Pelleho jedenástka. Čistejšia strana alebo iba ďalší Smer?

Aj keď Peter Pellegrini v súvislosti s novovznikajúcou stranou hovorí o modernej sociálnej demokracii, s ktorou sa nebudú ostatní politici na rozdiel od Smeru hanbiť čo i len rokovať, kritici tvrdia, že ide len o masku a snahu oklamať sklamaných voličov. Pripomínajú, že Pellegriniho, alebo Pelleho - ako sa už začalo v tejto súvislosti s istou nadsádzkou hovoriť - jedenástka si z minulosti tiež nesie nejaké škvrny. Takúto interpretáciu navyše podporil aj sám predseda Robert Fico.

20.06.2020 12:30
debata (189)
zväčšiť Pelleho jedenástka". Foto: Ivan Majerský, Pravda
tím Pellegrini Pelleho jedenástka".

Už keď koncom mája Pellegrini verejne vyzval Fica na odchod z čela strany, koaliční politici otvorene povedali, že pri vyhláseniach o novom a lepšom Smere vedľa Sakovej, Žigu či Rašiho chýbal Pellegrinimu k dokonalosti už len Martin Glváč, ktorý verejný život opustil po odhalení blízkeho vzťahu s Marianom Kočnerom.

Pellegrini, ktorému sa snaží verejnosť presvedčiť, že jeho nový projekt bude iný. Kritizuje Smer a jeho predsedu za intrigy, zákulisné ťahy či hanbu, ktorú pociťujú predstavitelia ostatných strán pri rokovaniach so Smerom. Kritiku smeroval najmä na nedostatočné vyvodzovanie politickej zodpovednosti pri personálnych nomináciách, či už išlo o štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú stíhanú za korupciu v prospech Kočnera, alebo za úplatky väzobne stíhaného Kajetána Kičuru, ktorého sa Smer snažil pretlačiť na Ústavný súd.

„Možno pri niektorých personálnych problémoch som mohol byť tvrdší a požadovať odchod dotyčných ľudí skôr. Možno by bolo pre verejnosť väčším symbolom, keby štátna tajomníčka odišla za tri dni a nie po dvoch týždňoch,“ priznal Pellegrini. Dodal však, že pozbaviť niekoho funkcie je aj zodpovednosť a na takéto rozhodnutie je potrebná aj dostatočná informovanosť.

„Keby som mal informácie minimálne z tajnej služby na stole skôr, garantujem vám, že tie procesy by šli rýchlejšie. Chcel som byť ale spravodlivý a povedal som, že to nemôžem spraviť na základe novinového článku,“ tvrdil Pellegrini. Prisľúbil, že sa v novom politickom projekte vyvarujú nekalého konania a o možných pochybeniach chce vždy hovoriť otvorene.

VIDEO: Stoličku podpredsedu NR SR ponúknem, keď odídem zo Smeru, odkazuje Pellegrini. (17. 6. 2020)

Video

Starý obsah v novej nádobe?

Je však zjavné, že sa mu o jeho ambícii robiť politiku lepšie mnohých presvedčiť nepodarilo. „Myslím si, že je to stále ten istý Smer, akurát sa rozdelil, aby navábili voličov,“ povedal pre Pravdu predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. Podobne ako on aj ďalší kritici Smeru a jeho odchádzajúcej časti preto hovoria, že nemožno zabudnúť na minulosť Pellegriniho jedenástky a skôr ako o novú stranu s novými víziami a tvárami ide „len o Smer 2“.

Saková bola kedysi vedúcou služobného úradu rezortu vnútra, potom štátnou tajomníčkou a od jari 2018 ministerkou. Hovorilo sa o nej ako o pravej ruke Roberta Kaliňáka. Ten sa musel z politického života porúčať po tlaku verejnosti a koaličnej strany Most-Híd kvôli viacerým škandálom, podozreniam zo zneužitia verejnej funkcie, najmä však po vražde novinára Jána Kuciaka. Saková mala napríklad na starosti obstarávanie sieťových komponentov a technológií, z ktorého mali podľa prokurátora Vasiľa Špirka dostávať provízie exministri Kaliňák a Ján Počiatek.

Rašimu najmä Košičania vyčítajú kauzu EEI. Týka sa parkovacieho systému spravovaného súkromnou spoločnosti EEI, ktorú mal Raši ako vtedajší primátor protežovať. Vo voľbách do vyšších územných celkov na konci roku 2017 Rašiho v súboji o post župana porazil práve jeden zo známych odporcov EEI Rastislav Trnka.

Samotnému Pellegrinimu zas kritici pripomínajú, že najmä personálnu politiku Smeru roky podporoval a ako bývalý podpredseda vlády pre informatizáciu je zodpovedný za nepodarenú digitalizáciu verejnej správy. Exminister hospodárstva Žiga je navyše ako majiteľ spoločnosti Taper považovaný za jedného z najväčších obchodníkov s drevom na Slovensku. Erik Tomáš bol zas dlhé roky považovaný za jedného z Ficových najvernejších a najbližších spolupracovníkov, podobne ako dnes poslanec Ľuboš Blaha. Tomášovi politickí oponenti hanlivo hovorili minister propagandy alebo Goebbels, ktorý bol ministrom propagandy vo fašistickom Nemecku.

Ostatní ľudia ako exministerka kultúry Ľubica Laššáková a poslanci Ján Ferenčák, Matúš Šutaj Eštok, Peter Kmec, Róbert Puci a Ján Blcháč hrali doteraz skôr druhé husle a dosiaľ neboli vo vyšších funkciách, kde by mohli okolo nich vznikať tiene podozrení.

VIDEO: Fico o zrade aj radikálnych zmenách v Smere, o budúcnosti svojej i strany. (19. 6. 2020)

Video

Fico s argumentmi svojich kritikov

K výčitkám odporcov strany Smer sa v tomto ohľade paradoxne pridal aj samotný predseda Smeru Robert Fico. „Mrzí ma, že o novej sociálnej demokracii rozprávajú predstavitelia, ktorých novinári dlhodobo označovali za tzv. biznis krídlo v strane Smer a ,deti’ Roberta Kaliňáka, napríklad Saková a Tomáš. Mrzí ma, že po 20 rokoch v Smere niektorí politici dokážu vôbec predstierať, že sú ,nové tváre’ a zabudnúť, odkiaľ prišli, čo robili a čo presadzovali. Ich slová o sociálnodemo­kratických hodnotách vnímam len ako masku, ktorú si nasadili na svoje tváre, aby prekryli svoje egoistické ciele a zmiatli našich voličov,“ zdôraznil Fico v reakcii na sociálnej sieti na odchod poslancov zo Smeru.

V piatok podobne hovoril aj na tlačovej konferencii, kde padli slová o zrade a rozbití sociálnej demokracie na Slovensku.

Kaliňák na vývoj v strane oficiálne nechce reagovať. Priznal sa, že so stranou nie je v tejto chvíli v aktívnom kontakte.

VIDEO: Igor Matovič nešetril ani jedného. Kičura podľa neho predstavuje sociálne cítenie Fica a Pellegriniho. (18. 6. 2020)

Video
189 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Peter Pellegrini