Pribudli tri nové prípady, o polnoci sa skončil núdzový stav

Na Slovensku pribudli tri nové prípady koronavírusu, celkovo tak evidujeme 1545 pozitívnych testov na infekčné ochorenie Covid-19. V piatok otestovali 1 511 osôb, celkovo tak laboratóriá urobili už viac ako 196-tisíc testov. O polnoci zo soboty na nedeľu sa skončil núdzový stav. Mimoriadna situácia bude trvať naďalej aj po ukončení núdzového stavu.

13.06.2020 09:35 , aktualizované: 18:04
debata (111)

Počas uplynulého dňa nezomrel žiaden pacient s koronavírusom, naopak vyliečila sa jedna osoba, celkovo sa uzdravilo 1 410 pacientov. Dvaja pacienti s potvrdeným ochorením Covid-19 sú hospitalizovaní, nikto nie je na Jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS), ani na pľúcnej ventilácii. Informoval o tom permanentný krízový štáb na internetovej stránke www.korona.gov.sk.

K dátumu zrušenia núdzového stavu sa ruší pracovná povinnosť na zabezpečenie výkonu zdravotnej starostlivosti, takisto zákaz uplatňovania práva na štrajk. Zákaz uplatňovania práva pokojne sa zhromažďovať sa zrušil už od stredy (10. 6.). Núdzový stav v dôsledku pandémie koronavírusu vláda vyhlásila 16. marca 2020.

Mimoriadnu situáciu vyhlásila vláda uznesením z 11. marca 2020. „Mimoriadna situácia nemá zákonom určené časové ohraničenie,“ uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru rezortu vnútra. Dodala, že ak to bude potrebné, ďalšie opatrenia budú prijímané prostredníctvom ustanovení zákona o civilnej ochrane obyvateľstva.

Nemocnice budú od polnoci pracovať v štandardnom režime

Nemocnice budú od polnoci pracovať v štandardnom režime, v sobotu to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) počas tlačovej besedy v popradskej nemocnici. Pripomenul to v súvislosti s blížiacim sa koncom núdzového stavu.

Krajčí poznamenal, že zdravotníci nebudú v takzvanej mobilizačnej pohotovosti. „Dostávame sa tak do štandardného normálneho režimu poskytovania zdravotnej starostlivosti, hoci Slovensko sa stále nachádza v mimoriadnej situácii,“ spresnil minister.

Podľa Krajčího sa končí aj povinnosť reprofilizácie lôžok v 15 koncových slovenských nemocniciach, ktoré mali ošetrovať pacientov s ochorením Covid-19. Dodáva, že nemocnice už nemusia zabezpečovať reprofilizáciu týchto lôžok a pacienti už budú výlučne riešení na infektologických ambulanciách.

Zároveň každá nemocnica by mala mať naďalej zabezpečenú triáž. „V prípade, že do nemocnice príde pacient, ktorý ma podozrenie na infekčné ochorenie alebo podozrivú epidemiologickú anamnézu, mal byť transferovaný na bezpečné miesto nemocnice, kde mu bude urobený odber tak, aby sa nedostal do styku s ďalšími pacientmi,“ doplnil minister.

Povinná štátna karanténa a permanentný krízový štáb

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) si stojí za rozhodnutím zaviesť povinnú štátnu karanténu v rámci opatrení na spomalenie šírenia koronavírusu. Za správne a legitímne považuje aj zriadenie permanentného krízového štábu a konzília odborníkov. Poznatky z krízy chce využiť pri prehodnocovaní postavenia ústredného krízového štábu a bezpečnostnej rady, uviedol.

Mikulec obhajuje zavedenie povinnej štátnej karantény. „Stojím si za tým,“ povedal s dôvetkom, že nešlo len o jeho rozhodnutie, ale aj rozhodnutie ústredného krízového štábu a potom de facto aj vlády. „Nemám dôvod sa obávať ani nejakých žalôb, nemyslím si, že je na to dôvod a že boli obmedzené práva,“ dodal.

Vznik permanentného krízového štábu a ďalších pracovných skupín prispel k rýchlejšiemu a aktívnejšiemu riešeniu vecí na operatívnej úrovni, hovorí minister. Ich zriadenie podľa neho umožňuje štatút ústredného krízového štábu, ale aj bezpečnostnej rady.

„Mnohé veci, ktoré bolo treba riešiť z odborného hľadiska, sa jednoducho nedajú riešiť vo formáte ústredného krízového štábu, takže je absolútne legitímne a myslím si, že bolo aj správne, že vznikol aj permanentný krízový štáb,“ uviedol. Poznamenal, že mnoho ľudí hodnotí tieto procesy povrchne, lebo „nemajú vôbec ani predstavu o tom, koľko to vyžaduje hodín, rokovaní, koľko ľudí do toho vstupuje“.

Zo skúsenosti z krízy chce vláda vychádzať aj pri prehodnocovaní postavenia ústredného krízového štábu a Bezpečnostnej rady SR, ako deklarovala vo svojom programovom vyhlásení. „Možno by sa mohol upraviť a presnejšie vyšpecifikovať zoznam členov jednotlivých orgánov,“ načrtol minister prípadné zmeny.

© Autorské práva vyhradené

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #koronavírus #Covid-19