Kollár a Krištúfková majú spoločný problém: Ich práce majú byť plagiáty

Predseda parlamentu Boris Kollár mal podľa členov strany Spolu podvádzať pri písaní svojej diplomovej práce. Vysokoškolský titul magister mal Kollár dostať za prácu, v ktorej vykradol cudzie texty. Titul magister získal Kollár v roku 2015 na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici. Podobného prešľapu sa mala dopustiť podľa bývalého politika Miroslava Beblavého i poslankyňa Kollárovho hnutia Sme rodina Petra Krištúfková. Obaja obvinenia odmietajú.

23.06.2020 11:26 , aktualizované: 18:17
debata (948)

VIDEO: Boris Kollár reaguje na zistenia ohľadom jeho diplomovej práce. Tvrdí, že splnil to, čo školský systém vyžadoval. A priznal, že si situáciu uľahčil, lebo mal veľa práce. Kollár odstúpiť nemieni.

Video

Predseda Národnej rady SR (NR SR) Boris Kollár (Sme rodina) odmietol obvinenia mimoparlamentnej strany Spolu – občianska demokracia (Spolu), že jeho diplomová práca je plagiát. Povedal to na dnešnej tlačovej konferencii v budove NR SR. Nevidí v tejto súvislosti dôvod na vyvodenie politickej zodpovednosti. Zdôraznil, že prácu písal sám, a to niekoľko mesiacov.

„Zo strany Spolu som bol obvinený, že moja diplomovka je plagiát a som rovnaký ako Danko, čo absolútne odmietam." V reakcii Kollár ukázal doklad, že jeho práca nemala ani 25 percent zhody originality, čo má dokazovať, že práca nie je plagiát. „Bežne sa uznáva do tridsiatich percent,“ dodal. Ohradil sa proti výčitkám, že pri svojej práci zle uviedol literatúru, z ktorej pri písaní vychádzal. „Na konci mojej práce je zoznam použitej literatúry a v práci sú správne citácie. Možno som spravil nejaké drobné chyby, za ktoré sa ospravedlňujem, ale stojím si za tým, že som citoval a zdrojoval správne. Použil som to, čo som mohol použiť. Keby som to neurobil, nemohol by som svoju prácu obhájiť," dodal Kollár, ktorý sa k téme vyjadril aj na sociálnej sieti.

Vlani podobným otázkam čelil aj bývalý predseda parlamentu Andrej Danko, ktorý dlho odmietal podozrenia, že rigoróznu prácu opísal. Rovnako odmietal odstúpiť z funkcie šéfa parlamentu alebo vrátiť titul doktora práv.

Hipš: Kollár kopíroval od svojho školiteľa

Už nový predseda Spolu Juraj Hipš obvinil Kollára, že jeho diplomová práca je plagiát. Diplomová práca na tému „Zmena klímy a bioklimatický potenciál cestovného ruchu v oblasti Kysúc“, ktorú Kollár písal ako študent Stredoeurópskej vysokej školy (SEVSS) v Skalici, podľa Hipša nespĺňa parametre diplomovej práce. Polovicu z nej mal Kollár okopírovať a to dokonca od svojho školiteľa Jozefa Minďaša, ktorý je riaditeľom SEVS v Skalici.

Hipš podotkol, že nerozumie tomu, ako je možné, že si Kollárov školiteľ nevšimol, že okopíroval celé pasáže textu a neuviedol zdroj. Kollár údajne iba zmenil niektoré slová v pasážach tak, aby práca prešla cez systém kontroly originality záverečných prác, ktorý v diplomovej práci predsedu parlamentu nakoniec našiel približne 24 percentnú zhodu.

Video: Strana Spolu tvrdí, že Boris Kollár je plagiátorom, opisoval vo svojej diplomovej práci.

Video

Podľa Hipša Kollár používal aj texty, ktoré skopíroval z portálu regionkysuce.sk. Vďaka tomu sa do jeho diplomovej práce dostali úryvky ako: „Pozývame vás do kraja drotárov, oblých kopcov, čarovných zákutí a horských kaplniek,“ alebo „Môžete si vychutnať skvelú zábavu na atrakciách ako sú bobová dráha, patriaca medzi najdlhšie v celej Európe, aquazorbing, karolšus, lukostreľba, zjazd na lane, trampolíny, kolobežky alebo zjazdy na bicykli“.

„Dostávame sa opäť k tomu, čo sme tu mali pred voľbami, že predseda parlamentu je plagiátor. Táto práca iba ukazuje, v akom stave je naše školstvo. Keď sa mal odvolávať predseda parlamentu Andrej Danko, Sme rodina odkázala Andrejovi Dankovi, aby sa postavil pravde, aj keď je to nepríjemné. Strana zároveň uviedla, že politici by mali ísť občanom príkladom a nemôžeme sa pri podobných prípadoch diviť, kam smeruje naša krajina a dôvera v politiku,“ pripomenul Hipš list hnutia Sme rodina zo 6. novembra 2018, kedy čelil v NR SR Andrej Danko odvolávaniu.

Pravda oslovila na reakciu Stredoeurópsku vysokú školu v Skalici aj riaditeľa školy Jozefa Minďáša, zatiaľ však neodpovedali.

Beblavý o Krištúfkovej: Väčší plagiátor ako Danko

Takto pred rokom poslankyňa hnutia Sme rodina Petra Krištúfková obhajovala bakalársku prácu v študijnom odbore ochrana a využívanie krajiny. Ako študentka Stredoeurópskej vysokej školy v Skalici napísala bakalársku prácu s názvom Vybrané indikátory sociálnej dimenzie kvality života – rodina.

Štúdium a profesný životopis poslankyne sa dostal na pretras minulý týždeň, keď vláda odsúhlasila jej menovanie za splnomocnenkyňu vlády pre rodinu a sociálnu pomoc. Návrh hnutia Sme rodina na vznik nového inštitútu a menovanie Krištúfkovej neprešiel koaličnými rozhovormi.

V životopise sa Krištúfková pochválila podnikateľskou činnosťou, poslancovaním a účasťou v parlamentnom výbore pre sociálne veci. Samozrejme, aj štúdiom na vysokej škole v Skalici. Po tlaku verejnosti a poukazovanie na kontakty s obžalovaným kontroverzným podnikateľom Marianom Kočnerom sa Krištúfková nakoniec minulý týždeň vzdala funkcie splnomocnenkyne.

Teraz bývalý politik Miroslav Beblavý, ktorého strana Spolu sa nedostala do parlamentu, poukázal na to, že Krištúfkovej bakalárka je z veľkej časti plagiátom. Vo videu na sociálnej sieti cituje originálne zdroje, ktoré autorka vydáva za svoje zistenia, konštatovania a odporúčania.

„Jej bakalárska práca a tým pádom celé jej vzdelanie je totiž falošné, plagiátorské a nečestné,“ vyhlásil Beblavý.

Školiteľ Krištúfkovej práce bol Jozef Minďaš, oponent Jozef Vlčej. Minďaš bol generálnym riaditeľom Lesov SR a je prvým Slovákom, ktorý dostal Nobelovu cenu za výskum vplyvu škodlivín na počasie (v rámci ocenenia panelu odborníkov IPCC) a ktorého neskôr polícia obvinila z kšeftovania s drevom.

Krištúfková odmieta porovnávanie s Dankom

Petra Krištúfková (Sme rodina) považuje za nekorektné, ak bývalý poslanec NR SR a expredseda mimoparlamentnej strany Spolu Miroslav Beblavý porovnáva jej bakalársku prácu s rigoróznou prácou niekdajšieho predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS). Na bakalársku prácu sú podľa nej kladené nižšie nároky, ktoré umožňujú metódu kompilácie. TASR o tom informovala Linda Tribusová z tlačového oddelenia hnutia Sme rodina.

Krištúfková uvádza, že sa na nároky na bakalársku, magisterskú a rigoróznu prácu treba pozerať rôzne. Podľa poslankyne sa pri bakalárskej práci vyžaduje preukázanie priemerných vedomostí, uplatnenie schopnosti pri ich zhromažďovaní a spracovaní základnej odbornej literatúry. „V bakalárskej práci sa často používa metóda kompilácie, čiže súhrn odborných textov od viacerých autorov a s nimi sa následne pracuje,“ vysvetľuje Krištúfková. To podľa nej neplatilo v prípade Danka, ktorý mal s už ukončeným magisterským vzdelaním preukázať schopnosť a pripravenosť na samostatnú vedecko-odbornú činnosť v oblasti vedy a výskumu.

Krištúfková zdôrazňuje, že dostala za prácu hodnotenie C – dobre, čiže išlo o priemernú prácu. „Práca bola nahraná do centrálneho registra záverečných prác a komisia mala k dispozícii aj výsledný protokol originality,“ uzavrela.

948 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár #Petra Krištúfková