Vírus sa šíri v Afrike, Švédi doplácajú na otvorený prístup

WHO upozorňuje, že koronavírus sa začína viac rozširovať v Afrike. Európa sa zotavuje, ale Švédsko stále zaznamenáva vysoké počty nakazených.

12.06.2020 06:00 , aktualizované: 18:32
Mexiko, koronavírus Foto: ,
Pouličný umelec v Mexiku v kostýme koronavírusu sa smeje počas protestu požadujúceho obnovenie ekonomických aktivít. Nebol schopný zarobiť si na živobytie od marca z dôvodu obmedzení na zabránenie šírenia vírusu.
debata (33)

21:32 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bol nútený prejsť na zvláštny pracovný režim, keď testy u jeho ženy Oleny potvrdili nákazu koronavírusom. Podľa ukrajinských médií to oznámila tlačová služba hlavy štátu. Ukrajinská ústava neumožňuje prezidentovi, aby výkonom svojich právomocí poveril niekoho iného. Osobitný pracovný režim ale právny poriadok hlave štátu dovoľuje, napísal denník Ukrajinská pravda. Prezidentská kancelária uistila, že zdravotný stav Zelenskému umožňuje plniť pracovné povinnosti. Podľa niektorých informácií sa u Zelenského ani u jeho dvoch detí koronavírus nepreukázal. Teraz majú každý deň podstupovať testy. Prezidentova manželka Olena nevykazuje teraz žiadne symptómy choroby COVID-19, vyvolávanej koronavírusom.

18:27 Prvým španielskym regiónom, kde budú zrušené všetky obmedzenia pohybu a kontaktov medzi ľuďmi, sa v pondelok stane severozápadná Galícia. V tejto oblasti momentálne nie je žiadny človek s COVIDOM-19 na jednotke intenzívnej starostlivosti a už týždeň tam s touto infekčnou chorobou nikto nezomrel, informovala agentúra AFP. V regióne, ktorého hlavným mestom je Santiago de Compostela, padnú obmedzenia o týždeň skôr ako v ďalších španielskych autonómnych oblastiach, ktoré sú v poslednej fáze uvoľňovania opatrení proti pandémii.

16:55 Nórsko od 15. júna umožní cestovanie do Fínska, na Island a na švédsky ostrov Gotland a späť. Potvrdila to vláda v Osle. Zdôraznila však, že ponechá súčasné obmedzenia na pozemnej hranici so Švédskom, ktoré má vyšší počet prípadov choroby COVID-19, informovala agentúra Reuters. Dánsko, Fínsko a Nórsko už zrušili niektoré reštrikcie v cestovaní, ktoré zaviedli s cieľom spomaliť pandémiu. Ponechali ale v platnosti väčšinu obmedzení voči Švédsku, ktoré je najľudnatejšie zo severských štátov. Ostatné škandinávske krajiny tak prerušili so Švédskom tesnú spoluprácu. Idú dokonca aj proti želaniu Európskej komisie, ktorá požaduje zrušenie kontrol na vnútorných hraniciach schengenského priestoru do polovice tohto mesiaca. „Myslím si, že musíme byť úprimní a povedať, že v severských krajinách je to v tejto chvíli ťažká téma,“ povedala nórska premiérka Erna Solbergová.

15:39 Talianska prokuratúra v rámci vyšetrovania reakcie úradov na vypuknutie koronavírusovej epidémie vypočula premiéra Giuseppe Conteho. Šéf talianskej vlády, ktorý spolu s ďalšími členmi svojho kabinetu vystupuje ako svedok, uviedol, že sa nemá čoho obávať, napísala agentúra DPA. Taliansko patrí v Európe ku krajinám, ktoré nákaza postihla najviac. Predstavitelia štátneho zastupiteľstva z jedného z najpostihnu­tejších talianskych miest Bergama Conteho vypočuli v sídle talianskej vlády v Ríme. Vysvetlenie k priebehu počiatočnej fázy epidémie v krajine majú podať aj minister zdravotníctva Roberto Speranza a ministerka vnútra Luciana Lamorgeseová. Vyšetrovanie sa snaží odhaliť možné pochybenia úradov pri zvládaní krízy a vysvetliť, čo šírenie nákazy na hospodársky rozvinutom severe krajiny urýchlilo. Prokuratúra si rovnako kladie otázku, prečo nebola včas uvalená karanténa.

11:44 Thajsko otvorí svoje hranice pre turistov z krajín s nízkym počtom prípadov nákazy koronavírusom. Presný dátum však vláda nestanovila, uviedli v piatok podľa agentúry AFP jej predstavitelia. Thajsko uzavrelo štátne hranice začiatkom apríla. Cestovný ruch tvorí približne 20 percent z celkového HDP krajiny. Hoci bola táto juhoázijská krajina jednou z prvých, ktorá zaznamenala prípady koronavírusu mimo Číny, dosiaľ hlási iba 3129 nakazených pacientov a 58 úmrtí v dôsledku choroby COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2.

10:51 Počet prípadov nákazy koronavírusom v Rusku vzrástol v piatok za uplynulých 24 hodín o 8 987 na 511 423. Počet úmrtí sa zvýšil o 183 na 6 715. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na krízové centrum. Denný prírastok počtu nakazených zostal na úrovni 1,8 percenta. Z nových prípadov 1 714 potvrdila Moskva, 730 Moskovská oblasť, 320 Sverdlovská oblasť a 227 Voronežská oblasť.

10:16 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro odmietol vo štvrtok obvinenia, podľa ktorých sa nezverejňovaním súhrnných údajov o vývoji šírenia nového typu koronavírusu pokúša celú pandemickú situáciu bagatelizovať. V piatok o tom informovala spravodajská televízia CNN.

Podľa Bolsonara boli údaje o počtoch nakazených a mŕtvych zverejňované, avšak až o niečo neskôr. Pripisoval to činnosti dočasného ministra zdravotníctva Eduarda Pazuella, ktorý podľa neho mení spôsob prezentovania údajov tak, aby boli presnejšie. „Hovoria, že chceme všetko skrývať, a začali nás porovnávať s Venezuelou, Severnou Kóreou či inými komunistickými krajinami. Nikto však nijaké údaje skrývať nechce,“ povedal Bolsonaro v príspevku na svojom facebookovom účte.

Bolsonaro tiež tvrdil, že okamžitá zmena spôsobu zverejňovania údajov nastala v dôsledku možného politického zneužitia témy pandémie miestnymi politikmi. „Skúmame množstvo sťažností ľudí. Napríklad osoba zo zdravotnými problémami zomrie a na základe informácií v úmrtnom liste sa zdá, že smrť spôsobilo ochorenie Covid-19, no rodina zosnulého najprv vôbec nevedela o tom, že bol infikovaný. Takýchto prípadov máme denne desiatky. Neviem preto, čo sa deje a kto z takejto situácie profituje,“ dodal.

9:35 Na Slovensku pribudol jeden nový prípad nákazy. Celkovo tak evidujeme 1542 pozitívne testovaných na koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 1 262 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. (Viac tu)

9:02 Trojica oscarových mexických režisérov, známych ako „Traja priatelia“ (Los Tres Amigos), spustila vo štvrtok fond na pomoc pracovníkom vo filmovom priemysle, ťažko zasiahnutom pandémiou ochorenia Covid-19. Podporuje ich aj herečka Salma Hayek, informovali tlačové agentúry AFP a AP. Filmári Guillermo del Toro, Alejandro González Iňárritu a Alfonso Cuarón uviedli, že ich Audiovizuálny núdzový fond („Sifonóforo“) je určený každému vo filmovej branži, kto v chaose spôsobenom koronavírusom zostal bez práce a nutne potrebuje finančnú pomoc.

8:28 Južná Kórea predĺži platnosť preventívnych a hygienických opatrení proti šíreniu nového koronavírusu dovtedy, kým denné počty nakazených neklesnú na jednociferné číslo. V piatok to vyhlásil juhokórejský minister zdravotníctva Park Nung-hu. Zároveň varoval, že ak sa tento cieľ nedosiahne, znovu sa budú musieť zaviesť prísne pravidlá spoločenského odstupu. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Oznámenie ministra prišlo v období, keď v Južnej Kórei stále hlásia dvojciferné denné prírastky počtu nakazených po tom, ako sa objavili nové lokálne ohniská epidémie v oblasti okolo hlavného mesta Soul. Vo štvrtok zaznamenali v Južnej Kórei 56 nových prípadov infekcie, takže celkový počet infikovaných stúpol na 12 003 a 277 úmrtí.

7:42 Dobrovoľníci vo štvrtok vykopali 100 hrobov na svetoznámej pláži Copacabana v brazílskom meste Rio de Janeiro ako symbolické pripomenutie tisícov Brazílčanov, ktorí zomreli na ochorenie Covid-19. A zároveň tým odsúdili „nekompetentnosť“ verejných úradov pri riešení pandémie nového koronavírusu.

7:07 Miestne úrady v Grécku vo štvrtok oznámili, že prevádzkovateľom plážového baru neďaleko Atén udelili pokutu 20-tisíc eur a na dva mesiace im odobrali povolenie, pretože v stredu večer sa tam nahrnuli stovky zabávajúcich sa zákazníkov, čím boli porušené vládne epidemiologické obmedzenia.

Prípad sa stal niekoľko dní po tom, čo aj ďalší plážový bar na Mykonose – obľúbenom ostrove dovolenkárov, ktorý sa len nedávno otvoril pre turistov -, dostal príkaz zatvoriť na obdobie 60 dní. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

6:41 Počet úmrtí na koronavírus v Brazílii presiahol 40 000 a počet prípadov nákazy je už viac ako 800 000, ukázali vo štvrtok najnovšie údaje brazílskeho ministerstva zdravotníctva. Informáciu priniesla tlačová agentúra AFP.

6:00 V Spojených štátoch sa potvrdil koronavírus už u dvoch miliónov ľudí, čo je najviac na svete. Druhá Brazília eviduje 800-tisíc nakazených a tretie Rusko prekročilo pol milióna infikovaných. Rekordný nárast nakazených za deň hlási Mexiko, Ukrajina či India. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa zrýchľuje pandémie v Afrike, kde sa vírus šíri mimo metropol. Európa má zrejme najhoršie za sebou. Európska komisia odporučila krajinám EÚ do pondelka zrušiť hraničné kontroly; vonkajšie hranice má únia otvárať postupne od júla.

V rozpore s priaznivými trendmi vo zvyšku Európy vo štvrtok rekordný denný nárast nakazených zaznamenalo Švédsko, kde pribudlo 1 474 potvrdených prípadov. Podľa úradov je to spôsobené dlho odkladaným zvýšením počtu vykonávaných testov; krajina v prístupe k epidémii zaujala liberálny postoj, za čo si vyslúžila kritiku. Celkový počet nakazených je vo Švédsku 48 300, z čoho 4 814 zomrelo.

V Afrike evidujú približne 200 000 prípadov nákazy, z toho 75 percent pripadá na desať krajín, uviedla regionálna riaditeľka WHO pre Afriku Matshidiso Moetiová. Štvrtina nakazených pripadá na Juhoafrickú republiku. Spolu v Afrike podľa Moetiovej zomrelo približne 5000 ľudí s COVIDOM-19.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

33 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus