Britské pláže sú plné, USA majú mladých prenášačov infekcie

Ani hrozba nákazy nezastavila Britov, aby pred horúčavami v Británii neutekali k moru. V USA môže byť veľa mladých, ktorí vôbec netušia, že sú infikovaní. Maďarská vláda sa obáva, že v dôsledku pandémie koronavírusu budú do Európy prúdiť ďalšie vlny migrantov.

26.06.2020 05:50 , aktualizované: 23:40
Veľká Británia, koronavírus Foto: , ,
Bournemouth, Veľká Británia - pláže nabité na prasknutie, žiadny odstup.
debata (54)

23:35 Nemecko za posledných 24 hodín eviduje ďalších 477 prípadov nákazy koronavírusom, teda menej ako za predchádzajúci deň. Celkový počet infikovaných od prepuknutia pandémie tým vzrástol na 192 556. Krajina s približne 83 miliónmi obyvateľov novo eviduje tiež 21 ďalších úmrtí v súvislosti s Covidom-19, celkovo kvôli komplikáciám spojeným s týmto ochorením zomrelo 8 948 pacientov.

22:51 Komplikáciám spojeným s nákazou koronavírusom v Británii za posledný deň podľahlo ďalších 186 ľudí, čo je najvyššia denná bilancia od začiatku minulého týždňa. Nových prípadov infekcie pribudla za 24 hodín zhruba tisícka, čo bol naopak menší prírastok než vo štvrtok. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotníctva. Celkovo sa od začiatku epidémie vírusom SARS-CoV-2 v Spojenom kráľovstve nakazilo takmer 309 000 osôb, 43 414 z nich zomrelo

22:07 Maďarská vláda sa “veľmi obáva", že v dôsledku pandémie koronavírusu budú do Európy prúdiť ďalšie vlny migrantov z chudobných krajín, kde bude mať ochorenie tvrdší dopad. V piatok to uviedol maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó. Podľa jeho slov sú lídri EÚ povinní pomôcť občanom, ktorí stratili pracovné miesta, obmedzením „migrácie orientovanej na prácu“, ktorá je „definitívne proti záujmom“ Európy.

“Odmietame všetky pokusy o zlegalizovanie ilegálnej migrácie," povedal Szijjártó po rokovaniach so svojím cyperským rezortným kolegom. “Považujeme migráciu za nebezpečný fenomén, z bezpečnostnej perspektívy. Je tam aj kultúrne, a teraz tiež zdravotné riziko," vyhlásil šéf maďarskej diplomacie. Zároveň dodal, že Maďarsko zaujme počas nadchádzajúcich rozhovorov EÚ v otázke migrácie „veľmi tvrdý postoj“.

21:02 Taliansko zaznamenalo v piatok 30 ďalších úmrtí na koronavírus, z nich 16 v severnom regióne Lombardsko, ktorý naďalej hlási každý deň zďaleka najvyšší počet potvrdených prípadov nákazy. Informácie priniesla tlačová agentúra AP. Krajina podľa údajov ministerstva zdravotníctva zaznamenala od štvrtka aj 259 nových potvrdených prípadov nákazy, takže celkový počet známych infekcií stúpol na 239 961.

20:31 Pasažieri v lietadlách cestujúci do Talianska alebo z neho nebudú môcť využívať batožinový priestor umiestnený nad ich hlavami. Národný podnik pre civilné letectvo (ENAC) ho vyhlásil za zdravotné riziko z dôvodu obáv zo šírenia koronavírusu, píše agentúra AFP. Cestujúci budú podľa neho môcť do lietadla nastúpiť iba s malou príručnou batožinou, ktorá sa zmestí pod sedadlo. Cestujúci si nebudú musieť priplácať za batožinu, ktorá namiesto priestoru nad ich hlavami pôjde do podpalubia, dodal ENAC.

20:00 Americký štát Florida v piatok zakázal konzumáciu alkoholu v baroch. Opatrenie súvisí s nárastom počtu prípadov nákazy koronavírusom v uplynulých dňoch, informovala agentúra AFP. Koronavírus sa na Floride začal opäť šíriť po uvoľnení epidemiologických opatrení. Zákaz konzumácie alkoholu prišiel iba niekoľko minút po tom, ako sa na twitterovom účte tamojšieho ministerstva zdravotníctva objavila správa o 8942 nových prípadoch nákazy v priebehu uplynulých 24 hodín. Ide o vôbec najväčší denný nárast od začiatku pandémie, uviedla agentúra AP.

19:24 Do Bulharska pricestovali v piatok prví zahraniční turisti od vypuknutia pandémie koronavírusu. Prišli charterovým letom z Holandska a slávnostne ich privítali, informovala tlačová agentúra DPA. Ministerka cestovného ruchu Nikolina Angelkovová privítala takmer 190 dovolenkárov z Holandska a Belgicka na letisku obľúbeného letoviska Burgas ružami a programom s ľudovou hudbou. Bulharsko ako najchudobnejšia členská krajina Európskej únie sa na turizmus spolieha, pretože k jeho hrubému domácemu produktu (HDP) prispieva 12 percentami.

