiér zatiaľ neoznámil. „Cieľom dnešného stretnutia bolo dohodnúť presné podmienky, ako potom majú materské školy a školy fungovať. Nemali sme cieľ rozhodnúť o presnom termíne,“ povedal Matovič s tým, že cez víkend sa ukážu dopady spustenia druhej a tretej fázy. „V prípade, ak budú mierne a budeme vidieť, že nič strašné sa nestalo, tak budeme mať väčšiu odvahu otvárať školy a škôlky,“ uviedol.

Matovič poznamenal, že nástup do materských škôl aj na základné školy bude dobrovoľný. „Všetko bude dobrovoľné, žiaden rodič nebude nútený, keď má strach poslať svoje dieťa do školy,“ dodal. Ako doplnil, „počíta sa s tým, že nie všetci rodičia pošlú svoje deti do škôlky, a tým pádom nebudú všetky deti v škôlke“. Zároveň počítajú aj s tým, že tam bude maximálny počet detí na jednu triedu alebo skupinu. Uviedol, že zatiaľ sa hovorí o 12 deťoch.

Školy a školské zariadenia sú z dôvodu šírenia nového koronavírusu na Slovensku zatvorené od marca. Počas mimoriadneho prerušenia vyučovania v školách sa vzdelávanie realizuje dištančnou formou.

Návrh vzniku ambulancií pre pacientov s COVID-19 prerokuje parlament zrýchlene

Počas krízovej situácie s novým koronavírusom by mohli na Slovensku vzniknúť epidemiologické ambulancie pre pacientov s ochorením COVID-19. Vyplýva to z vládnej novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok schválili, že novelu prerokujú v zrýchlenom režime.

Návrh, ktorým sa mení viacero zákonov, reguluje aj zriaďovanie mobilných odberových miest. Cieľom je, aby nevznikali živelne. Počet epidemiologických ambulancií a mobilných odberových miest majú stanovovať regionálne úrady verejného zdravotníctva a ministerstvo podľa epidemiologickej situácie.

V súvislosti s mobilnými odberovými miestami sa predpokladá, že najviac by ich mohlo byť pri väčších nemocniciach, asi 62. Na mobilných odberových miestach sa bude odoberať biologický materiál osobám s podozrením na ochorenie COVID-19, a to buď v priestoroch zdravotníckeho zariadenia, alebo výjazdovou formou. Novela upravuje aj dopravu zdravotníckych pracovníkov vykonávajúcich odbery i testovaných.

Návrh novely rieši aj postup v prípade, ak počas krízovej situácie nemožno pacientovi poskytnúť kúpeľnú starostlivosť. Legislatívna zmena má ďalej umožniť počas krízovej situácie vykonávať dočasnú odbornú stáž občanom z tretích štátov. Má to pomôcť nemocniciam, ak by im radikálne stúpol počet pacientov s ochorením COVID-19. Upraviť by sa mali aj niektoré aspekty vzdelávania zdravotníckych pracovníkov.

Klus: Krízový štáb rozhodne o domácej karanténe a ďalších výnimkách

O ďalšom otváraní hraníc a systéme karantény má rozhodnúť permanentný krízový štáb v utorok. Diskutovať by mal napríklad o rozšírení výnimiek z povinnej karantény pre zdravotníckych pracovníkov a opatrovateľov v Nemecku a Švajčiarsku aj možnom absolvovaní karantény v domácom prostredí. Na sociálnej sieti o tom informoval štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Martin Klus (SaS).

V utorok má podľa Klusa permanentný krízový štáb rozhodnúť o návrhu rezortu diplomacie o možnosti za špecifických podmienok absolvovať karanténu v domácom prostredí. Poznamenal, že už v nedeľu by mala byť hotová aplikácia, ktorá to umožní. Ďalšími témami zasadnutia štábu by mala byť výnimka pre zdravotníckych pracovníkov alebo opatrovateľov v celej Českej republike a celom Rakúsku. Dostať výnimky by mohli aj o osoby zamestnané v oblasti poľnohospodárstva, potravinárstva, vedy a výskumu, ale aj zdravotnícki pracovníci alebo opatrovatelia v Nemecku a Švajčiarsku. Podmienkou pre všetky skupiny by mal byť negatívny test na ochorenie COVID-19 nie starší ako 96 hodín.

Štátny tajomník tiež uviedol, že v pondelok sa podarilo na ústrednom krízovom štábe presadiť rozšírenie výnimky pre osoby sprevádzajúce a prevážajúce študentov, pokiaľ sa vrátia na Slovensko do 24 hodín. Výnimky podľa neho doplnili aj o osoby absolvujúce pravidelný tréning mimo SR, zamestnancov medzinárodných organizácií, medzinárodných finančných inštitúcií a inštitúcií Európskej únie, ktorí majú na území SR miesto výkonu práce, a ich rodinných príslušníkov, ako aj pre osoby, ktoré vstupujú na územie SR počas a po skončení dočasného vyslania v cudzine spolu s ich rodinnými príslušníkmi.

Patakyová upozornila Krajčího na zákaz návštev detí v nemocniciach

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová upozornila v liste adresovanom ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu (OĽaNO) na absenciu usmernenia Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR upravujúceho prítomnosť sprevádzajúcej osoby detských pacientov v nemocniciach. Patakyová zároveň odporúča Krajčímu, aby citlivo zvažoval a minimalizoval opatrenia, ktoré zakazujú styk rodičov s predčasne narodenými deťmi v nemocniciach počas pandémie. TASR o tom informovala Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochrancu práv.

„Je nevyhnutné, aby sme aj v tejto situácii posudzovali, čo je najlepším záujmom dieťaťa, do akej miery možno v tejto súvislosti obmedziť právo rodičov na kontakt s dieťaťom a či je úplný zákaz kontaktu rodiča s dieťaťom primeraným zásahom,“ myslí si Patakyová. V tejto súvislosti ocenila prijatie opatrení, ktoré umožnia styk rodičov s predčasne narodenými deťmi v nemocniciach, ako aj možnosť, aby mali ženy pri pôrode sprevádzajúcu o­sobu.

Patakyová však zároveň uvádza, že donedávna platné opatrenia zakazujúce osobný kontakt rodičov s predčasne narodenými deťmi nepovažuje za bežnú návštevu: „Dieťa má pri poskytovaní zdravotných služieb právo na prítomnosť rodičov.“ Okrem práva argumentuje aj vedeckými štúdiami, ktoré majú poukazovať na priamu súvislosť medzi pravidelným stykom rodičov s predčasne narodenými deťmi a zlepšením výsledkov ich vývoja.

„Vzhľadom na právo maloletých pacientov na sprevádzajúcu osobu a najlepší záujem dieťaťa sa domnievam, že ani v súčasnej situácii by nemali zdravotnícke zariadenia prítomnosť rodičov u hospitalizovaných detí úplne vylúčiť,“ dodáva Patakyová. Ombudsmanka zároveň považuje za potrebné, aby sa prijali hygienické a bezpečnostné opatrenia, ktoré umožnia kontakt rodiča s hospitalizovaným dieťaťom bez toho, aby došlo k ohrozeniu poskytovania zdravotných služieb.

V súvislosti s problematikou upozornila aj na absenciu usmernenia zdravotníckeho rezortu, ktoré by upravovalo prítomnosť sprevádzajúcej osoby maloletých pacientov v zdravotníckych zariadeniach počas pandémie nového koronavírusu. Za príklad uvádza české ministerstvo zdravotníctva, ktoré vydalo k tejto problematike metodické odporúčanie. „Cieľom tohto odporúčania je usmerniť zdravotnícke zariadenia v zabezpečení prístupu k právu na sprevádzajúcu osobu pre maloletých pacientov,“ doplnila.


Potrebujeme Vašu podporu

Číslo účtu pre finančné dary:

Slovenská sporiteľňa IBAN: SK90 0900 0000 0051 4353 2023 variabilný symbol: 701 konštantný symbol: 0558

Alebo použite formulár

Vždy stojíme na Vašej strane

Pre nás ste hrdinovia Vy

Vždy stojíme na Vašej strane. Iba vďaka Vám Pravda aj teraz prináša aktuálne a dôveryhodné správy, užitočné a praktické témy, jedinečný obsah. Ak máte Pravdu radi a je pre Vás dôležitá, budeme vďační za Vašu pomoc. Podporiť nás môžete kúpou novín v stánku, objednávkou predplatného alebo finančným darom v ľubovolnej výške. Spoločne sme silnejší. Ďakujeme!

208 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19