Trnka si na trest ešte počká

Rozhodnutie disciplinárnky o bývalom generálnom prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi sa odkladá. Do problémov sa dostal v súvislosti s nahrávkou jeho rozhovoru s trestne stíhaným podnikateľom Marianom Kočnerom, ktorá zachytáva ich hádku o vydieraní so záznamom akcie SIS pod názvom Gorila.

23.06.2020 13:24 , aktualizované: 19:40
Dobroslav Trnka Foto: ,
Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka počas ústneho pojednávania pred 3. disciplinárnou komisiou GP SR 23. júna 2020 v Bratislave.
debata (3)

Disciplinárna komisia prokuratúry ukončila dokazovanie, pred rozhodnutím však chce ešte poznať názor Etickej komisie prokuratúry. Trestne stíhanému Trnkovi okrem 10 rokov väzenia hrozí, že v disciplinárnom konaní príde o funkciu prokurátora.

„Myslel som si, že padne rozhodnutie. Nestalo sa tak, a preto si ešte počkáme na stanovisko etickej komisie. Disciplinárna komisia prerušila konanie na neurčito, je to jej právo. Budeme čakať a uvidíme,“ reagoval zástupca Generálnej prokuratúry, ktorá dala podnet na disciplinárne stíhanie.

VIDEO: Dobroslav Trnka pred disciplinárnou komisiou. Pojednávanie odročili na neurčito.

Video

Trnka, jeho právnička Mária Kodajová ani členovia komisie sa k zasadnutiu nechceli vyjadriť.

Rozruch okolo Trnku spôsobila zvuková nahrávka, na ktorej Kočner Trnkovi vyčíta, že bol so záznamami operácie SIS s názvom Gorila vydierať jedného z jej aktérov – spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Kočner sa na zázname k Trnkovi správa agresívne, dominantne, pričom mu aj vulgárne nadáva a vyhráža sa mu dokonca fyzickou likvidáciou.

Trnka je od 18. decembra trestne stíhaný za marenie spravodlivosti, preto disciplinárny návrh podala Generálna prokuratúra za dva iné skutky. Prvého previnenia sa mal Trnka dopustiť, keď vlani 15. októbra poskytol vo svojom rodinnom dome v Hamuliakove rozhovor televízii Markíza. Reagoval na zverejnenie nahrávky a jej možnú pravosť. „Pripustil, že na nahrávke môžu byť udalosti, ktoré môžu byť stotožnené, čím sa sčasti priznal,“ odôvodnila svoj disciplinárny návrh Generálna prokuratúra.

Druhého skutku sa mal dopustiť, keď klamal a zavádzal verejnosť o svojej úlohe pri prepustení trestné stíhaného podnikateľa Jozefa Majského. „Toto tvrdenie je klamstvo, pretože spomínaný spis mu nebol ani predložený,“ argumentuje Generálna prokuratúra v návrhu. „Tým vznikli vážne pochybnosti o dôveryhodnosti a vážnosti funkcie prokurátora nielen vo verejnosti, ale aj medzi prokurátormi,“ zdôraznili.

V utorok vypovedal redaktor

Disciplinárne konanie sa začalo ešte 2. júna. Väčšia časť prvého zasadnutia komisie bola vtedy neverejná, pretože sa týkala dôkazov, ktoré sú súčasťou vyšetrovania. Dnes komisia vypočula redaktora Branislava Tomagu, ktorý vlani 15. októbra robil s Trnkom rozhovor o zverejnenej zvukovej nahrávke.

„Ešte raz som sa zastavil v Hamuliakove u pána Trnku, ktorý fajčil pred garážou. Oslovil som ho, ale nebolo nič počuť, pretože štekal pes. Keď som psa pohladkal, utíšil sa a pán Trnka otvoril bránku a pozval ma dnu,“ opísal Tomaga udalosti, ktoré viedli k interview s Trnkom. „Bol úplne pokojný. Zoznámil ma s manželkou, podal som si s ňou ruku a ona potom odišla,“ spomína novinár.

Trnka redaktorovi poprel, že by na nahrávke znel jeho hlas a označil ju za falošnú. Následne sa ho pýtal na niektoré konkrétne pasáže. Najprv na vulgarizmy, ktoré voči nemu Kočner používal, ale aj na plán vydierania, či na 25 miliónov za prepustenie Jozefa Majského. Trnka všetko odmietol a poprel. „Je to blbosť,“ citoval novinár Trnkovu odpoveď. Rozhovor trval necelú hodinu. „Žiadnu autorizáciu nežiadal. Iba poznamenal, že je zvedavý, ako s tým naložím,“ dodal redaktor.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #disciplinárne konanie #kauza Gorila #Marian Kočner #Dobroslav Trnka