Matovič a epidemiológovia: Šport môže mať veľa divákov, obchody otvoria aj v nedeľu

Na Slovensku sa uvoľňujú ďalšie opatrenia prijaté pre boj proti koronavírusu. Otvárajú sa cesty do Poľska a športovci môžu mať na tribúnach veľa divákov. V nedeľu môžu byť obchody otvorené.

19.06.2020 07:50 , aktualizované: 10:40
debata (496)

Vo štvrtok z 806 testovaných ľudí bolo 14 pozitívnych. Desať z nich bolo v Banskobystrickom kraji, po jednom v Košickom, Trnavskom a Žilinskom kraji. Osem z pozitívne testovaných robili v bani v Karvinej. Hospitalizovaný je len jeden pacient s príznakmi choroby COVID-19, nikto nie je na jednotke intenzívnej starostlivosti ani na pľúcnej ventilácii.

Obchody otvoria aj v nedeľu

Pre Slovákov sa otvára cesta do Poľska a na športových podujatiach, kde sa bude dať využiť šachovnicové sedenie, bude môcť byť od 1. júla aj viac ako tisíc divákov. Uviedli to premiér Igor Matovič a hlavný hygienik Ján Mikas. Od soboty bude možné ísť do obchodov aj v nedeľu.

VIDEO: Pozrite si kompletnú tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča, hlavného hygienika a zástupcov konzília odborníkov – epidemiológov o opatreniach proti koronavírusu, ktoré sa rušia.

Video

Povinný tzv. sanitárny deň v obchodoch v nedeľu sa od soboty 20. júna ruší. Povinnosť taxislužieb voziť zákazníka na zadných sedadlách sa zase mení na odporúčanie. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii premiér Igor Matovič (OĽaNO) a hlavný hygienik SR Ján Mikas. Kontroly vykonávania sanitácie budú podľa Mikasa vykonávať regionálne úrady verejného zdravotníctva tak, ako doteraz.

„Ruší sa povinnosť uzatvoriť všetky maloobchodné prevádzky v nedeľu a zároveň sa ruší povinnosť prevádzkovateľov priestorov maloobchodných prevádzok pre každú nedeľu v mesiaci vykonávať povinnú dezinfekciu priestorov predmetných prevádzok, teda tzv. sanitárny deň,“ spresnil Mikas.

Podľa hlavného hygienika však potravinárske predajne, prevádzky zariadení spoločného stravovania, vrátane stánkov s rýchlym občerstvením a iným ambulantným predajom potravín, pokrmov a nápojov budú mať povinnosť klásť dôraz na zabezpečenie pravidelného a účinného čistenia a dezinfekcie. Musí sa vykonávať dôkladne v rámci denného sanitačného režimu prevádzky, a taktiež v rámci prijatých a zavedených zásad správnej hygienickej praxe podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady o hygiene potravín.

V prevádzkach taxislužieb sa podľa Mikasa povinnosť klienta sedieť na zadnom sedadle mení na odporúčanie. „Táto zmena bola vykonaná na základe žiadostí ľudí, ktorý zo zdravotných dôvodov nemohli sedieť na zadných sedadlách,“ vysvetlil.

Ruší sa tiež povinnosť zamestnanca vykonávajúceho starostlivosť o telo zákazníka, aby pri svojej činnosti používal ochranný štít tváre alebo ochranné okuliare. „Má to charakter odporúčania,“ dodal Mikas. Prevádzky, ktoré doteraz museli viesť evidenciu zákazníkov a uchovávať zoznam 30 dní, už túto povinnosť nebudú mať.

Matovič: Nechcem riskovať odchod SaS

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) nebude riskovať, aby koaličná strana SaS pre zatvorené maloobchodné predajne v nedeľu odišla z koalície. Vyhlásil to v piatok na tlačovej konferencii k ďalšiemu uvoľňovaniu opatrení proti novému koronavírusu. Predseda SaS Richard Sulík dlhodobo presadzuje, aby boli obchody v nedeľu otvorené.

Podľa premiérových slov platí koaličná dohoda, že kým na téme nedeľného predaja v maloobchode nie je koalícia spoločne dohodnutá, dovtedy sa toto nebude „lámať cez koleno“.

„Srdiečko mi bije po voľnej nedeli, zodpovednosť za Slovensko káže, že nebudeme nadraďovať voľnú nedeľu tomu, aby tu bol spoločný záujem očistiť Slovensko od mafie. Nebudeme riskovať, že to využije SaS ako zámienku na odchod z koalície. Pripadalo by mi to trápne, ale nebudeme pokúšať. Zároveň verím, že sa mi podarí Richarda Sulíka presvedčiť, aby sme tento krok urobili,“ konštatoval predseda vlády.

„Verím, že s nedeľou sa do normálu ešte len dostaneme a zamestnancom v maloobchodných prevádzkach, najmä ženám a matkám, doprajeme voľnú nedeľu, aby v tento deň mohli byť spolu so svojimi rodinami,“ doplnil.

Uplatňovanie výhrady vo svedomí pre zamestnancov pracujúcich v obchode v nedeľu označil Matovič za „somarinu a potemkina“, ktorá zamestnanca, najmä v ekonomicky slabších regiónoch SR, nechráni. „Predavačka v Bratislave by si možno mohla uplatniť výhradu vo svedomí, lebo ak ju zamestnávateľ vyhodí z práce, tak si rýchlo nájde inú prácu,“ uzavrel.

496 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus