Kaliňák: Škoda. Peter vyzýval na diskusiu a nikdy na ňu neprišiel

„Neviem, čo na to teraz povedať. Je to určite škoda. Jednou z hlavných výsad Smeru bola jeho absolútna jednota. V súvislosti s tým, že ústavná väčšina je dnes používaná na popieranie základných práv a slobôd v tejto krajine, je jednota o to dôležitejšia. Priznám sa, že nerozumiem tomu, prečo sa nerozprávali. Peter hovoril stále o tom, že chce vo vedení strany začať diskusiu o vízii, ale nakoniec to vzdal. To je škoda. Určite mal diskutovať,“ povedal pre Pravdu podpredseda Smeru Robert Kaliňák.

10.06.2020 12:50 , aktualizované: 14:55
debata (270)

Kaliňák popiera, že by vedenie Smeru, či jeho predseda odmietali s Pellegrinim komunikovať. „To určite nie je pravda. Nechcem sa o tom hádať. Ale veď Peter hovoril, že chce prísť s nejakým návrhom a ja som ho nepočul. Celý čas cez médiá vyzýval k diskusii, ale nikdy na ňu neprišiel. Tak môže len ťažko začať diskutovať, keď neprídete na stretnutie. Keď niečo chcete, musíte iniciovať stretnutie a vydebatovať to. My sme všetci na to čakali. Aj ja som sa snažil s Petrom spojiť a nepodarilo sa mi to. Ak cítil Robert Fico, že čas plynie, tak sa nejaký návrh snažil dať on,“ priblížil niekdajší minister vnútra.

Ponuka na prevzatie funkcie predsedu s ponechaním si časti vplyvu pre Fica bola podľa exministra dobrá ponuka. „Určite to bola dobrá ponuka. Samozrejme každá dohoda je vždy výsledkom kompromisu. Tá silná a zásadná zmena Pellegriniho postavenia voči zvyšku strany by bola zásadná. Odísť z postu predsedu bola od Fica silná ponuka. Diskusia, ktorá mala riešiť technické otázky, smerovala skôr k štandardným veciam ako smerovanie strany. Počul som, že zaznela otázka práva veta ku kandidátke, ale to určite nezaznelo.“ zdôraznil Kaliňák.

Nová konkurenčná sociálnodemokra­tický strana podľa neho nebude k prospechu sociálnej politiky na Slovensku. „Atomizácie nikdy nie je dobrá. Vždy sme boli zástancovia jednotného Smeru. To sa ukázalo ako neúspech pravice, ktorý sa delila na viac a viac strán. Smer spájal politické strany od stredu doľava, čo bolo asi nejakých šesť strán. Takže to je cesta, ktorá bola správna. Nikdy nebolo na prospech, ak sa vzájomne vybíjajú strany rovnakého politického smerovania. Nedá sa na to povedať nič iné, ako to, že je to škoda,“ dodal Kaliňák.

Raši chce stáť po boku Pellegriniho

Peter Pellegrini veľmi ľudsky a od srdca povedal médiám dôvody svojho rozhodnutia. Posledné dva roky som stál po jeho boku ako podpredseda jeho vlády a chcem stáť po jeho boku aj naďalej,“ reagoval pre Pravdu podpredseda Smeru Richard Raši.

Oficiálne stanovisko k odchodu Pellegriniho poskytne strana Smer vo štvrtok, povedal Mažgút.

Žigovi je Pellegriniho štýl politiky blízky, svoje rozhodnutie oznámi čoskoro

Peter Žiga oznámi čoskoro rozhodnutie o jeho ďalšom postupe. Uviedol to v reakcii na kroky Petra Pellegriniho, ktorý v stredu oznámil, že zo Smeru-SD odíde. Žiga priznáva, že Pellegriniho názory a štýl politiky sú mu blízke. Rozhodnutie o svojej budúcnosti bude v najbližších dňoch tlmočiť aj Erik Tomáš.

„Som súčasťou strany Smer-SD od jej založenia a priebeh diskusie o jej ďalšej budúcnosti som preto vnímal veľmi citlivo. S pánom Petrom Pellegrinim spolupracujem dlhodobo, bol som súčasťou jeho vlády a jeho názory a štýl politiky sú mi blízke,“ uviedol Žiga pre TASR.

Pripomenul, že bezprostredne po voľbách ponúkol svoju funkciu podpredsedu strany. „Už v najbližšom čase oznámim osobné rozhodnutie o mojom ďalšom postupe,“ doplnil Žiga.

Vážny: Pellegriniho krok uškodí strane

Ľubomír Vážny (Smer) si myslí, že odchod Pellegriniho určitým spôsobom poškodí strane a zníži sa počet jeho priaznivcov. Vážny podľa vlastných slov ostáva v strane.

Jarjabek: Je to jeho rozhodnutie

Po 15. júni by podľa poslanca za Smer Dušana Jarjabka mali prebehnúť debaty v základných organizáciách strany a aj na krajskej úrovni. „Zachovávam názor, že vnútrostranícke veci si musíme najprv povedať sami,“ poznamenal Jarjabek. Dodal, že odchod Pellegriniho „berie na vedomie“. „Je škoda, že z nej odchádza teraz, keď idú preferencie Smeru hore. Je škoda, že sa rozbije. Je to jeho rozhodnutie a vedel, prečo to robí.“

Jarjabek a Richter potvrdili, že Fico ponúkol Pellegrinimu miesto predsedu

Jarjabek aj poslanec Ján Richter (Smer) potvrdili, že Fico ponúkol svoj post Pellegrinimu. „Prekvapuje ma, že tú veľkorysú ponuku, ktorú mu ponúkol predseda, neakceptoval. To celé, čo tu doteraz robil, bolo asi divadielko, pretože bol asi rozhodnutý dávno a išiel svojou líniou,“ povedal Richter. Je mu to ľúto, pretože Pellegrini sa vypracoval na „veľmi schopného politika a bol by býval pre stranu prínosom“.

Ferenčák podporuje Pellegriniho politiku

Poslanec Ján Ferenčák (Smer) podporuje Pellegriniho, jeho politiku, víziu aj štýl práce. Tvrdí, že diskusia o tom, či s ním odíde do jeho prípadnej novej politickej strany ešte nebola. O založení poslaneckého klubu v parlamente je podľa Ferenčáka predčasné hovoriť.

Blanár: Čas ukáže, či to bolo dobré rozhodnutie

Rozhodnutie Pellegriniho rešpektuje aj Juraj Blanár. „Čas ukáže, či to bolo dobré rozhodnutie alebo nie,“ poznamenal s tým, že pre politiku sociálnej demokracie to nebolo správne rozhodnutie. Blanár na otázku o odchode zo strany odpovedal, že bol zvolený do parlamentu na kandidátke Smeru a cíti sa byť viazaný týmto mandátom. Ak by Pellegrini zvolal predsedníctvo strany so svojim programom a jeho ponuka by bola odmietnutá, tak by Blanár pochopil jeho krok. „Dodnes vlastne nevieme, aký program ponúka. Hovorí o modernej sociálnej demokracii, ale za to sa dá skryť všetko možné,“ povedal.

© Autorské práva vyhradené

270 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Robert Kaliňák #Peter Pellegrini