18:31 Americký štát Texas od piatka opäť zavedie niektoré obmedzenia v dôsledku zvyšujúceho sa počtu nových prípadov nákazy koronavírusom, píše agentúra DPA. Už vo štvrtok guvernér Greg Abbott oznámil, že pozastavuje uvoľňovanie opatrení. Neskôr svoje vyjadrenia pritvrdil a nariadil zatvorenie barov od piatka popoludnia. Reštaurácie budú od pondelka musieť obmedziť svoju kapacitu zo súčasných 75 percent na 50 percent. Verejné zhromaždenia s účasťou vyššou ako 100 osôb budú musieť povoliť úrady.

15:50 Švédsky hlavný epidemiológ Anders Tegnell kritizoval Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) za to, že ich zaradila do zoznamu krajín, kde by mohlo opätovné „zrýchlenie šírenia“ nového koronavírusu preťažiť systém zdravotnej starostlivosti, pričom tento krok označil za „absolútnu chybu“. V rozhovore pre švédske rádio to v piatok pripísal nesprávnemu vyhodnoteniu švédskych dát.

Európsky regionálny úrad WHO vo štvrtok zverejnil spomínaný zoznam, na ktorý zaradili 11 krajín, okrem Švédska napríklad aj Arménsko, Albánsko, Kazachstan a Ukrajinu. Švédsko totiž zaznamenalo prudký nárast nových potvrdených prípadov ochorenia COVID-19. V krajine to však pripisujú zvýšenému testovaniu. Švédsko s príchodom pandémie zaujalo iný postoj ako ostatné európske krajiny a neprijalo prísne opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Vláda tento mierny prístup obhajuje, no čoraz viac preň čelí kritike od opozičných strán. Krajina má najvyšší počet úmrtí v dôsledku nového koronavírusu v Škandinávii – 5 230.

15:33 Spojené štáty informovali o ďalších 39 972 nakazených a 2 425 mŕtvych. Do štatistiky sú zahrnuté prípady zo všetkých 50 štátov, federálneho územia District of Columbia, kde leží hlavné mesto Washington, ďalších amerických území aj repatriovaných osôb. Koronavírus sa pri testoch doteraz potvrdil v USA u viac ako 2 422 300 ľudí a viac ako 124 400 s chorobou COVID-19 zomrelo. Experti z amerického Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vo štvrtok uviedli, že podľa ich prepočtov sa koronavírusom nakazilo vyše 20 miliónov Američanov, teda medzi 5 a 8 percentami celej populácie. Odborníci tiež tvrdia, že až polovica novo nakazených v niektorých štátoch sú mladí ľudia, ktorí často nevykazujú príznaky choroby a vôbec nevedia, že vírus majú. Tým vzniká väčšie nebezpečenstvo nekontrolovateľného šírenia choroby aj medzi staršími a chorými občanmi, u ktorých hrozí väčšie riziko vážnych komplikácií.

12:25 Plošným testovaním populácie v Moskve na protilátky proti koronavírusu SARS-CoV-2 sa zistilo, že protilátky voči infekčnému ochoreniu COVID-19 nadobudlo 19,9 percenta Moskovčanov. Informovala o tom podľa TASR agentúra Interfax. Ide o tretiu fázu štúdie zameranej na zistenie rezistencie Moskovčanov voči koronavírusu nového typu, ktorá sa uskutočnila od 5. do 18. júna. Zúčastnilo sa na nej viac ako 90 000 obyvateľov mesta, uviedla námestníčka primátora hlavného mesta pre sociálny rozvoj Anastasija Rakovová. Podľa nej sa kolektívna imunita v Moskve naďalej vytvára. Dodala, že „možno povedať, že k dnešnému dňu asi 20 percent Moskovčanov takú imunitu má“. Celkovo bolo vykonaných asi milión testov na prítomnosť protilátok v krvi, uviedla Rakovová. Ruské úrady v polovici júna oznámili, že protilátky voči COVID-19 boli zistené u 14 percent zo 650 000 obyvateľov Ruska, ktorí absolvovali test. Väčšina – 88 percent – týchto testovaných boli obyvatelia hlavného mesta.

10:51 Brazília oznámila za posledný deň opäť skoro 40-tisíc novo potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a znovu vyše tisíc úmrtí pacientov s covid-19. Druhý najvyšší denný nárast nových prípadov nákazy od začiatku pandémie (6 104) oznámilo Mexiko, kde celkový počet doteraz zaregistrovaných nakazených prekročil 200-tisíc. V celej Latinskej Amerike zaznamenali od začiatku pandémie už 2,3 milióna nakazených, z toho 106-tisíc pacientov zomrelo a 1,3 milióna ľudí sa už uzdravilo.

7:07 Nemecko za posledných 24 hodín eviduje ďalších 477 prípadov nákazy koronavírusom, teda menej ako za predchádzajúci deň. Celkový počet infikovaných od prepuknutia nákazy tým vzrástol na 192 556. Vyplýva to zo štatistík, ktoré dnes zverejnil tamojší Inštitút Roberta Kocha (RKI). Krajina s približne 83 miliónmi obyvateľov eviduje tiež 21 ďalších úmrtí v súvislosti s covid-19, celkom kvôli komplikáciám spojeným s týmto ochorením zomrelo 8 948 pacientov. O deň skôr RKI hlásil 630 nakazených a 13 mŕtvych.

6:45 Mexiko oznámilo vo štvrtok prekročenie hranice 25-tisíc úmrtí na ochorenie COVID-19, informovala v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálne údaje. Ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že za posledných 24 hodín v krajine zaznamenali 6 104 nových prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkový počet infikovaných sa tým zvýšil na 202 951. Za rovnaké časové obdobie pribudlo aj 736 úmrtí. Následkom choroby COVID-19, ktorú nový koronavírus spôsobuje, tak podľahlo už 25 060 ľudí.

6:25 Írska vláda oznámila ďalšie uvoľnenie opatrení prijatých v súvislosti so šírením nového koronavírusu. V krajine sa od pondelka znovu otvoria kostoly, kiná, divadlá, kaviarne a reštaurácie, avšak pri cestovaní v prostriedkoch verejnej dopravy bude nosenie ochranných rúšok povinné, informovala podľa TASR agentúra AFP. Írsky premiér Leo Varadkar zároveň uviedol, že krajina plánuje od 9. júla zrušiť povinnú 14-dňovú karanténu pre návštevníkov prichádzajúcich z krajín, ktoré zvládajú pandémiu koronavírusu. Írsko podľa neho na zozname „zelených“ krajín momentálne pracuje. Medzi podniky a služby, ktoré sa znovu otvárajú od 29. júna, patria aj múzeá, galérie i kaderníctva, ako aj pohostinstvá a hotelové bary, v ktorých sa podáva jedlo. Povolené budú aj podujatia s účasťou do 50 osôb v interiéroch a do 200 osôb vonku. Ministri však naliehajú na ľudí, aby dodržiavali fyzické odstupy medzi sebou. Ďalšia fáza uvoľňovania sa očakáva 20. júla, mali by sa znovu otvoriť bary či kasína. Írsko podľa oficiálnych údajov eviduje 1727 úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19.

5:50 Nelegálne parkovanie, hromady odpadkov, dopravný chaos, nočné kempovanie, potýčky a nadmerná konzumácia alkoholu – to zažívajú anglické prímorské letoviská. Davy Britov tam mieria napriek epidémii COVIDU-19 od stredy, aby unikli mimoriadnej horúčave. Vo štvrtok na letisku Heathrow teplomery namerali viac ako 33 stupňov Celzia, v stredu 32,6 stupňa.

Problémy a incidenty ohlásili úrady pobrežných miest Christchurch a Poole, ktorá tvoria spoločnú aglomeráciu so 464 000 obyvateľmi. Ľudia sa podľa nich neriadili pokynmi a správali sa nezodpovedne. Úrady v Bournemouthe uviedli, že ľudia útočili aj na pracovné čaty, ktoré sa snažili vyprázdniť preplnené odpadkové koše. Podľa televízie Sky News do štvrtkového rána z pobrežia a móla odviezli 40 ton odpadu. Policajti rozdali 558 pokút za zlé parkovanie a museli riešiť nespočetné prípady parkovania, ktoré bránilo premávke.

Vikki Sladeová, ktorá je na čele mestskej rady tejto aglomerácie, vyhlásila, že je scénami z pláží ohromená. „Toto nezodpovedné správanie je šokujúce a polícia je úplne vyťažená, aby zaistila všetkým bezpečnosť. Nemali sme na výber, museli sme vyhlásiť mimoriadnu udalosť a dať pokyn na výnimočný zásah,“ povedala. Apelovala na Britov, aby na pláže nechodili. Británia je pandémiou spôsobenou koronavírusom veľmi postihnutá – zomrelo viac ako 43 300 ľudí a nakazilo sa vyše 309 000 ľudí. Zdravotní odborníci varujú pred druhou vlnou.

Poslanec Conor Burns povedal, že nič podobné, ako bol stredajší dav, nevidel. „Takto to nemôže pokračovať,“ dodal.

Polícia v Dorsete posilnila hliadky. „Máme tu zdravotnú krízu a také množstvo ľudí mieriacich na jedno miesto vyvoláva dodatočné nároky na pohotovostné služby. Sme odkázaní na osobnú zodpovednosť ľudí a naliehavo odporúčame, aby si dvakrát rozmysleli, než sa do tejto oblasti vydajú,“ oznámila zástupkyňa veliteľa dorsetskej polície Sam de Reyaová.

Podľa stanice BBC bola vo štvrtok dopoludnia pláž v Bournemouthe znovu plná ľudí „tak ďaleko, kam oko dovidí“, a parkovisko bolo takmer obsadené. Ľudia sa k moru vydali až zo vzdialeného Birminghamu.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

54 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus