V Európe môže nastať ďalšia vlna nákazy, varujú experti

V Brazílii a ďalších štátoch Latinskej Ameriky zúri koronavírus naplno, Európa postupne uvoľňuje reštrikčné opatrenia. Počet prípadov koronavírusu v Rusku prekročil vo štvrtok 500-tisíc a v Česku sa v stredu zvýšil o 73, čo je najvyšší počet za posledný týždeň. Na celom svete doteraz potvrdili koronavírus u vyše sedem miliónov ľudí a 416-tisíc mu podľahlo.

11.06.2020 06:00 , aktualizované: 20:17
koronavírus dezinfekcia Foto: ,
Aplikovanie dezinfekcie proti koronavírusu v jednej z reštaurácií v New Yorku.
debata (156)

20:09 Americkí lekári v Chicagu vykonali transplantáciu pľúc u pacientky s infekčným ochorením COVID-19, ktoré je vyvolané koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o prvý takýto zákrok u pacienta s novým typom nákazy v Spojených štátoch. Informovala podľa TASR agentúra AFP. Pacientkou je mladá žena, ktorá bola šesť týždňov pripojená na pľúcnu ventiláciu na jednotke intenzívnej starostlivosti v univerzitnej nemocnici Northewestern Memorial Hospital v Chicagu. „Transplantácia pľúc bola jej jedinou nádejou na prežitie,“ povedal primár oddelenia hrudníkovej chirurgie Ankit Bharat. Napriek tomu, že je táto operácia technicky náročná, dá sa vykonať bezpečne, a preto ponúka „smrteľne chorým pacientom nakazených ochorením COVID-19 možnosť prežitia“, dodal Bharat.

19:32 Počet úmrtí pre koronavírus by mohol v Spojených štátoch v septembri dosiahnuť 200 000, uviedol expert Ashish Jha z Harvardovej univerzity. Ako povedal v rozhovore s televíznou stanicou CNN, ak krajina nepristúpi k nejakej „drastickej akcii“, počet mŕtvych bude aj naďalej stúpať. Podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa sa koronavírus v USA potvrdil už u viac ako dvoch miliónov ľudí. „Aj keď nebude stúpať počet prípadov a my všetko necháme tak, ako je, dá sa očakávať, že niekedy počas septembra dosiahneme 200 000 úmrtí,“ uviedol Jha. „A to sme ešte len pri septembri a pandémia sa v septembri určite neskončí,“ dodal s tým, že „má naozaj veľké obavy o to, čo sa bude diať v najbližších týždňoch a mesiacoch“.

18:50 V Európe môže nastať ďalšia vlna nákazy koronavírusom. Predstavitelia EÚ a odborníci sa obávajú, že Európa by v dôsledku hromadných protestov proti rasizmu a policajnému násiliu mohla v nasledujúcich týždňoch zažívať nárast počtu infikovaných vírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters. V rámci prejavu solidarity s demonštráciami v Spojených štátoch, ktoré vyvolalo zabitie Afroameričana Georgea Floyda, protestovali v uplynulých dňoch v mnohých európskych mestách desaťtisíce ľudí.

18:15 Vlády po celom svete v rámci fiškálnych opatrení reagujúcich na pandémiu koronavírusu a jej ekonomických následkov celkovo minuli 10 biliónov USD (8,81 bilióna eur), uviedla šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová. Potrebných je však oveľa viac.

Georgievová povedala, že podľa nových odhadov koronakríza môže stiahnuť až 100 miliónov ľudí do extrémnej chudoby. Ďalšie výdavky by sa podľa nej mali sústrediť na minimalizáciu rušenia pracovných miest a snahy o predchádzanie nárastu nerovnosti.

17:31 Európska komisia (EK) vo štvrtok odporučila, aby členské krajiny EÚ po 30. júni pristúpili na čiastočné a postupné zrušenie cestovných obmedzení pre občanov z tretích krajín. Podľa eurokomisárky pre vnútorné veci Ylvy Johanssonovej by sa opätovné otváranie vonkajších hraníc Európskej únie malo diať na základe spoločného koordinovaného prístupu.

Komisia odporučila členským i pridruženým štátom schengenského priestoru, aby kontroly na vnútorných hraniciach, zavedené z dôvodu šírenia choroby COVID-19, zrušili do 15. júna, dočasné obmedzenie pre nepodstatné cestovanie do priestoru EÚ predĺžili do 30. júna, a od 1. júla stanovili spoločný prístup k postupnému zrušeniu cestovných obmedzení aj na vonkajších hraniciach Únie.

16:06 V Českej republike ukončil vo štvrtok svoju činnosť ústredný krízový štáb zriadený v dôsledku koronavírusovej pandémie. Oznámil to minister vnútra Jan Hamáček. Ten podľa spravodajského portálu Novinky.cz zhodnotil činnosť krízového štábu, ktorý fungoval od 16. marca a v prvých dvoch týždňoch ho viedol epidemiológ a vtedajší námestník ministra zdravotníctva Roman Prymula. Následne vláda poverila vedením štábu práve Hamáčka a Prymula sa zameral na projekt inteligentnej karantény.

15:22 Egypt od 1. júla otvorí niektoré svoje pobrežné letoviská pre zahraničných turistov. Zároveň povolí obnovenie časti medzinárodných letov. Informovala o tom agentúra Reuters. Urobia tak v oblastiach, ktoré sú najmenej zasiahnuté koronavírusovou pandémiou. Rozhodnutie prijala vláda napriek tomu, že od konca mája v Egypte každodenne pribúda viac ako 1 000 nových prípadov infekcie.

Egyptské ministerstvo informácií vo štvrtok oznámilo predĺženie platného zákazu nočného vychádzania o ďalšie dva týždne. Zákaz bude platiť až do konca júna od 20.00 h do 04.00 h. Obchody môžu byť otvorené maximálne do 18.00 h, píše agentúra AFP.

14:41 Čínske úrady ohlásili vo štvrtok prvý prípad ochorenia COVID-19 v hlavnom meste Peking po takmer dvoch mesiacoch. Podľa denníka Žen-min ž'-pao, ktorý je oficiálnym médiom čínskej komunistickej strany, vyšetrili v stredu v miestnej klinike z dôvodu horúčky 52-ročného muža. Ten tvrdí, že počas posledných dvoch týždňov neopustil Peking a ani nebol v kontakte s nikým, kto by bol pricestoval zo zahraničia. Čína podľa údajov z Univerzity Johnsa Hopkinsa doposiaľ eviduje 84 209 prípadov a 4 638 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19.

13:52 Počet prípadov koronavírusu v Rusku prekročil vo štvrtok 500-tisíc, pričom úrady informovali o 8 779 novo infikovaných za posledných 24 hodín. Celkový počet potvrdených prípadov v krajine sa tak vyšplhal na 502 436, z toho 6 532 osôb ochoreniu COVID-19 podľahlo.

12:40 Ukrajina za posledných 24 hodín zaznamenala najvyšší denný nárast počtu prípadov ochorenia COVID-19 od vypuknutia koronavírusovej pandémie. Vo štvrtok o tom informovala agentúra UNIAN. Za posledný deň úrady zaznamenali 689 nových prípadov a 21 úmrtí. Celkový počet infikovaných na Ukrajine tak dosiahol 29 070. Ochoreniu doposiaľ celkovo podľahlo 854 ľudí. Od začiatku pandémie sa uzdravilo 372 pacientov. Údaje o počtoch nakazených či mŕtvych nie sú z území na východe Ukrajiny, okupovaných Ruskom, známe.

11:45 Počet prípadov nákazy ochorením COVID-19 v Česku sa v stredu zvýšil o 73, čo je najvyšší počet za posledný týždeň. Informoval vo štvrtok spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na české ministerstvo zdravotníctva. Celkovo sa v Českej republike nakazilo 9 824 ľudí a 328 následkom ochorenia podľahlo.

Zástupcovia českého ministerstva zdravotníctva a Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky má na štvrtkovej tlačovej konferencii predstaviť údaje o vývoji epidémie vrátane lokálnych ohnísk nákazy, analýzy vážnych prípadov ochorenia a obnovení zdravotníckej starostlivosti, uvádza spravodajský portál iDNES.cz.

10:44 India vo štvrtok ohlásila ďalších 10-tisíc nakazených koronavírusom. Najviac postihnuté sú oblasti Bombaj, Naí Dillí a Chennai. Od vypuknutia pandémie krajina zaregistrovala celkovo 286 579 infiko­vaných, čím sa z celosvetového pohľadu dostala na piate miesto. V Indii doteraz podľahlo ochoreniu COVID-19 dokopy 8 102 osôb, pričom za uplynulých 24 hodín pribudlo 357 mŕtvych.

Nárast prichádza v čase, keď vláda na väčšine územia otvára reštaurácie, obchodné centrá či náboženské miesta, ktoré boli zatvorené približne dva mesiace. Metro, hotely a školy zostávajú zatvorené. Niektorí však predpokladajú, že skutočné čísla sú oveľa vyššie, čo pripisujú nedostatočnému testovaniu.

9:31 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dostal od polície pokutu v prepočte 1 100 eur za porušenie karanténnych opatrení. Dopustil sa ich pred týždňom pri návšteve kaviarne, ktorej vnútorné priestory mali byť na základe nariadení platných počas epidémie koronavírusu SARS-CoV-2 ešte uzavreté. Z porušenia pravidiel Zelenského usvedčila fotografia, ktorú člen jeho tímu zverejnil na Facebooku. Je na nej Zelenskyj, ako so skupinou mužov bez rúšok či ochranných masiek sedia v kaviarni v meste Chmeľnyckyj a pijú kávu.

9:04 V Nemecku pribudlo ďalších 555 ľudí nakazených koronavírusom, informoval dnes Inštitút Roberta Kocha. Na komplikácie súvisiace s ochorením Covid-19 zomrelo 26 ľudí. Celkový počet infikovaných je 185 416, z ktorých 8755 zomrelo.

8:29 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje nízku mieru smrtnosti na infekčnú chorobu Covid-19 v Rusku pri súčasnom vysokom počte infikovaných za ťažko pochopiteľnú. Vyzvala preto ruské úrady, aby zrevidovali doterajšiu metódu evidencie obetí pandémie vyvolanej novým koronavírusom. Podľa oficiálnych štatistík od začiatku epidémie ochorelo na koronavírus v Rusku 493 600 ľudí a 6300 tisíc ľudí zomrelo.

7:40 V pevninskej Číne pribudlo za stredu jedenásť nových prípadov nákazy koronavírusom a tiež štyri bezpríznakové prípady infekcie. Dnes o tom podľa agentúry Reuters informovala čínska národná zdravotnícka komisia. Vo všetkých prípadoch išlo o ľudí, ktorí do Číny pricestovali zo zahraničia. Za utorok najľudnatejšia krajina sveta zaznamenala troch novo infikovaných.

7:08 Americký prezident Donald Trump v stredu oznámil, že sa rozhodol obnoviť svoje predvolebné mítingy, ktoré boli pozastavené pre pandémiu koronavírusu. Prvé takéto zhromaždenie usporiada už na budúci piatok v meste Tulsa v americkom štáte Oklahoma. Nasledovať budú mítingy v amerických štátoch Florida, Arizona a Severná Karolína, informuje agentúra AFP.

6:40 Belgický princ Joachim dostal od španielskych úradov pokutu vo výške 10 400 eur za to, že porušil opatrenia obmedzujúce pohyb, keď koncom mája navštívil andalúzske mesto Córdoba a zúčastnil sa tam na večierku. S odvolaním sa na vyjadrenie nemenovaného predstaviteľa španielskej vlády o tom v stredu informovala agentúra AFP.

Pokuta bola podľa tohto zdroja 28-ročnému princovi uložená za „porušenie obmedzenia, ku ktorému sa aj priznal“ a bol už o nej upovedomený. Joachim má teraz 15 dní na to, aby pokutu zaplatil alebo sa voči nej odvolal.

6:00 Koronavírus naplno zúri v Latinskej Amerike, Európa postupne uvoľňuje svoje opatrenia. Vysoké čísla nových prípadov nákazy koronavírusom a rastúci počet obetí naďalej hlási Brazília i ďalšie latinskoamerickej krajiny. Počet úmrtí pripisovaných ochoreniu COVID-19 sa v Latinskej Amerike vyšplhal na aktuálnych 70 972, pričom v regióne celkovo zaznamenali už približne 1,45 milióna prípadov nákazy koronavírusom.

V Európe medzitým pokračuje uvoľňovanie protikoronaví­rusových opatrení: Nemecko od polovice júna ukončí kontroly na svojich hraniciach, Maďarsko od piatku otvorí hraničné priechody s Chorvátskom a Rakúsko budúci týždeň zruší kontroly na hraniciach s Talianskom. Od soboty svoje hranice s členskými krajinami EÚ otvorí aj Poľsko.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

156 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus