Petra Krištúfková získala nový post splnomocnenkyne vlády

Novou splnomocnenkyňou vlády pre podporu rodiny a sociálnu pomoc bude doterajšia poslankyňa hnutia Sme rodina Petra Krištúfková. Ide o nový post, ktorý vznikne na návrh ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Návrh na jej vymenovanie v stredu schválila vláda premiéra Igora Matoviča (OĽaNO).

17.06.2020 13:52 , aktualizované: 16:18
Petra Krištúfková Foto: ,
Na snímke poslankyňa NR SR Petra Krištúfková (Sme rodina) prichádza na 25. rokovanie vlády SR v stredu 17. júna 2020.
debata (63)

Úlohou Krištúfkovej ako splnomocnenkyne vlády bude najmä koordinácia plnenia úloh v oblasti podpory rodiny a sociálnej pomoci, ktoré pre orgány štátnej správy, územnej samosprávy, mimovládne neziskové organizácie, ako aj iné subjekty vyplývajú z právnych predpisov a rozhodnutí vlády.

Táto funkcia bude patriť pod ministerstvo práce. „Splnomocnenec v spolupráci s príslušnými orgánmi štátnej správy na základe svojich poznatkov a podnetov orgánov štátnej správy, územnej samosprávy, občianskych združení a iných subjektov bude zabezpečovať pre vládu vypracúvanie návrhov a koncepčných materiálov v oblasti podpory rodiny a sociálnej pomoci, posudzovať a pripomienkovať materiály týkajúce sa tejto oblasti,“ uvádza sa v predkladacej správe k návrhu. Okrem toho má posudzovať a navrhovať ďalší postup k materiálom týkajúcim sa podpory rodiny a sociálnej pomoci.

VIDEO: Minister obrany Jaroslav Naď ku aktuálnemu dianiu.

Video

Sekretariát splnomocnenca má pozostávať z jedného pracovníka a jedného odborného pracovníka. „Splnomocnenec bude mať k dispozícii dve kancelárie v budove ministerstva práce a na služobné cesty mimo Bratislavy bude môcť využívať dispozičné vozidlo s vodičom ministerstva práce,“ uvádza sa v predkladacej správe. Výdavky na činnosť splnomocnenca vrátane platových náležitostí budú financované z rozpočtovej kapitoly rezortu práce.

Minister práce vysvetlil po rokovaní vlády, že tento úrad bol zriadený, lebo už v programovom vyhlásení vlády sa vďaka Krištúfkovej objavila tzv. SOS dávka. „Aj v súvislosti s novým koronavírusom sa ukázalo, že vždy nejaká skupina občanov ‚prepadne‘ cez plošné opatrenia. Vďaka zriadenej novej dotácii bola poskytnutá pomoc viac ako 10 000 ľuďom a predsedníčkou komisie, ktorá o pridelení tejto dotácie rozhoduje, je poslankyňa Krištúfková,“ priblížil Krajniak s tým, že túto funkciu bude vykonávať bez nároku na finančné ohodnotenie. „Som presvedčený, že tento úrad má zmysel,“ podotkol Krajniak.

Krištúfková podotkla, že za posledné roky v parlamente predložila množstvo návrhov v sociálnej oblasti, ktoré pomáhali rodinám. „V programovom vyhlásení vlády sme sa zaviazali k ambicióznemu plánu nielen v sociálnej oblasti, ale v oblasti podory ako takej, ktorá nebola prioritou predošlej vlády. Súčasná vláda kladie veľkú pozornosť podpore rodín. Ekonomické dôsledky pandémie budú veľmi dlho,“ podotkla Krištúfková. Novú funkciu podľa jej slov prijíma s veľkým rešpektom. „Rodina je hodnota a hodnotu si treba chrániť. Na tejto vláde jasne vidieť, že slovenské rodiny má na prvom mieste. Vymenovanie do tejto funkcie beriem s pokorou,“ doplnila Krištúfková.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) a podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) sa pri hlasovaní o vytvorení tohto postu zdržali.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #splnomocnenec #vláda SR #Sme rodina #Milan Krajniak #Petra Krištúfková