Rúška budú v Španielsku povinné, až kým nebude koronavírus porazený

Európa sa pomaly nadychuje po pandémii, ale globálna situácia nie je priaznivá. Pandémia v Strednej Amerike má vrchol pravdepodobne ešte len pred sebou. Koronavírusom sa už infikovalo viac ako sedem miliónov ľudí a viac ako 400-tisíc zomrelo.

09.06.2020 05:50 , aktualizované: 17:57
Kuba, doktori, koronavírus, deti Foto: ,
Kubánske deti čakajú na prílet skupiny lekárov, ktorí pôsobili od 22. marca v Taliansku, aby pomohli tejto európskej krajine v najhoršom období pandémie.
debata (81)

22:05 V Brazílii pribudlo za posledný deň 15 654 prípadov nákazy koronavírusom a 679 ľudí s COVIDOM-19 za deň zomrelo, informovalo ministerstvo zdravotníctva. To už niekoľko dní neuvádza celkové počty nakazených ani úmrtia, čo kritizujú nielen médiá i opozícia. V utorok však sudca najvyššieho federálneho súdu ministerstvu nariadil, aby opäť uvádzalo denné aj súhrnné čísla. Ministerstvo zdravotníctva v piatok stiahlo zo svojich stránok údaje o počte nakazených a mŕtvych a niekoľko hodín bolo na webe napísané len, že je „v údržbe“. V sobotu sa tam už objavili len čísla za posledných 24 hodín. Vláda zmenu vo zverejňovaní údajov vysvetlila tým, že je údaje nutné revidovať, pretože neodrážajú súčasnú situáciu. Na to už cez víkend reagovala prokuratúra žiadosťou, aby jej ministerstvo do 72 hodín vysvetlilo dôvod zmeny metodiky. Podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa sa v Brazílii doteraz potvrdilo 707 412 prípadov nákazy, čo je druhý najvyšší počet po USA. V počte úmrtí 37 134 je Brazília tretia na svete po USA a Británii.

21:25 Nemecko plánuje predĺžiť obmedzenie cestovania do krajín mimo Európskej únie až do 31. augusta. Informovali o tom spravodajský magazín Der Spiegel a agentúra DPA. Predĺženie opatrenia, ktoré sa týka ciest do viac ako 160 krajín sveta, má v stredu podľa DPA schváliť nemecká vláda. Všeobecné varovanie pred cestami do tretích krajín by však podľa informácií médií mohlo byť zrušené pre niektoré krajiny s nízkou mierou šírenia nákazy, výkonným zdravotníctvom či veľkými testovacími kapacitami.

17:55 Francúzske úrady 25. júna znovu otvoria parížsku Eiffelovu vežu, ktorá bola pre verejnosť zatvorená v dôsledku pandémie. Informovala o tom v utorok agentúra AFP. Jedna z najväčších parížskych atrakcií bola zatvorená najdlhšie od čias druhej svetovej vojny a bude ju môcť navštíviť len obmedzený počet ľudí. Všetci návštevníci starší ako 11 rokov budú povinní mať zakryté dýchacie cesty.

17:31 Obmedzenie verejných podujatí na najviac 500 osôb sa od utorka 15.00 h výslovne nevzťahuje na demonštrácie, vyhlásil v utorok český minister zdravotníctva Adam Vojtěch, ktorého citoval spravodajský portál Novinky.cz. „Našou prioritou je chrániť zdravie občanov. Preto všetky tie obmedzenia. Demonštrácie sme ale nikdy nezakázali,“ uviedol Vojtěch podľa českého Denníka N.

Spolok Milion chvilek pro demokracii zvolal na utorok protestné zhromaždenie proti vláde premiéra Andreja Babiša. Z dôvodu predošlých opatrení ministerstva zdravotníctva však veľkú demonštráciu v Prahe zrušil a nahradil ju menšími protestmi.

16:50 Hlavný parížsky prokurátor Rémy Heitz v utorok oznámil, že začne vyšetrovanie reakcie francúzskej vlády na vypuknutie koronavírusovej pandémie. Informovala o tom agentúra AFP. Možné obvinenia zahŕňajú neúmyselné zabitie a ohrozenie života. Vyšetrovanie prichádza po sťažnostiach viacerých občanov a združení. Heitz v stanovisku spresnil, že jeho kancelária dostala od konca marca celkovo 62 sťažností na údajné ohrozenie životov, neschopnosť poskytnúť starostlivosť ľuďom v ohrození či neúmyselné zabitie.

16:10 Zjavný nárast intenzity dopravy pred nemocnicami v čínskom Wu-chane od augusta 2019 by mohol naznačovať, že koronavírus zasiahol mesto skôr, ako uvádzajú oficiálne informácie. Viac v tomto článku.

