Vstúpi minister do sporu informatikov?

Problémy na bratislavskej Fakulte informatiky a informačných technológii Slovenskej technickej univerzity akoby nemali konca. Správna rada univerzity na ostatnom zasadnutí siedmimi hlasmi zo štrnástich odporučila, aby sa súčasný dekan fakulty Ivan Kotuliak vzdal svojej funkcie.

20.05.2020 16:45 , aktualizované: 19:17
debata (2)

„Dekan fakulty neplánuje odstúpiť, pretože bol legitímne zvolený,“ povedala Monika Karoliová, hovorkyňa dekana Kotuliaka. Ten do funkcie nastúpil vlani začiatkom decembra. Už vtedy však situácia na fakulte nebola ideálna. Eskalovala, keď Kotuliak pre daňové pochybenia prepustil bývalú dekanku. Aby situáciu upokojil, dostala možnosť vrátiť sa, ale odmietla. Do sporov zasiahla pandémia koronavírusu a prechod na dištančné vyučovanie.

Fakulta približne rok nemá funkčný Akademický senát, čo tiež neupokojuje situáciu. "Je v našom záujme, aby bol konečne sfunkčnený fakultný senát, aby prestala časť zamestnancov traumatizovať univerzitný senát, rektora, verejnosť a dnes dokonca už aj ministra školstva. Sfunkčnenie senátu fakulty sa, verím, udeje 4. júna a situácia sa definitívne upokojí,“ mieni Kotuliak. Narážal tak na výzvu, ktorú časť zamestnancov fakulty adresovala súčasnému ministrovi školstva a žiada, aby sa systém riadenia vysokých škôl zmodernizoval.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) zdôraznil, že nástroje na riešenie sú v rukách rektora a Akademického senátu univerzity. „Je najvyšší čas, aby vedenie začalo konať,“ uviedol Gröhling s tým, že podľa zákona má využívanie akademických slobôd prebiehať v súlade s demokratickými princípmi. „Pokiaľ sa na vysokej škole preukáže netransparentné a neetické konanie či zneužívanie týchto slobôd, považujem to za dôvod na prehodnotenie nielen právomocí vysokých škôl, ale aj systému ich financovania,“ dodal Gröhling.

VIDEO: Dekan Ivan Kotuliak o situácii na Fakulte informatiky a informačných technológií. Vysielané 18.5.2020

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #STU #Ivan Kotuliak