Zsuzsová v kauze Kuciak prvýkrát vypovedala pred súdom

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 18. dňom pokračovalo hlavné pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Pred súdom prvýkrát vypovedala i obžalovaná Alena Zsuzsová.

19.06.2020 08:00 , aktualizované: 15:25
Alena Zsuzsová / Kuciak / Foto:
Obžalovaná Alena Zsuzsová na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v piatok 19. júna.
debata (98)

16:21 Sudkyňa Sabová odročila hlavné pojednávanie na dni 29.6., 20. a 23. 7.

16:00 Prokurátori komentujú ďalšie možné materiály, ktoré by mohli byť súčasťou dokazovania.

15:49 Predsedníčka senátu Sabová ukončila výpoveď obžalovanej Zsuzsovej.

Otázky na obžalovanú budú kladené na ďalšom pokračovaní hlavného pojednávania.

Avizovala, že má v pláne odročiť hlavné pojednávanie.

15:24 „My sme sa nepochopili,“ pokračuje Zsuzsová po prestávke už v spontánnej výpovedi. Komentuje výpoveď Miroslava Marčeka.

15:02 Predsedníčka senátu prerušila pojednávanie na 10 minút.

Zsuzsová sa chce vyjadriť k dôkazom, ktoré sa vykonali v jej neprítomnosti. Nerozumie, že keď dala súhlas na konanie v neprítomnosti, tak sa sama rozhodla, že sa k ním v tom čase nevyjadrí. Napokon vyhlásila, že teda tieto vyjadrenia dodá písomne. Aj tak sa chce stále vyjadrovať k výpovediam ľudí, ktorí už na súde hovorili. Avizuje aj spontánnu výpoveď, k tomu sa však stále nedostala. Počas prestávky mala poradu so svojimi obhajcami Štefanom Neszmérym a Júliou Vestenickou.

14:31 Zsuzsová vyjadruje k dôkazom, ktoré boli vykonané v jej neprítomnosti.

Po zhruba 20 minútach požiadala predsedníčka senátu, aby obhajca svoju mandantku usmernil. Ten ku nej prišiel a povedal, že to, čo číta, a tým sa vyjadruje ku všetkým výpovediam svedkov, je vec do záverečnej reči.

Predsedníčka senátu po pár minútach opäť upozornila, že sa mohla k skutočnostiam vyjadriť v čase, kedy boli vykonané, na čo Zsuzsová argumentuje, že nebola prítomná a má právo vyjadriť sa kedykoľvek. „Takéto právo nemáte. Pokračujte,“ stratila trpezlivosť predsedníčka senátu.

Zsuzsová hovorí ťažkopádne, nesúvisle a chaoticky.

14:31 “Rada by som sa vyjadrila k výpovediam svedkov, ktorí vypovedali v mojej neprítomnosti,” začala výpoveď obžalovaná.

Začala výpoveďou Tomáša Szabóa. “Opätovne potvrdil, že mňa, ani pána Kočnera nepozná, čím potvrdil všetky moje doterajšie výpovede,” tvrdí.

Je absurdné, nelogické, aby vysokoškolsky vzdelaný človek a bývalý policajt, ako je pán Szabó, chodil do Veľkej Mače autom svojho otca a s vlastným telefónom, ako to prezentoval pán Marček s pánom Andruskóom,” hovorí Zsuzsová s tým, že ako bývalý policajt by sa vedel dostať k domu tak, aby ho ani kamery nezaznamenali.

14:24 Predsedníčka senátu ukončila výpoveď Kočnera.

Na lavicu svedkov si sadla obžalovaná Alena Zsuzsová. Pred súdom bude prvýkrát vypovedať.

14:15 Prokurátor už nemá žiadne otázky. Nikto iný nemal na obžalovaného otázky.