15:37 Nosenie tvárových masiek bude v Španielsku povinné až dovtedy, kým nebude pandémia koronavírusu raz a navždy porazená, vyhlásil v utorok minister zdravotníctva Salvador Illa. Citovala ho tlačová agentúra AFP. Minister povedal, že opatrenie zostane v platnosti aj po tom, čo sa 21. júna v Španielsku skončí núdzový stav, a „zostane v platnosti, až kým natrvalo neporazíme vírus, čo bude vtedy, keď budeme mať účinnú liečbu alebo očkovaciu látku proti nemu“.

15:07 Britské úrady sa rozhodli neuskutočniť plán, podľa ktorého sa mali všetci žiaci základných škôl vrátiť do lavíc už v priebehu letných mesiacov. V utorok o tom informovala agentúra DPA. Očakáva sa, že minister školstva Gavin Williamson oznámi parlamentu túto zmenu ešte počas utorka, hlásia britské médiá.

Prieskum organizácie YouGov uverejnený v pondelok naznačil, že iba 41 percent Britov verí, že vláda na pandémiu zareagovala dobre, pričom 56 percent súhlasilo s tým, že vláda situáciu nezvládla.

14:10 Letisko M. R. Štefánika v Bratislave plánuje v najbližšom čase začať vybavovať lety do Bulharska, Grécka a na Cyprus. Letecká spoločnosť Ryanair tam chce po obnovení medzinárodnej leteckej dopravy zabezpečovať pravidelné lety od júla, dopravca Wizz Air chce prevádzkovať lety do bulharskej Sofie už od 15. júna. Bratislavské letisko o tom v utorok informovalo v reakcii na to, že premiér Igor Matovič v ten istý deň po stretnutí konzília epidemiológov oznámil úplné otvorenie hraníc s ďalšími šestnástimi krajinami Európy, čím ich počet stúpol na devätnásť.

13:56 Do škôl sa budú môcť od 22. júna vrátiť aj žiaci od 6. po 9. ročník základných škôl, rovnako aj stredoškoláci. Od pondelka 15. júna sa zrušia aj obmedzenia na počty žiakov v materských školách a pre 1. až 5. ročník základných škôl. Viac v tomto článku.

13:25 Novozélandský výskumný inštitút na Antarktíde obmedzí počet svojich projektov pre nadchádzajúcu sezónu, aby pomohol udržať kontinent bez nového koronavírusu. Informuje o tom spravodajský portál BBC. Vládna agentúra Antarctica New Zealand upustí od 23 z 36 výskumných projektov, pričom budú pokračovať len dlhodobé vedecké monitorovanie, nevyhnutné prevádzkové činnosti a plánovaná údržba. Výskumná sezóna sa na Bielom kontinente začne v októbri a bude trvať do marca.

12:51 Nákazu koronavírusom potvrdili v Maďarsku za uplynulých 24 hodín iba v troch nových prípadoch. Na ochorenie COVID-19 zomreli za tento čas dvaja starší pacienti trpiaci chronickými chorobami. Vyplýva to z aktuálnych údajov krízového štábu zverejnených v utorok na stránke koronavirus.gov.hu. Celkový počet nakazených koronavírusom stúpol na 4017 a obetí na 550. Až 89 percent z tamojších zosnulých boli pacienti vo veku nad 65 rokov a takmer polovica z obetí mala až nad 80 rokov.

11:40 V americkom štáte Kalifornia sa môžu od piatka – po dodržaní prísnych opatrení – otvoriť kiná, ktoré boli takmer tri mesiace zatvorené. Kiná musia obmedziť počet svojich divákov na najviac 100 ľudí alebo štvrtinu svojej maximálnej kapacity – rozhodujúci je nižší z týchto dvoch údajov. Diváci zároveň budú musieť povinne nosiť rúška na tvárach. Guvernér Kalifornie Gavin Newsom zároveň ešte koncom minulého týždňa informoval, že od rovnakého termínu – piatka 12. júna – sa bude môcť v Hollywoode obnoviť filmová a televíznu produkcia.

10:37 Počet nových úmrtí na ochorenie COVID-19 v Pakistane prekročil 100, čo sa stalo vôbec prvýkrát od polovice marca, keď v krajine zaviedli obmedzenia pohybu a tamojšie úrady začali uvádzať takéto denné prírastky obetí. Informovala o tom v utorok agentúra AP. Počet úmrtí v Pakistane sa v utorok zvýšil o 105 na celkových 2 172. V krajine celkovo zaevidovali 108 316 nakazených osôb, z čoho 4 646 prípadov pribudlo za posledných 24 hodín. Premiér Imrán Chán varoval, že k vrcholu epidémie v Pakistane pravdepodobne nedôjde skôr než v auguste.

9:50 Deň ekologického dlhu tento rok pripadne na 22. augusta, informovala v pondelok nezisková organizácia Global Footprint Network (GFN), ktorá pripomenula, že vlani ľudstvo žilo na dlh už od 29. júla. Pozitívny posun v tomto roku súvisí s obmedzením ekonomiky, ktoré si vyžiadala pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 vo svete.

Ako na svojom webe informoval magazín Geo, GFN vo svojom vyhlásení označila túto situáciu za „historický zvrat“. Na základe údajov Organizácie Spojených národov totiž inštitút GFN odhaduje, že uhlíková stopa sa v tomto roku v porovnaní s rokom 2019 zníži o 14,5 percenta, a to v dôsledku poklesu spotreby energie spojeného s tzv. lockdownom. „Toto je dôkaz, že veľké a rýchle zmeny sú možné. Toto zníženie našej ekologickej stopy je však vynútené a nežiaduce a keďže neprichádza so systémovou zmenou v našich výrobných a spotrebných modeloch, nebude mať dlhé trvanie,“ upozornil Mathis Wackernagel, riaditeľ GFN. Deň ekologického dlhu je dátumom, keď ľudstvo vyčerpalo všetky prírodné zdroje, ktoré je biosféra schopná nahradiť za jeden rok.

9:24 Príbuzní obetí koronavírusovej pandémie v Taliansku združení v organizácii Noi Denunceremo (Žalujeme) tvrdia, že mnohé obete sú výsledkom nedbalosti a neschopnosti úradov. Túto stredu chcú preto na prokuratúre v severotalianskom meste Bergamo symbolicky podať približne 50 trestných oznámení na neznáme osoby.

„Chceme, aby niekto odstúpil, aby sa niekto ospravedlnil. Očakávame, že niekto prevezme zodpovednosť, niečo, čo doteraz nikto neurobil,“ povedala v pondelok podľa agentúry DPA pred zahraničnými novinármi Cristina Longhiniová, ktorá v Bergame prišla o svojho otca. „Priveľa pacientov sa do nemocníc dostalo príliš neskoro, čo viedlo k príliš veľkému počtu úmrtí,“ dodala.

8:31 Do Venezuely v pondelok letecky dorazila zásielka humanitárnej pomoci na boj proti epidémii ochorenia Covid-19 z Iránu, obsahujúca testovacie súpravy a ďalší zdravotnícky materiál. Vo vysielaní štátnej televízie to oznámil minister pre plánovanie Ricardo Menendez.

„Práve teraz sme dostali rôzne typy testovacích súprav,“ povedal Menendez podľa agentúry Reuters stojac na pristávacej dráhe letiska Maiquetía pri naukladaných na paletách.

6:51 Brazílii pribudlo v pondelok 15 654 prípadov nákazy koronavírusom, čím sa ich celkový počet zvýšil na 707 412. Táto juhoamerická krajina zaznamenala aj 679 ďalších úmrtí súvisiacich s ochorením Covid-19, ich celkový počet tak stúpol na 37 134 osôb, informovala televízia CNN s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva. V počte infikovaných sa Brazília dostala v globálnom meradle na druhé miesto za USA, v počte obetí je tretia za USA a Veľkou Britániou.

6:25 Grécko zaznamenalo veľký nárast v počte potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, a to 97 nových infekcií od predchádzajúceho oznámenia zo 4. júna. Informovala o tom v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva. Celkový počet potvrdených prípadov nákazy je teraz 3049. Od 4. júna sa počet úmrtí zvýšil o dve na celkovo 182.

5:50 Aj keď v Európe sa situácia s pandémiou spôsobenou koronavírusom zlepšuje, globálne sa zhoršuje. Upozornil na to podľa agentúry Reuters šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus a vyzval svet, aby zvýšil úsilie o zabránenie šírenia nákazy. Tedros zdôraznil, že pandémia v Strednej Amerike má vrchol ešte len pred sebou. „Po viac ako šiestich mesiacoch pandémie nie je čas na to, aby akákoľvek krajina dala dole nohu z plynu,“ povedal šéf WHO.

V nedeľu bolo podľa neho hlásených doteraz najviac nových prípadov choroby COVID-19. Podľa Tedrosa rastú počty nových prípadov tiež vo východnej Európe a v častiach strednej Ázie. Krízový expert WHO Mike Ryan zase poukázal na rastúcu krivku v krajinách Strednej Ameriky. Podľa neho je to veľmi znepokojujúca a vyzval na medzinárodnú podporu regiónu. Podľa Ryana je teraz potrebné zamerať sa na eliminovanie druhých vrcholov epidémie COVIDU-19. Koronavírusom sa už nakazilo viac ako sedem miliónov ľudí a viac ako 400 000 infiko­vaných zomrelo.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

81 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus