Na súde sa čítala Threema. Kočner tvrdí, že existoval zámer zlikvidovať ho

Predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ružena Sabová prerušila pojednávanie vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka do 1. júna. Vtedy bude vypovedať znalec.

19.05.2020 10:11 , aktualizované: 16:38
SR Pezinok Kuciak vražda súd Foto: ,
Na snímke zľava Jozef Kuciak, otec zavraždeného Jána, Zlatica Kušnírová, matka zavraždenej Martiny a vpravo Jana Kuciaková, matka zavraždeného Jána, prichádzajú na hlavné pojednávanie 18. mája 2020.
debata (94)

V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a ďalších skutkov dnes pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vladimír Turan čítal komunikáciu z aplikácie Threema. Konkrétne ide o komunikácie obžalovaného Mariana Kočnera s osobami označenými ako „Dušan Kemény“ a „Peter agent“.

VIDEO: Spochyňovanie Threemy je taktika obhajoby, hovorí prokurátor.

Video

Podľa medializovaných informácií tieto označenia využíval obžalovaný pre spoluobžalovanú Alenu Zsuzsovú a jeho kamaráta Petra Tótha. Ten v súdnom procese týkajúcom sa vraždy Kuciaka vypovedal ako svedok.

Ešte predtým obžalovaná Zsuzsová opätovne požiadala súd o priestor na vyjadrenie k obžalobe a vykonanému dokazovaniu. Predsedníčka senátu Ružena Sabová pritom v pondelok 18. mája avizovala, že priestor pre ďalší výsluch obžalovaných bude až po vykonaní všetkých dôkazov. Zsuzsová, ktorá predtým vypovedať odmietla, však dnes uviedla, že možnosť vyjadriť sa žiada v čo najskoršom možnom termíne. Predsedníčka senátu jej odpovedala, že súd berie jej žiadosť na vedomie.

Podľa Kočnera komunikácia existovala, ale bola menená

Ja nehovorím, že komunikácia neexistovala, hovorím, že bola menená a doplnená v niektorých častiach. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu to uviedol obžalovaný Kočner na margo jeho správ z aplikácie Threema. Spoluobžalovaná Zsuzsová tvrdí, že niektoré správy chýbajú a komunikácia je vytrhnutá z kontextu. Spomínaná komunikácia má v šifrách dokazovať podiel na vražde novinára. Prokurátor ÚŠP vyberá pasáže, ku ktorým sa postupne vyjadrujú obžalovaní.

Riešiš aj tie interiéry na USB?, pýtal sa Kočner deväť dní pred vraždou novinára Zsuzsovej. Jasné, to už dávno! Ten ti tiež vrátim a ten projekt by mal byť hotový už tento týždeň, odpísala obžalovaná. Fotky zo sledovania novinárov odovzdal svedok Peter Tóth Kočnerovi na USB kľúči. Fotky Kuciaka zo sledovania sú tie isté, ktoré videl už odsúdený Zoltán Andruskó. Podľa jeho slov mu ich ukázala Alena Zsuzsová. Rovnaké fotky videl aj Marček, ktorý sa ku vražde priznal a je za ňu neprávoplatne odsúdený.

VIDEO: Kočnerov obhajca Para spochybňuje zákonnosť Threemy.

Video

Obžalovaní vysvetľujú správy o USB kľúči ako fotky priestorov, ktoré chcel Kočner ponúkať na maďarskom trhu. Zsuzsová mu mala zabezpečiť tlmočenie.

V správach päť dní pred vraždou Kuciaka sa zase Kočner sťažuje, že si musí urobiť všetko sám. Zsuzsová sa ho pýta, ako to má urýchliť ešte viac. Správy obžalovaní vysvetľujú ako diskusiu o modelingovej kariére dcéry obžalovanej, ktorej Kočner pomáhal.

„Domnievam sa, že táto komunikácia potvrdzuje výpoveď Miroslava M. aj čo sa týka naliehavosti Andruskóa na vykonávateľov,“ interpretoval zase správy splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic. Splnomocnenec Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica pripomenul, že v tom čase vyšiel ďalší článok Jána Kuciaka o prevodoch Kočnera v bytovom komplexe Five Star Residence.

V ďalších správach tri dni pred vraždou píše Kočner Zsuzsovej o tom, že minul zbytočne 50 000 eur a že od toho závisí aj jeho politická kariéra. Podľa obžalobnej verzie dostali vykonávatelia skutku 50 000 eur. Kočner vysvetľuje sumu ako náklady na jeho politickú stranu.

V Threeme majú na vraždu odkazovať zuby aj sneh

V komunikácii Kočnera so Zsuzsovou cez aplikáciu Threema majú podľa splnomocnencov poškodených Daniela Lipšica a Romana Kvasnicu na vraždu novinára Kuciaka odkazovať viaceré šifry.

Jednou z témou rozhovorov obžalovaných bol sneh. V správach spred vraždy na naň neustále nadávajú a nevedia sa dočkať jari. Podľa splnomocnencov má roztopenie snehu znamenať dokonanie vraždy. Dopytovanie Kočnera má zase súvisieť aj s výpoveďou už odsúdeného Zoltána Andruskóa, ktorý tvrdil, že sám nepoznal presný termín, keď má byť vražda vykonaná.

Kočner vysvetľuje správy o snehu s tým, že sa Zsuzsová bála šoférovať auto. To jej bránilo, aby sa stretávali, ako aj v zbere podpisov na založenie Kočnerovej politickej strany. Preto mali aj nedočkavo čakať na roztopenie snehu.

Zuby a ich vypadávanie boli hlavnou témou komunikácie obžalovaných v čase vraždy novinára Kuciaka vo februári 2018. Podľa prepisov komunikácií napríklad napísala Zsuzsová Kočnerovi ráno 21. februára, že sa jej snívalo o tom, že jej vypadlo niekoľko zubov. Následne mu písala, že v rámci výkladu snov to znamená smrť blízkej osoby. Obaja si spolu v tento deň vymenili niekoľko správ týkajúcich sa ďalších významov uvedeného sna.

Ráno 22. februára, teda deň po smrti Jána Kuciaka a jeho snúbenice, obžalovaná napísala Kočnerovi, že „jeden naozaj vypadol“. Podľa právnych zástupcov príbuzných zavraždeného páru však obsahuje táto komunikácia odkazy na vraždu novinára. Obžalovaní ale trvajú na tom, že sa skutočne bavili o zuboch. „Ja rovnako ako Alena Zs. nemám rád zubárov, chodím k ním až na poslednú chvíľu,“ uviedol Kočner.

„Hádesovo moratórium“

V roku 2018 bola podľa obžalovaného Kočnera v zahraničí oslovená rusky hovoriaca skupina s objednávkou na likvidáciu jeho a bývalého šéfa TV Markíza Pavla Ruska. Konkrétne týmto vysvetlil správu adresovanú spoluobžalovanej Zsuzsovej, v ktorej spomínal „Hádesovo moratórium“ (Hádes – starogrécky boh mŕtvych a podsvetia, pozn. SITA). Správa bola odoslaná 20. februára 2018, teda deň pred vraždou Kuciaka.

Podľa Kočnera však on týmto spôsobom informoval Zsuzsovú o riziku, ktoré mu hrozí. Zámerom odstránenia jeho osoby a Pavla Ruska malo byť to, aby nemohol naďalej vymáhať peniaze v rámci zmeniek voči TV Markíza. „My sme sa bavili o tom, že niekto si praje našu smrť,“ uviedol Kočner. Jeho tvrdenie podľa jeho vlastných slov potvrdzuje aj to, že sa v uvedenej dobe zaujímal o kúpu opancierovaného auta u viacerých predajcov.

VIDEO: Kočnerov brat Ivan odmietol pred súdom v pondelok vypovedať. Je podľa neho za vraždou Jána Kuciaka jeho brat Marian?
Video

Čítali aj správy o sledovaní novinárov medzi Kočnerom a Tóthom

Prokurátor ÚŠP Turan čítal na súde aj správy z Threemy medzi Kočnerom a svedkom Petrom Tóthom. V jednej z nich poslal Kočner aj adresu Kuciaka vo Veľkej Mači. Kočener tieto správy spochybňuje a tvrdí, že boli do Threemy dodatočne vložené.

Prosím Ťa, ešte mi daj vytiahnuť tieto dve osoby. K nim by nemal byť problém zohnať aj fotokópiu pasu, písal Kočner osobe označenou ako „n“. O dve minúty neskôr poslal Tóthovi adresu Jána Kuciaka vo Veľkej Mači. Za dve minúty sa nič vytiahnuť nedá, reagoval Kočner s tým, že správa bola do Threemy neskôr vložená. Odmieta, že by s osobou n komunikoval a čokoľvek si od nej pýtal.

Turan čítal aj komunikáciu v súvislosti so sledovaním novinárov a sledovacím komandom, ktorý najal Tóth. Jeho činnosť mal chcieť Kočner pozastaviť tesne pred vraždou, čo by bolo podľa obžalovaného hlúpe. Pokiaľ by som ja objednával činnosť tímu, vediac, že sa blíži termín vraždy, tak asi by som činnosť nejakého tímu neukončil v ten deň, ale dva mesiace pred tým, tvrdil.

Ostrosledovaný proces

Obžalovanými v kauze vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a v prípade ďalších skutkov sú podnikateľ Marian Kočner, jeho známa Alena Zsuzsová a bývalý policajt Tomáš Szabó. Na samostatné konanie bol v prípade vraždy novinára vyčlenený bývalý vojak Miroslav Marček, ktorý sa priznal, že zastrelil Kuciaka, jeho snúbenicu a v roku 2016 podnikateľa Petra Molnára. Tento obžalovaný bol 6. apríla 2020 neprávoplatne odsúdený na 23 rokov väzenia. Účasť na vražde priznal aj Zoltán Andruskó. Po dohode o vine a treste mu súd uložil trest 15 rokov väzenia. Andruskó od svojho zadržania na jeseň 2018 spolupracoval v kauze vraždy Kuciaka s vyšetrovateľmi.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu Aktuality.sk a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Mariana Kočnera.

94 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka