Smer prišiel o Pellegriniho, Fico mu drží palce

Smer, ktorý dvadsať rokov tvrdil muziku na slovenskej politickej scéne, je na rázcestí. Už pred parlamentnými voľbami bolo badať, že tandem predseda strany a predseda vlády neťahá vždy jedným smerom. Spory medzi šéfom Smeru Robertom Ficom a vtedy ešte premiérom Petrom Pellegrinim sa však vždy podarilo držať pod pokrievkou. Po februárových voľbách, v ktorých strana získala ako druhá najúspešnejšia 18,29 percenta a dostala sa do opozície, napätie začalo eskalovať. Vyvrcholilo odchodom Pellegriniho z postu podpredsedu Smeru a avizovaním založenia vlastnej strany.

10.06.2020 11:10 , aktualizované: 11.06.2020 06:00
debata (596)

VIDEO: Peter Pellegrini o svojom odchode zo strany Smer.

Video

„Zanechávam značku a politickú stranu Smer jej otcovi zakladateľovi. Vzdávam sa postu podpredsedu a svoju ďalšiu politickú budúcnosť už nevnímam ako potenciálny predseda alebo významný predstaviteľ strany Smer. A oznamujem, že v najbližších dňoch a týždňoch budem podstupovať kroky, ktoré ma dovedú k definitívnemu odchodu zo strany Smer,“ vyhlásil Pellegrini v Banskej Bystrici.

Tvrdí, že za jeho rozhodnutím odísť sú tri dôvody. Priznal, že si nevie ďalej predstaviť politickú budúcnosť s Ficom. „Sú to dva svety, ktoré sa jednoducho nemôžu spojiť. Pre mňa je to svet minulosti a budúcnosti, ktoré sa nedajú spojiť za jedným stolom,“ vysvetľoval Pellegrini.

Pripomenul predvolebný sľub voličom o dokončení zodpovednej zmeny, tretím dôvodom je jeho silná voličská podpora, vo voľbách dostal 413 555 prefe­renčných hlasov, Fico 243 463. „Štvrtý dôvod vychádza z poznania, že sociálna demokracia musí mať jasné miesto na Slovensku a nesmie byť odkázaná na pobyt v opozícii. Nesmie byť stranou, ktorá síce má veľkú sympatiu ľudí, ale nikto si s ňou nechce sadnúť za stôl a nepredstavuje alternatívu súčasnej vláde,“ vysvetľoval Pellegrini s poukazom na nedávne vyhlásenia ostatných parlamentných strán, ktoré vylúčili možnú spoluprácu so Smerom.

Podľa májového prieskumu agentúry Focus pre televíziu Markíza by strana Petra Pellegriniho v parlamentných voľbách skončila druhá so ziskom 21,4 percenta, Smer s Ficom by si vybralo 9,6 percenta voličov. Víťazom volieb by bolo hnutie OĽaNO s 21,8 percenta hlasov.

Takto verejne Pellegrini odmietol ponuku, ktorú dostal od Fica pred niekoľkými dňami. Ako zdôraznil Pellegrini, ponuka nebola oficiálna a podľa nej by on zastával post predsedu strany a Fico by sa stal popredným predstaviteľom Nadácie Alexandra Dubčeka. „Zachoval by si právo veta pri kandidátskych listinách,“ komentoval Pellegrini ponuku.

VIDEO: Poslanec Smeru Ľubomír Petrák: Ešte je čas na rokovanie.

Video

Smer sa oficiálne k odchodu jedného zo svojich piatich podpredsedov vyjadrí vo štvrtok. Medzitým však Fico na sociálnej sieti napísal, že mu drží palce v ďalšej politickej ceste. „Mrzí ma, že ponuku stať sa predsedom strany Smer neprijal. Je mi úprimne ľúto, že po dvadsiatich rokoch v strane odmietol túto ponuku, najmä po tom, čo ho strana nominovala na post štátneho tajomníka, ministra, predsedu parlamentu, podpredsedu vlády a napokon premiéra,“ pripomenul Fico všetky funkcie, do ktorých strana nominovala Pellegriniho. „Smer pokračuje svojou ľavicovou cestou a naďalej bude razantne chrániť sociálny štát. Toto sa nezmení ani po odchode Petra Pellegriniho,“ dodal Fico.

VIDEO: Hovorca Smeru Ján Mažgút o odchode Pellegriniho.

Video

Dalo sa odchodu predísť?

O sporoch medzi Ficom a Pellegrinim sa hovorilo dlhšie. Narážali na seba najmä z pozícií predsedu vlády a predsedu strany, ktorá Pellegriniho na post premiéra nominovala. Pred parlamentnými voľbami však vystupovali spolu a Fico bránil premiérove kroky, ktoré kritizovala vtedajšia opozícia.

Samotná predvolebná kampaň sa však už držala dvoch línií – v jednej bol ústrednou postavou Pellegrini, v druhej Fico. Po voľbách, ktoré boli pre Smer, s ambíciou zostavovať po štvrtý raz vládu, prehrou, ešte sem-tam vystúpili na verejnosti bok po boku. Objavovali sa už prvé špekulácie, že buď sa Pellegrini stane predsedom strany, alebo si založí stranu vlastnú. Koncom mája vyzval po boku niekoľkých členov predsedníctva, aby Fico odstúpil z čela strany. Na Pellegriniho stranu sa pridali aj niektoré regionálne organizácie Smeru.

Viacerí podpredsedovia Ficovi vyčítali, že sa nezišlo predsedníctvo a nevyvodila sa zodpovednosť, pričom naznačovali, že pod vyvodením zodpovednosti chápu Ficov odchod z pozície šéfa strany. Ten reagoval verejným vyhlásením, že je pripravený zmeniť „svoj vzorec správania“, ale hneď dodal, že „nemám kam odísť“.

Ponuka, ktorá sa (ne)odmieta

Dvaja prví muži Smeru sa nedohodli. Nepomohla ani ponuka, ktorú Fico poslal Pellegrinimu – hoci nie oficiálne – už pred niekoľkými dňami.

Existenciu tohto dokumentu pre Pravdu potvrdil hovorca Smeru Ján Mažgút. „Podľa ponuky by sa Pellegrini stal predsedom strany a Fico by sa stiahol na pozíciu predsedu, prezidenta alebo inak povedané vrcholného predstaviteľa Nadácie Alexandra Dubčeka,“ vysvetlil Mažgút.

Podľa neho by sa z Pellegriniho stal predseda so všetkými kompetenciami a právomocami. Pellegrini tiež potvrdil, že ponuku dostal, nešlo však podľa neho o oficiálnu ponuku. Podľa neho si Fico chcel zachovať isté právomoci v rámci strany, ako napríklad veto na kandidátskej listine či nad financiami strany.

„Budem sa vždy hlásiť, že som dvadsať rokov strávil v Smere. Ide o značku, ktorá patrí a bude patriť k najúspešnejším politickým projektom v novodobej histórii Slovenska,“ vyhlásil Pellegrini s dôvetkom, že jeho svet a Ficov svet sa od seba vzdialili a nevidí možnosť, aby si sadli za jeden stôl alebo sa stretli v spoločnom projekte.

Budúca strana

Pellegrini ohlásil, že založí vlastnú stranu postavenú na princípoch sociálnej demokracie. Nechcel povedať, kto zo súčasného poslaneckého klubu Smeru sa pridá na jeho stranu. Očakáva sa, že ďalšie vyhlásenia alebo odchody zo strany sa rozbehnú na budúci týždeň.

Budúci predseda budúcej strany avizoval, že chce vybudovať poctivú a novú stranu nezaťaženú minulosťou, nevylúčil, že počas leta bude zbierať podpisy potrebné na jej založenie. V septembri sa zrejme vzdá postu podpredsedu parlamentu, na ktorý ho nominoval Smer.

S Pellegrinim odíde aj časť poslancov Smeru

Parlamentný poslanecký klub strany Smer-sociálna demokracia (Smer) by sa mal zúžiť po tom, čo podpredseda strany Peter Pellegrini oznámil odchod z vedenia Smeru a zámer založiť nový politický subjekt. Klub Smeru má momentálne 37 členov. Pred časom z neho odišiel poslanec Ján Podmanický.

„Neviem povedať, to sa bude ešte kreovať. V najbližšom čase sa dozviete, aká skupina poslancov odchádza s pánom Pellegrinim,“ povedal poslanec Smeru Peter Kmec, ktorý patrí k prívržencom Pellegriniho. Podľa Kmeca bude snaha o civilizovaný rozchod. „Taký mierový rozvod,“ podotkol.

Do okruhu ľudí okolo Pellegriniho by mali patriť podpredsedovia Smeru Richard Raši a Peter Žiga. Ďalej by to mali byť poslanci Denisa Saková, Ľubica Laššáková, Matúš Šutaj Eštok, Ján Ferenčák a Peter Kmec. Podľa informácií sa rozhodujú aj ďalší poslanci, napríklad Erik Tomáš.

Podľa Kmeca nová strana, ktorú chce založiť Pellegrini, bude orientovaná sociálnodemokra­ticky. „Bude pokračovať v tých hodnotách, ktoré zastával Smere doteraz. Ochrana starších, chudobnejších, slabších, rodiny s deťmi,“ vymenoval Kmec. Na otázku, či bude prístup nového subjektu ku kultúrno-etickým témam liberálnejší alebo konzervatívnejší, Kmec odpovedal, že tieto témy sa nebudú ideologizovať.

596 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Peter Pellegrini