Anonym upozornil na čudnú zmluvu u informatikov

Situácia na Fakulte informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity sa nie a nie upokojiť.

09.06.2020 06:20
debata (4)

Na internetovom fóre fakulty, kam majú prístup pedagógovia, zamestnanci aj študenti, sa objavil anonym upozorňujúci na vlaňajšie zvláštne vyplácanie autorov dokumentov vypracovaných pre Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

„Neplánujeme konkrétne postupy, skôr sme chceli poukázať na etiku kolegov, ktorí kritizujú súčasné vedenie fakulty,“ povedala pre Pravdu Monika Karoliová z fakulty informatiky. Zmluva uzavretá minulý rok 29. októbra 2019 nadobudla účinnosť 31. októbra, keď fakultu viedla Mária Bieliková. Vicepremiérom bol vtedy Richard Raši (Smer), ktorý však nechce, „aby sa politizovalo niečo, čo sa nemá“.

Pre Pravdu povedal, že situáciu vníma v kontexte už dlhšie prebiehajúceho boja medzi súčasným dekanom fakulty Ivanom Kotuliakom a jeho predchodkyňou Bielikovou. „Na špičkové slovenské vedecké pracovisko a zároveň výkladnú skriňu – výchovné centrum našich IT odborníkov sa takto vrhá negatívne svetlo, čo tiež spôsobuje stratu reputácie a odliv študentov cez hranice. Odborné sekcie úradu si na STU objednali vypracovanie dvoch komplexných odborných diel v oblasti umelej inteligencie, ktoré v tomto rozsahu a rýchlosti vedela uskutočniť jedine táto univerzita. Podľa informácií od sekcie môžem len potvrdiť excelentnú spoluprácu odborníkov z úradu s odborným tímom profesorky Bielikovej, ktorý sa podieľal na ich vypracovaní,“ reagoval bývalý vicepremiér s tým, že vyplácanie odmien pracovníkom alebo študentom fakulty už nebolo na ňom.

Hovorca STU Fedor Blaščák spresnil, že na projekte pracovalo 45 expertov, z nich 32 vykonávalo prácu na základe dohody o vykonaní práce s nepravidelným príjmom a 13 odmietlo túto formu najmä z dôvodu nezlučiteľnosti s ich pracovnou pozíciou a zúčastňovali sa na príprave štúdie pro bono. „Sedemdesiat percent zazmluvnených prostriedkov bolo vyplatených na odmeny riešiteľom projektu, tridsať percent ostalo fakulte,“ vysvetlil Blaščák.

Anonym upozornil na dva rozsiahle dokumenty, ktoré mapujú súčasnú situáciu okolo výskumu umelej inteligencie a jej nasadenia v biznise. Ich prípravu si vyžiadal úrad podpredsedu vlády. Prvý z dokumentov spracovali akademici pod vedením Bielikovej a rieši možnosti výskumu umelej inteligencie na Slovensku. Druhý dokument popisuje potreby biznisu v spojení s umelou inteligenciou. Podľa anonyma hodnota zákazky bola 139 932 eur bez DPH, dokumenty majú spolu 300 strán.

Spory na fakulte sa ťahajú od minulého roka, keď bol Kotuliak zvolený za dekana fakulty, do funkcie však nastúpil až začiatkom decembra. Keď reagoval na anonymné upozornenie, že jeho predchodkyňa nesprávne vyplácala štipendiá, fakulta podala opravné daňové priznania a trestné oznámenie. Situáciu vyostrila výpoveď, ktorú nový dekan dal Bielikovej. V štrajkovej pohotovosti bola časť zamestnancov a študentov.

Po štvrtkových voľbách je po mesiacoch sfunkčnený aj Akademický senát fakulty, čo je orgán nadriadený dekanovi. Predpokladá sa, že situácia na fakulte sa konečne upokojí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #STU #FIIT