Koronavírus zistili u 8 miliónov ľudí, milión pribudol za týždeň

Osem miliónov ľudí už bolo pozitívne testovaných na koronavírus. Najviac spomedzi krajín sveta je ich v USA a Brazílii. Za týždeň pribudol milión ľudí. Peking hlási, že situácia v meste je "mimoriadne vážna".

16.06.2020 06:15 , aktualizované: 22:32
Rusko, koronavírus Foto: ,
Na snímke muž prechádza okolo grafiti, zobrazujúce zdravotníkov, ktorí bojujú proti pandémii nového koronavírusu vo Vsévoložsku na okraji Petrohradu v Rusku.
debata (62)

22:32 Rumunský premiér Ludovic Orban v utorok oznámil, že bohoslužby v kostoloch budú opäť prebiehať aj napriek obavám zo šírenia nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA. Vyhláseniu premiéra predchádzal nátlak opozičnej Sociálnodemokra­tickej strany (PSD), ktorá pred časom namietala, že opätovné otvorenie kostolov si vynúti cez parlament.

22:21 V americkom štáte New York evidujú najnižší počet hospitalizovaných pacientov od vypuknutia koronavírusovej pandémie. Oznámil to v utorok jeho guvernér Andrew Cuomo. Na svojom twitterovom účte Cuomo podľa televízie CNN napísal, že počet pacientov hospitalizovaných s ochorením COVID-19 klesol v pondelok na 1538, čo je najmenej od 20. marca.

19:58 Tisícky zdravotníckych pracovníkov sa v utorok zapojili do protestov vo viacerých francúzskych mestách v súvislosti s platovými a pracovnými podmienkami počas pandémie nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA. Polícia v metropole Paríž hlásila niekoľko potýčok po tom, čo sa demonštranti zhromaždili pred budovou francúzskeho ministerstva zdravotníctva. Demonštranti podľa polície podpálili niekoľko nádob na odpadky. Polícia podľa svojich vyjadrení zatkla 16 osôb.

19:20 Úrady v čínskej metropole Peking vyzvali jej obyvateľov, aby neopúšťali mesto, ak to nie je nevyhnutné. Vláda tak urobila po tom, čo sa v Pekingu objavilo nové ohnisko nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra AFP.

„Každý, kto opúšťa Peking je povinný mať negatívny test (na koronavírus),“ uvádza sa vo vyhlásení pekinskej samosprávy. V Pekingu v utorok pribudlo 27 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ich celkový počet tak za ostatných päť dní stúpol na 106. Novým ohniskom nákazy je veľké farmárske trhovisko Sin-fa-ti.

18:35 Nosenie tvárových masiek na verejnosti je povinné v 42 tureckých provinciách. V utorok to oznámil turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca, keďže počet prípadov nákazy novým koronavírusom sa v krajine po uvoľnení obmedzení prudko zvýšil. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Počet nových prípadov je teraz takmer dvojnásobný oproti začiatku júna, keď Turecko povolilo znovuotvorenie kaviarní, reštaurácií, parkov a ďalších verejných miest a zrušilo zákaz cestovania platný pre 15 najvážnejšie postihnutých regiónov vrátane Istanbulu a hlavného mesta Ankara. Koca v pondelok oznámil, že za posledných 24 hodín zomrelo na ochorenie Covid-19 ďalších 18 ľudí, takže celkový počet obetí v Turecku stúpol na 4825. Za to isté časové obdobie zaznamenala krajina 1592 nových prípadov nákazy a počet potvrdených prípadov infekcie tak narástol na takmer 180-tisíc, a to od 11. marca, keď Turecko hlásilo svoj prvý prípad nákazy.

17:28 Počet obetí pandémie nového koronavírusu stúpol v utorok v Británii na 41 969, keď ochoreniu Covid-19, ktoré vírus spôsobuje, podľahlo za 24 hodín ďalších 233 ľudí. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News. Za posledných 24 hodín pribudlo v Británii i 1279 prípadov nákazy novým koronavírusom, čím sa ich počet zvýšil na 298 136.

15:45 Vedci v Británii v utorok priniesli prvé dôkazy o tom, že steroidný liek dexametazón znižuje až o jednu tretinu smrtnosť u pacientov s ochorením Covid-19, ktorí sú vo vážnom stave v nemocniciach. Informovala o tom agentúra AP.

Vedci podľa svojich vyjadrení zverejnia výsledky už čoskoro. Štúdia zahŕňa rozsiahly a prísny test na vzorke 2104 náhodne vybraných pacientov, ktorým liek podali a porovnali ich stav s 4321 pacientmi, ktorí absolvovali tradičnú liečbu.

15:03 Nemecká vláda plánuje zaviesť povinnosť oznamovať príslušným úradom každé domáce zviera, ktorému zistili infekciu koronavírusom. Tento krok je podľa vlády potrebný na podporu výskumu tohto vírusu. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

14:45 Irán v utorok potvrdil už po tretí deň po sebe viac ako 100 nových úmrtí v dôsledku koronavírusovej pandémie. Celkový počet obetí prekročil 9000. Informovala o tom agentúra AFP.

Ministerstvo zdravotníctva opätovný nárast počtu obetí aj počtu prípadov nákazy prikladá zvýšenej miere cestovania. Ministerstvo varuje, že bilancia sa môže ešte zhoršiť v prípade, že ľudia nebudú rešpektovať odporúčania cez nadchádzajúci predĺžený víkend, spojený so štátnymi sviatkami 17. a 21. júna.

14:20 Členské štáty EÚ podporované Európskou komisiou (EK) sa dohodli na súbore technických špecifikácií, ktorými sa zaručí bezpečná výmena údajov medzi vnútroštátnymi aplikáciami na sledovanie kontaktov osôb, ktoré boli infikované chorobou Covid-19. Podľa utorňajšej správy EK sa to týka drvivej väčšiny sledovacích aplikácií, ktoré už existujú alebo sa len majú zaviesť v EÚ.

13:41 Úrady v ruskom hlavnom meste Moskva v utorok povolili obyvateľom opätovné návštevy múzeí a letných terás, po prvý raz v priebehu vyše dvoch mesiacov. Krok prichádza s ďalším uvoľnením opatrení zavedených na boj proti šíreniu koronavírusu v metropole, a to napriek tomu, že Moskva denne zaznamenáva viac než 1000 nových prípadov nákazy.

13:20 Hongkong povolí od piatka verejné zhromaždenia s účasťou do 50 ľudí. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na ministerku zdravotníctva Sophiu Čchanovú. Uvoľnenie prichádza po nízkom náraste počtu prípadov nákazy koronavírusom v uplynulých týždňoch. Hongkong od vypuknutia epidémie potvrdil 1113 prípadov nákazy a štyri úmrtia. Mestský štát už uvoľnil mnohé z epidemiologických opatrení. Naďalej má však zatvorené hranice.

12:36 Poslanci maďarského Národného zhromaždenia v utorok rozhodli o odvolaní zákona o ochrane proti koronavírusu, ako aj o výzve adresovanej vláde na zrušenie núdzového stavu vyhláseného pre pandémiu koronavírusu. Informovala o tom agentúra MTI.

12:08 India oznámila v utorok 10 243 nových prípadov nákazy koronavírusom a 395 úmrtí za uplynulých 24 hodín. Celkový počet prípadov stúpol na 343 091, čo je štvrtý najvyšší evidovaný počet nakazených na svete, píše agentúra AFP.

Počet obetí choroby Covid-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, vzrástol na 9915. Experti uvádzajú, že skutočný počet nakazených aj mŕtvych je pravdepodobne omnoho vyšší. Najťažšie zasiahnutou oblasťou zostáva štát Maháraštra a jeho hlavné mesto Bombaj – finančná metropola Indie. Ďalšími ohniskami sú mestá Čennaj a Naí Dillí. V Čennaj a priľahlých oblastiach úrady od piatka opäť zavedú obmedzenie pohybu z dôvodu nárastu počtu prípadov.

11:59 Rusko oznámilo v utorok 8248 nových prípadov nákazy koronavírusom a 193 úmrtí za uplynulých 24 hodín. Celkový počet nakazených stúpol na 545 458, celkový počet obetí pandémie vzrástol na 7284, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na ruské krízové centrum.

11:44 Saudská Arábia pravdepodobne po prvý raz vo svojej modernej histórii obmedzí alebo úplne zruší moslimskú púť hadždž, a to z dôvodu koronavírusovej pandémie. Tvrdia to pozorovatelia, ktorých v utorok citovala tlačová agentúra AFP.

Moslimské krajiny vyvíjajú na Rijád tlak, aby čím skôr oznámil dlhodobo odkladané rozhodnutie o konaní každoročného podujatia, ktoré je tento rok zatiaľ naplánované na záver júla. Púť hadždž, ktorá vlani prilákala do Mekky približne 2,5 milióna pútnikov, je tento rok čoraz nepravdepodobnejšia vo svojom plnom rozsahu, keďže úrady koncom marca odporučili moslimom, aby vzhľadom na rýchlo sa šíriacu epidémiu ochorenia Covid-19 odložili prípravy.

11:20 Manželku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, Olenu Zelenskú, hospitalizovali v nemocnici v Kyjeve po tom, ako sa nakazila koronavírusom. Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na utorkové oznámenie prezidentskej kancelárie.

Zelenská (42) pozitívny výsledok testu na ochorenie Covid-19 oznámila 12. júna. Zelenskyj a ich dve deti mali negatívny výsledok testu na koronavírus. Prezident zrušil zahraničné cesty a obmedzil kontakty.

11:02 Nový Zéland potvrdil v utorok dva nové prípady nákazy koronavírusom po 25 dňoch, informovalo tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Podľa agentúry Reuters ide o dve ženy, ktoré navštívili umierajúceho rodiča v hlavnom meste Wellington. Obe ženy pricestovali na Nový Zéland z Británie 7. júna. Krajina tak zaznamenala celkovo 1506 prípadov ochorenia COVID-19, z toho 22 úmrtí.

10:24 Odovzdávanie cien Oscar, pôvodne plánované na február 2021, sa kvôli dopadu pandémie koronavírusu na filmový priemysel odsunie o dva mesiace. Slávnostné udeľovanie filmových cien, plánované rovnako na február 2021, odložila o dva mesiace aj Britská akadémia filmového a televízneho umenia (BAFTA). Viac v tomto článku.

10:05 Situácia v čínskej metropole Peking je „mimoriadne vážna“, oznámil v utorok hovorca mestskej administratívy Sü Che-ťien v súvislosti s novými prípadmi nákazy koronavírusom. Úrady už spustili hromadné testovanie obyvateľstva a v takmer 30 štvrtiach Pekingu zaviedli karanténu. „V súčasnosti je najdôležitejšou a najnaliehavejšou úlohou rozhodne predísť epidémii a kontrolovať ju,“ povedal na tlačovej konferencii Sü Che-ťien s tým, že mesto musí „prijať čo najodhodlanejšie, najrozhodnejšie a najprísnejšie opatrenia“, aby dostalo situáciu pod kontrolu.

Podľa agentúry AFP Peking nahlásil v utorok 27 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ich celkový počet tak za posledných päť dní stúpol na 106. Novým ohniskom nákazy je veľké farmárske trhovisko Sin-fa-ti, čo vyvolalo obavy možnej druhej vlny epidémie koronavírusu.

9:41 V pondelok na Slovensku nepribudol žiadny prípad infekcie koronavírusom. Na Slovensku tak naďalej máme 1 552 pozitívne testovaných ľudí na ochorenie Covid-19. (Viac tu)

9:23 Severokórejské štátne médiá v utorok priniesli správu, že koronavírus komunistickú krajinu nezasiahol. Zverejnili ju šesť mesiacov po tom, čo sa koronavírus prvýkrát objavil v čínskom meste Wu-chan a neskôr sa rozšíril po celom svete. Informovala o tom v utorok juhokórejská tlačová agentúra Jonhap. Denník severokórejskej vlády Mindžu čoson napísal, že „v našej krajine sa koronavírusom nenakazil ani jediný človek, a to vďaka prísnym opatreniam proti vírusu a dobre organizovanému celoštátnemu systému, ktorý obsiahne všetky sektory spoločnosti od hlavného mesta až po provincie“.

8:11 Posledný milión nakazených koronavírusom pribudol vo svete za jeden týždeň. Počet nakazených prekonal sedem miliónov 8. júna. Mŕtvych na chorobu COVID-19 bolo 403 000. Už 16. júna počet nakazených celosvetovo prekonal hranicu ôsmich miliónov, úmrtí na COVID-19 je viac ako 435 500 úmrtí.

7:12 V Nemecku za pondelok pribudlo 378 potvrdených prípadov infekcie koronavírusom, v súvislosti s nákazou zomrelo ďalších deväť ľudí. Za nedeľu spolková republika evidovala 192 nakazených a štyri úmrtia. Koronavírusom sa v Nemecku, ktorého populácia má 83 miliónov, od prepuknutia epidémie nakazilo 186 839 ľudí, z čoho 8 800 zomrelo. Približne 173 100 pacientov sa vyliečilo, oproti predchádzajúcemu dňu táto bilancia vzrástla o zhruba 500. Nemecko je z hľadiska počtu potvrdených prípadov nákazy celosvetovo na jedenástom mieste, za Iránom, ktorý má o približne 2000 nakazených vi­ac.

6:15 Počet nakazených koronavírusom celosvetovo prekonal hranicu ôsmich miliónov. S odvolaním sa na vlastnú štatistiku o tom informovala agentúra Reuters. Viac ako štvrtinu všetkých potvrdených prípadov, viac ako dva milióny, evidujú Spojené štáty. Najrýchlejšie teraz infikovaní pribúdajú v Latinskej Amerike, ktorá z celosvetovej bilancie potvrdených prípadov registruje okolo 21 percent.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) už skôr označila Latinskú Ameriku za nové globálne ohnisko pandémie. Najhoršia situácia je v Brazílii, ktorá je s 888 271 pot­vrdenými prípadmi druhou najhoršie zasiahnutú krajinou na svete po Spojených štátoch.

Vysoký počet nakazených hlási aj Rusko, kde sa od prepuknutia epidémie nakazilo vyše 536 000 ľudí, a India, ktorá momentálne eviduje viac ako 332 000 potvrdených infekcií.

Americká Univerzita Johnsa Hopkinsa (jk), ktorá na svojich stránkach zverejňuje koronavírusové štatistiky, teraz v súvislosti s COVIDOM-19 celosvetovo registruje viac ako 435 500 úmrtí. V tomto ohľade sú najviac postihnuté tiež Spojené štáty (viac než 116 000 mŕtvych) a Brazília (takmer 44 000 obetí) nasledované Britániou, Talianskom a Francúzskom.

Univerzita krátko po polnoci SELČ z pondelka na utorok evidovala okolo 7 976 000 naka­zených. Hranicu siedmich miliónov svet podľa jk aj Reuters prekročil ešte len minulý pondelok.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

62 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus