Ombudsmanka Patakyová: Aj LGBTI komunita má mať právny štandard

Odmietnutie výročnej správy v parlamente považuje ombudsmanka Mária Patakyová za nepochopenie jej úlohy poslancami. Uviedla to v relácii Zuzany Martinákovej Ide o pravdu.

20.05.2020 14:55 , aktualizované: 18:00
debata (151)

VIDEO: Pozrite si diskusiu v relácii Zuzany Martinákovej Ide o pravdu s verejnou ochrankyňou práv Máriou Patakyovou.

Video

Vo výbore, ktorý správu prerokoval pred zasadnutím pléna, pritom neboli žiadne podstatné výhrady a podľa Patakyovej bola rozprava vecná a konštruktívna.

Správa konštatovala 130 porušení základných práv a slobôd, najviac bolo prieťahov v súdnom konaní. Zožala však kritiku najmä za to, že nadradzuje záujmy LGBTI komunity nad iné menšiny.

Nepochopenie podľa ombudsmanky spočíva v tom, že rieši problémy nielen individuálneho, ale aj systémového charakteru – vtedy dáva návrhy, ako sa s nimi vysporiadať.

„Tým, že nemáme žiadny právny rámec pre tieto osoby (LGBTI), tak vytvárame pre nich nerovnakú právnu pozíciu a preto som volala po tom, aby sa vytvoril základný zákonný rámec v minimálnom štandarde,“ uviedla.

Heterosexuálne páry majú riešenia zabezpečené zákonom (napríklad dedenie). Niektoré sa dajú riešiť zmluvne, ale nerovnosť je v tom, že zákon by mal LGBTI komunite poskytnúť istý štandard, odvoláva sa Patakyová na štrasburgskú judikatúru. Kam by Slovensko v štandarde išlo, to je na jeho zvážení, dodala.

151 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu