Pellegrini hodnotil 100 dní Matoviča: Pandémiu zvládol, v ekonomike zlyháva

Hoci Slovensko zvládlo zdravotnú stránku pandémie výborne, ekonomicky to nová vláda nezvláda. Také je hodnotenie prvých 100 dní vládnutia nového kabinetu zo strany expremiéra Petra Pellegriniho.

25.06.2020 11:44
Peter Pellegrini, Foto: ,
"Pelleho jednástka" hodnotí 100 dní vlády Igora Matoviča.
debata (82)

VIDEO: TB Petra Pellegriniho a poslancov, ktorí s ním odchádzajú zo Smeru o 100 dňoch vlády Igora Matoviča a o ďalších politických otázkach či Pellegriniho diplomovke

Video

Nový kabinet pochválil, že pokračoval a dopĺňal opatrenia na zabránenie šírenia koronavírusu, čo sa ukázalo ako správne, boj proti pandémii však musí podľa neho stáť na dvoch nohách.

„Bojím sa, že tá ekonomická noha začína byť už chromá. Dodnes sme neboli svedkami predstavenia jasného ekonomického plánu,“ povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii Pellegrini. Hospodárstvu podľa neho nepomôžu ani desiatky opatrení, ktoré v stredu schválila vláda na návrh ministra hospodárstva. „Aj včerajšie opatrenia sú síce fajn, mnohé z nich sú sexi, ale darmo sa to nazýva nejaké kilečko, zásadným spôsobom to nepomôže k záchrane slovenskej ekonomiky,“ tvrdí.

Expremiérovi preto chýba, že k aktuálnej situácii sa tak hlasno ako infektológovia, virológovia a verejní zdravotníci, nevyjadrujú aj ekonómovia. „Extrémne mi chýba, že s takou frekvenciou nepočúvame ekonomické konzíliá,“ vyhlásil. Pellegrini pritom novú vládu kritizuje aj za to, že podľa neho absolútne nedodržiava svoje záväzky z programového vyhlásenia vlády, čo sa týka transparentnosti či očisty verejného života.

Spoluodídenci Pellegriniho zo Smeru-SD svoju kritiku novej vlády mieria aj na pomalé vyplácanie pomoci na záchranu pracovných miest, ktorá je samo o sebe podľa nich veľmi nízka. V sociálnej oblasti Erik Tomáš upozorňuje na hrozbu nevyplatenia trinástych dôchodkov, zrušenia dôchodkových stropov, či zmien v minimálnej mzde. „Pri akýchkoľvek pokusoch o búranie sociálneho štátu budeme veľmi hlasno kričať,“ tvrdí Tomáš.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #vláda Igora Matoviča