14:10 „Myslel som si, že to bol iný človek, aký sa z neho vykľul. Dnes nechcem charakterizovať náš vzťah. Pán Tóth je spravodajský dôstojník a tým je povedané všetko,“ odpovedal Kočner na otázku prokurátora Novockého, aký vzťah mal s Tóthom behom dvadsiatich rokov známosti.

14:04 Slovo si vypýtala matka zavraždenej Martiny Kušnírovej. Chcela vedieť, či mal potýčku s Jánom Kuciakom. Kočner tvrdí, že sa s Kuciakom stretol len raz na tlačovej besede aj to vo vzdialenosti 15 metrov.

Pán Kuciak, mne je ľúto, čo sa stalo vášmu synovi, verte mi, ale nemám s tým nič spoločné,“ povedal Kočner. Tvrdí, že si to vždy chcel slovne rozdať z novinárom face to face. Kuciakova otázka nebola zrejmá, nehovoril do mikrofónu a nebolo ho počuť. Bol však značne rozrušený.

13:57 Nasledujú otázky na Kočnera. Daniel Lipšic sa ujal slova a spýtal sa, aký posudok k zmenke si išiel Kočner zobrať do banky 20. februára 2018. Kočner odpovedal, že v ten deň žiaden a odmietol odpovedať na Lipšicove otázky.

„Ani na moje nebudete odpovedať?“ opýtal sa Roman Kvasnica.

Kočner odmietol odpovedal aj na jeho otázky. „Dôvodom je negatívna medializácia,“ ozrejmil Kočner.

13:45 „Dôverovali ste Alene Zsuzsovej?“ pýta sa predsedníčka senátu.

„Áno, my sme nemali taký vzťah, že by sme spolu robili biznis,“ ťažko odpovedal Kočner.

Predsedníčku senátu zaujíma, aký by bol ekonomický stav Zsuzsovej, keby jej neprispieval na dcéru. Kočner uviedol, že podľa jeho vedomosti asi dobrý, mala sa podľa neho venovať predaju vlasov.

„Prečo ste podporovali cudzie dieťa, keď boli podľa vás na tom ekonomicky dobre?“ pýta sa Sabová. Kočner to odôvodnil tým, že mu bolo ľúto, že jej biologický otec na ňu platí 150 eur mesačne.

Predsedníčku senátu zaujímalo, aké voľnočasové aktivity mali Kočner so Zsuzsovou.

„Žiadne,“ odpovedal Kočner, načo sa Zsuzsová začala smiať.

Ja nemám dôvod niekomu nahrádzať škodu, ja som nikomu nič neurobil. Nevidím na to dôvod,“ uviedol Kočner na výzvu predsedníčky senátu, nech zaujme postoj k uplatneniu nárokov na náhradu škody.

13:32 Prokurátor ukončil výsluch. Teraz kladie otázky predsedníčka senátu Ružena Sabová.

Tú zaujíma zakladanie strany Cieľ, jej registrácia a aktivity, ktoré robil smerom k ministerstvu vnútra.

13:15 Prerušené hlavné pojednávanie pokračuje.

Kočner sa opäť posadil na lavicu svedkov pred predsedníčku senátu.

Obžalovaný začal po prestávke tým, že v banke si bol riešiť posudok na tzv. zmenku číslo 4. „Ak si súd vyžiada, bezproblémov predložíme posudok, ale poprosím o anonymizáciu súdneho znalca. Pán prokurátor mi evidentne neverí,“ dodal Kočner.

Prokurátor Turan pokračuje v kladení otázok. Pýtal sa Kočnera kde sa najčastejšie stretával so Zsuzsovou. Ako odpovedal Kočner, najčastejšie to bolo v Báči či Bratislave.

Kočner potvrdil, že po vzatí do väzby kontaktoval Tótha a dal mu na ňu kontakt – alias, pod ktorým ju mal v telefóne a poprosil ho, aby ju kontaktoval a dal jej vedieť, že je v poriadku.

Ja som mal len jeden telefón. Ten s logom Bentley. Iný som nemal,“ odpovedal Kočner na otázku prokurátora, v akom telefóne mal Zsuzsovej kontakt.

13:06 Trojicu obžalovaných priviedli kukláči po prestávke do pojednávacej miestnosti.

Video: Lipšic ku Kočnerovi: Celá jeho výpoveď je jednou veľkou legendou.

Video

12:00 Kočner vysvetľuje na žiadosť prokurátora Turana svoju návštevu Tatrabanky 21. februára 2018.

Kočner tvrdí, že tam bol kvôli jednej zmenke. Bol si po posudok, ktorý preňho bol vypracovaný.

Predsedníčka senátu vyhlásila hodinovú prestávku na obed.

11:43 „Pán Bödör pre mňa nikdy nič nerobil. Sem-tam sme sa bavili o hotelierstve, dovolenkách, nafukovacom motorovom člne – o veciach ako s každým iným,“ uviedol.

Threema bola dopĺňaná a my to dokážeme. Máme evidentné dôkazy o tom, že bola dopĺňaná a predložíme ich,“ reaguje na správy s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom Kočner.

11:24 „V roku 2016 bez môjho vedomia Tóth natiahol do akcie tzv. Lipšicové stádo. Neviem odkiaľ mal všetky informácie, ale pochádzali od neho. Všetko som sa dozvedel až neskôr,“ opisuje Kočner. Turan mu položil otázku na sledovacie komando, ktoré malo sledovať nie len vybraných novinárov.

„Tóthov celoživotný sen bol vrátiť sa do SIS na nejakú vrcholovú pozíciu,“ Kočner opisuje Tótha a jeho platformu Ďateľ, jeho prácu a čo chcel. Ako pre senát uviedol obžalovaný, Tóth nikdy nebol jeho dobrým a blízkym priateľom.

Kočner nevie, čo sa za peniaze, ktoré dal Tóthovi, kupovalo. „Neviem, či sa kupovali autá,“ poznamenal. Povedal, že ani nevedel, kto pre Tótha robí. Vraj obžalovanému hovoril, že robia pre firmu, čo vraj podľa Kočnera znamenalo, že to bolo pre SIS.

11:24Nemohol som nič zverejniť na Na pranieri. Nemal som prístupový kód. Všetko čo tam vyšlo, robil Tóth,“ uvádza Kočner s tým, že žiaden tím ani nebol vytvorený na vyhľadávanie informácií.

11:19Ja som nevyvíjal žiadnu aktivitu, aby som získaval informácie o novinároch. To inicioval pán Tóth,“ odpovedal Kočner na otázku prokurátora, ako získaval informácie o novinároch.

11:10 Kočner hovorí o formáte Na pranieri.

„Dôvodom založenia portálu bola komunikácia s občanmi, rozbor článkov niektorých novinárov, komunikácia s politikmi,“ vymenúva Kočner s tým, že je vyštudovaný novinár, preto sa chcel venovať aj médiám a novinárom.

VIDEO: Obžalovaných z vraždy Kuciaka privádzajú do súdnej miestnosti.

Video

10:47Moju osobnú ľudskú dôstojnosť tak ponížili médiá, že vy sa už nemôžete dostať ďalej,“ – výsluch obžalovaného začal prokurátor Vladimír Turan s tým, že má veľa otázok na Kočnera a niektoré budú príliš osobné.

Turan začal výsluch otázkou, aký vzťah mal Kočner so Zsuzsovou. „Bolo mi jej v podstate ľúto, v podstate tak, ako aj ostatných žien v ťažkostiach. Niektoré sa však stali poslankyňami Národnej rady a zabudli na to,“ opisuje Kočner, ako sa niekedy v roku 2012 zoznámili tým, že ho oslovila sama Zsuzsová s prosbou o pomoc. Ako prezradil, často jej dával prekladať texty, ktoré nepotreboval len preto, aby si zarobila.

Kočner opisuje, že sa párkrát stretol so Zsuzsovou v Bratislave, Báči či Šali. Ako však uviedol, nestretávali sa často.

Kočner pri svojej výpovedi zakaždým ironicky odpovedá prokurátorovi na otázky. „Asi to nebude opäť k veci, čo sa pani predsedníčke nebude páčiť. Ja však len odpovedám na vaše detailné otázky, pán prokurátor,“ Kočner naráža na skutočnosť, že Sabová ho už viackrát napomenula, aby sa vyjadroval k veci a stručne.

Kočner okrem Zsuzsovej pomáhal ešte ďalším 7 slobodným matkám. Pomáhal aj týraným ženám, ženám, ktoré sa rozvádzali. Deti týchto žien označil za svoje krstné deti.

10:35 Kočnerov obhajca navrhol ďalší dôkaz.

„Fotografie boli robené z pracovného telefónu, ktorý má taký istý display ako tento, nie je možné nič vidieť, ani Marček nemohol nič vidieť, hlavne nie detail tváre,“ týmto chcú spochybniť výpoveď Andruskóa, teda že na tlačidlový telefón sa nemôže zachytiť detail tváre.

10:35 Para navrhol nový dôkaz.

Ako Kočner uviedol, nie je jediným podozrivým v tejto veci. Pred súdom povedal, že sa vedie iné vyšetrovanie, ktoré však nechcel konkretizovať, o možnom páchateľovi, ktorý mohol vraždu vykonať.

Para predložil listinu ministerstva vnútra, kde sa píše o trestnej činnosti skupiny z južného Slovenska. Listinu podľa svojich slov získal pri štúdiu spisu v kauze, kde je tiež obhajcom.

„Mám pochybnosti o tejto listine. Treba doložiť z akej trestnej veci pochádza,“ uviedla predsedníčka senátu.

V listine by sa mal nachádzať dôkaz o tom, že vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa preveruje ďalšia verzia.

10:15 Kočner ďalej komentuje včerajšie vyjadrenia Daniela Lipšica, ktorý tvrdil, že obžalovaný svojou výpoveď chcel odkloniť pozornosť.

Obhajca Kočnera Marek Para predložil senátu vizuálnu pomôcku – vypracovali totiž pohyb Zoltána Andruskóa.

10:15 Médiá a verejnosť sa vrátili späť do pojednávacej miestnosti. Pokračuje sa výsluchom Mariana Kočnera. Ten si už sadol na lavicu pre svedkov oproti predsedníčke senátu, vedľa neho sedia dvaja kukláči.

Predsedníčka ho poúča, že nemusí vypovedať, že k priznaniu ho nemôže nikto nútiť a ak by sa priznal k skutku, bralo by sa to ako poľahčujúca okolnosť.

Kočner začína svoju výpoveď tým, že by chcel ešte dodať pár viet k včerajšej výpovedi. Kočnerovi sa nepáči, ako jeho stredajšiu výpoveď vykreslili médiá a že písali, ako sa snažil vyvracať výpovede ostatných. „Obžaloba vychádza z nejakých predpokladov, ja sa ich snažím vyvracať. Obžaloba neuvádza žiadne fakty,“ uviedol Kočner.

9:49 Teraz sa riešia správy Tatra banky – ide o správu účtu dcéry Aleny Zsuzsovej.

Keďže ide o obchodné tajomstvo, verejnosť je z tejto časti dokazovania vylúčená, novinári odchádzajú.

9:27 Súd podľa Sabovej ešte má za potrebu doplniť do dokazovania správy z Threemy zo dňa 1. marca 2018.

Kočner sa vyjadruje k vypočutému. „Je tu možno jedna zaujímavá vec. Pani Zsuzsová bola krátko pred touto komunikáciou u veštice, môže sa niekto na tom kľudne zabávať. Hovorili sme o tom, že v mojom okolí bude niekto, kto mi bude chcieť bodnúť dýku do chrbta,“ uvádza Kočner s tým, že dlhú dobu uvažovali, kto to môže byť.

Obžalovaný priblížil, že podľa opisu veštice malo ísť o blízku osobu, ktorú Kočner pozná, že s ňou bol na spoločnej dovolenke a išlo o vysoko postavenú osobu. „Keďže sa udialo, čo sa udialo, rozmýšľal som, že by to mohol byť bývalý manžel mojej dcéry. Ale nebol vysoko postavený. Teraz z tej charakteristiky ako kópia vyjde Peter Tóth,“ uzavrel Kočner.

„Túto správu si preto ako jedinú screenshotol,“ reaguje na vypočuté Zsuzsová, ktorá taktiež tvrdí, že opis sedí na Petra Tótha. Ako uviedla, to, čo jej veštica poslala, mala poslať aj Tóthovi, ktorý mal v telefóne jedinú fotografiu – a to práve túto od Zsuzsovej.

9:08 Predsedníčka senátu Ružena Sabová pokračuje v hlavnom pojednávaní.

Predsedníčka senátu avizovala, že pred pokračovaním výsluchu obžalovaného Kočnera sa vykoná listinné dokazovanie – prečíta sa časť komunikácie zo šifrovacej aplikácie Threema zo dňa 28. februára 2018 na návrh Daniela Lipšica – právneho zástupcu poškodených manželov Kuciakových.

„Tak chlapca zabili kvôli tomu chýbajúcemu záveru článku. To čo tam chýba, mal asi len vo svojej hlave, a to mala byť čerešnička na torte. A to sa už nikdy nedozvieme, čo také veľké ešte zistil. Nech mu je zem ľahká,“ číta predsedníčka senátu správy medzi Kočnerom a Zsuszovou.

V správach z Threemy, ktoré teraz číta predsedníčka senátu, dvojica opisuje dianie na Slovensku po vražde. Vyjadrujú obavy, že vláda padne, najmä ak odíde Lucia Žitňanská z postu ministerky spravodlivosti.

8:54 Trojica obžalovaných – Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó už sedia v laviciach, dohadujú sa ešte so svojimi obhajcami. Okolo nich stoja kukláči a príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže.

8:44 Do pojednávacej miestnosti už vpustili novinárov a verejnosť.

V stredu na súde prvýkrát vypovedal obžalovaný Marian Kočner. „To, z čoho som obvinený som neurobil a žiadnu vraždu som si neobjednal. Nemám s tým absolútne nič spoločné. Na začiatku by som chcel upozorniť senát na to, že sme požiadali súd o vykonanie ďalších dôkazov, o ktoré sa chcem opierať, no neboli vykonané zatiaľ," začal výpoveď Kočner.

Podľa právneho zástupcu poškodených manželov Kuciakových jeho výpoveď pripomínala skôr záverečnú reč.

Kočner najprv poukazoval na výpovede Miroslava Marčeka a Zoltána Andruskóa, neskôr na výpoveď svojej niekdajšej pravej ruky Petra Tótha. Kočner sa ich výpovede snažil spochybniť.

Marček a Andruskó sa však už priznali. Andruskó posunul objednávku vraždy od Aleny Zsuzsovej k bratancom Marčekovi a Tomášovi Szabóovi. Vypovedal, že u Zsuzsovej si mal vraždu novinára objednať Kočner. Marček zasa opísal, ako vošiel vo februári 2018 do domu na Brezovej ulici vo Veľkej Mači a zastrelil najskôr Kuciaka, potom jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Obaja už prijali dohodu o vine a treste, Marčekova zatiaľ nie je právoplatná.

Na súde v Pezinku sa už aj čítala komunikácia medzi Zsuzsovou a Kočnerom, písali si cez šifrovaciu aplikáciu Threema.

VIDEO: Pozrite sa, o čom sa hovorilo na súde v stredu.

Video
Video

© Autorské práva vyhradené

98 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #vražda novinára Jána Kuciaka #Kočner #megaproces s Kuciakovými vrahmi