Za ľudí trvá na odstúpení Kollára z postu šéfa parlamentu

Vládna strana Za ľudí trvá na tom, aby predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) vyvodil zodpovednosť za kauzu jeho diplomovej práce a odstúpil z postu šéfa parlamentu. Rešpektuje, že pozícia patrí Sme rodina. Chce o tom hovoriť na pondelkovej koaličnej rade. V sobotu to na tlačovej konferencii povedal podpredseda NRSR Juraj Šeliga (Za ľudí).

27.06.2020 09:00 , aktualizované: 12:42
debata (268)

VIDEO: Strana Za ľudí trvá na Kollárovom odstúpení z postu predsedu parlamentu.

Video

„Predsedníctvo strany Za ľudí trvá na tom, aby vyvodil osobnú zodpovednosť a odstúpil z pozície predsedu NR SR. Absolútne rešpektujeme, že pozícia predsedu NR SR patrí hnutiu Sme rodina,“ povedal Šeliga. Odmieta, že by strana Za ľudí chcela rozbiť vládnu koalíciu. S kauzou majú podľa neho problém aj ostatní koaliční partneri. „Koalícia sa bude musieť uzniesť na nejakom konsenze, kam to smeruje,“ komentoval.

Šeliga tiež avizoval, že strana chce predložiť zákon, ktorý by umožňoval odobrať diplom či negovať štátne záverečné skúšky. „Na koaličnej rade predložíme takýto návrh zákona našim kolegom na prerokovanie,“ uviedol s tým, že by mal byť prijatý expresne.

Podpredseda parlamentu ocenil, že sa Kollár v sobotu ráno na sociálnej sieti ospravedlnil. „Každému, komu som v mojej komunikácii k téme diplomová práca za posledné tri dni vedome či nevedome ublížil, či som sa ho dotkol alebo urazil sa ospravedlňujem a píšem to s pokorou,“ uviedol na sociálnej sieti predseda NR SR.

SaS si pozvala Kollára na klub, chce odpovede k jeho diplomovke

Vládna SaS si pozvala na stredajšie rokovanie poslaneckého klubu predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina). Šéf parlamentu má odpovedať na otázky o svojej diplomovej práci, pre ktorú čelí podozreniam z plagiátorstva. TASR o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák s tým, že SaS si počká na rokovanie klubu.

Sulíkovci to uviedli po tom, ako strana Za ľudí vyhlásila, že trvá na odchode Borisa Kollára z postu predsedu parlamentu. Rešpektuje, že pozícia patrí Sme rodina. O téme chce hovoriť na pondelkovej koaličnej rade. Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) odmieta reči o tom, že by chceli rozbiť vládnu koalíciu. Hovorí, že bránia princípy, s ktorými do politiky vstupovali.

Kollár bude len Boris, bez Mgr. Kým bude v politike

Diplomová práca je v poriadku a z miesta šéfa parlamentu neodstúpi. Boris Kollár (Sme rodina) sľuboval zásadné vyhlásenie k téme podozrení, že je plagiátor a časť svojej diplomovej práce skopíroval.

Okrem iného aj z prác svojho školiteľa. Hoci sa vo štvrtok stretol s premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO), ktorý tvrdil, že stretnutie "nebolo márne“, nakoniec sa Kollár rozhodol, že kým bude v politike, nebude používať titul magister.

V piatok ráno Kollár pozval novinárov do traktu šéfa Národnej rady, pričom stál pri predvolebnom plagáte svojho hnutia. Chcel tak demonštrovať, že voliči ho poznajú ako Borisa, ktorý pomáha obyčajným ľuďom. V tom duchu aj začal šéf hnutia Sme rodina, ktoré má v parlamente 17 poslancov, aj svoj monológ. Reakcie novinárov totiž na svoje slová nepripustil. Porozprával, že pochádza z chudobných pomerov, nosil deravé topánky a vyrástol až na bohatého muža, ktorý finančne podporuje chudobných.

Kollár tvrdí, že útok na neho je aj útokom na túto vládu. Rovnako argumentovala aj jeho poslankyňa Petra Krištúfková, ktorá sa na nátlak verejnosti v nedeľu vzdala novozriadeného postu štátnej splnomocnenkyne pre rodinu a sociálne veci.

VIDEO: Kollárove zásadné vyhlásenie: Nemám sa za čo ospravedlňovať, titul mám podľa zákona.

Video

Šéf druhej najsilnejšej strany v parlamente sa pri obhajobe svojej diplomovej práce opiera o stanovisko Stredoeurópskej vysokej školy v Skalici. Tá spresňuje, že Kollár absolvoval jednoodborové magisterské štúdium Environmentálne manažérstvo v externej forme. Titul magister získal v roku 2015. Teda krátko predtým, ako po prvý raz so svojím hnutím uspel v parlamente.

Podľa vyjadrenia skalickej školy skúšobná komisia prikladala najväčšiu váhu výsledkovej časti práce, "ktorá je originálnym príspevkom autora“. Obsah štrnástich strán sa podľa nich neobjavuje v protokole originality, "čo dokumentuje jednoznačné autorstvo tejto časti, ktorá zároveň napĺňa požadované ciele práce“. Celkovo má práca 58 strán, pričom samotný text práce má necelých 45 strán.

Stredoeurópska vysoká škola sa ohradzuje voči spochybňovaniu rozhodnutia skúšobnej komisie, inak by podľa nej bola spochybňovaná podstata zákona o vysokých školách.

Na rade je ministerstvo

Kollár, v ktorého práci sú skopírované celé časti práce jeho školiteľa, doc. Jozefa Minďáša, tvrdí, že podľa protokolu o kontrole originality má zhodu 24,45 percenta.

„To číslo samotné ešte nemusí nič znamenať. Je to technická pomôcka. Antiplagiátorský systém nezabraňuje kopírovaniu, len hovorí o zhode znakov,“ priblížil Šéf Slovenskej akreditačnej agentúry Robert Redhammer. Percentuálna zhoda, ktorá pri záverečných prácach vyjde, je podľa jeho slov upozornením pre komisiu, ktorá prácu posudzuje. Redhammer upozorňuje, že najdôležitejšie je správne odcitovať a priznať autorstvo autorovi pôvodných myšlienok. „Môže byť napríklad práca, ktorá porovnáva dve literárne diela a keďže autor z nich cituje, môže tam byť veľké percento zhody. Pri správnom citovaní, uvedení záverov z porovnania a prínose nového pohľadu má tá práca hodnotu a nejde o plagiát,“ spresnil Redhammer.

Na Kollárove slová, že neodcitoval prácu doc. Minďáša, pretože mohol školiteľove výsledky použiť, Redhammer reagoval, že ak sa používajú texty iného autora, treba to uviesť. "Súvisí to s principiálnymi vecami. Zvykom je, že keď niečí text citujem, uvediem, odkiaľ som čerpal a uvediem aj autora,“ doplnil Redhammer.

Podľa šéfa parlamentu je jeho práca v poriadku, veď kontrolu originality má na starosti ministerstvo školstva. Jeho odbor komunikácie pre Pravdu uviedol, že otázka riešenia plagiátorstva sa má vyriešiť v pripravovanom zákone o vysokých školách. A oponuje Kollárovi, pretože "zhodnotiť fakt, či porovnávaná práca je alebo nie je plagiátom, je plne v kompetencii skúšobnej komisie, a teda samotnej vysokej školy“.

Ministerstvo zároveň uistilo, že centrálny register je pravidelne aktualizovaný a kontrolovaný. Ukladajú sa v ňom bakalárske, diplomové, dizertačné a tiež kvalifikačné, teda rigorózne a habilitačné, práce. „V registri je momentálne uložených cca 665-tisíc prác všetkých druhov a približne 20 miliónov dokumentov prevažne v slovenskom jazyku, ktoré sú získané najmä z webových stránok a iných zdrojov,“ spresnil tlačový odbor. Ministerstvo zároveň priebežne rieši, ako rozširovať obsah registra, čo závisí aj od licenčných a finančných možností. Povinnosť vysokých škôl využívať centrálny register a kontrolovať originalitu prác zaviedla novela zákona o vysokých školách z roku 2009.

Redhammer dodal, že čoskoro budú zverejnené nové štandardy akreditácií. „Predpokladám, že účinnosť bude od 1. septembra. Do dvoch rokov sa potom školy musia zosúladiť s novými štandardmi. Chceme, aby školy samy plagiátorstvo vytláčali a považovali za neprijateľné,“ doplnil.

Koaliční partneri krútia hlavou

Hoci sa Kollár stretol s Matovičom a zrejme teda vopred prešli piatkové vyhlásenie, koaliční partneri nie sú veľmi spokojní s tým, že jedinou sebareflexiou šéfa hnutia Sme rodina je nepoužívanie titulu magister. Aj to len v čase, kým bude pôsobiť v politike.

Vec je o to boľavejšia, že práve Kollár a Matovič patrili k najväčším kritikom expredsedu parlamentu Andreja Danka takto pred rokom. Ten tiež nechcel prijať zodpovednosť a zo všetkých síl bránil svoju rigoróznu prácu aj predsednícku stoličku.

Poslanecký klub OĽaNO, ktorý má 53 členov, sa chystá stretnúť s Kollárom hneď v pondelok. Zrejme bude musieť znova vysvetliť celú kauzu, pretože klub sa chystá zaujať stanovisko až potom. Aj sulíkovci, ktorých je 13, chcú s predsedom koaličnej strany hovoriť. V oficiálnom stanovisku SaS vyhlásila, že síce berie na vedomie Kollárovo rozhodnutie nepoužívať titul, ale dáva mu žltú kartu a chcú mu položiť svoje vlastné otázky. Klub najmenšej koaličnej strany Za ľudí s 12 poslancami o kauze diplomovka hovoril už v piatok. V čase našej uzávierky nebol známy výsledok.

268 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár #plagiátorstvo