Akademický senát STU nevyslovil nedôveru dekanovi fakulty informatiky

Akademický senát Slovenskej technickej univerzity (STU) v pondelkovej tajnej voľbe nevyslovil nedôveru dekanovi Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) STU Ivanovi Kotuliakovi.

29.06.2020 15:38 , aktualizované: 21:54
debata (23)

Z výsledkov hlasovania vyplýva, že z 38 rozdaných hlasovacích lístkov bolo 35 platných. Za vyslovenie nedôvery hlasovalo 15, proti bolo desať členov senátu a desať sa zdržalo hlasovania.

Predseda Správnej rady STU Milan Ftáčnik po hlasovaní uviedol, že išlo o návrh študentov. „Za omnoho vážnejšie považujem vystúpenie rektora STU Miroslava Fikara, ktorý vyzval dekana na odstúpenie. Povedal, že keď tak neurobí dnes a tu, tak navrhne jeho odvolanie v zmysle zákona o vysokých školách. Je to vážna formálna vec, ktorou sa musí senát zaoberať,“ vysvetlil.

Ako dodal, urobiť by tak mal na svojom mimoriadnom zasadnutí o dva týždne. „Dovtedy to prejde všetkými orgánmi. K diskusii bude prizvaný aj dekan, ktorý dnes na rokovanie neprišiel,“ poznamenal Ftáčnik.

Ako ďalej uviedol, o dva týždne bude na stole návrh, v ktorom musí rektor zdôvodniť, prečo chce odvolať dekana Kotuliaka a ten sa k tomu vyjadrí. Po všetkých stanoviskách, bude senát opäť tajným hlasovaním rozhodovať o tomto návrhu, dodal predseda Správnej rady STU.

Časť senátu povedala nie nedôvere

Fikar počas rokovania požiadal akademický senát o odvolanie dekana Kotuliaka. Situácia podľa neho dospela k bodu, ktorý už neznesie odklad. Rektor tvrdí, že je potrebné konať, aby ubránili záujem študentov a kvalitu poskytovania vzdelania a dobrého mena nielen fakulty, ale aj STU. Poukázal na odchod 26 zamestnancov fakulty. Tvrdí, že to bude mať za následok aj odchod časti študentov z FIIT.

Časť členov Akademického senátu STU sa zastalo Kotuliaka, podľa nich dekan nedostal dostatok priestoru. Ako tvrdia, nepriaznivá situácia na fakulte sa rieši už niekoľko rokov. Fikar uviedol, že zvolený dekan má reprezentovať fakultu, ale zároveň stojí za záujmami študentov, ktorí chcú mať kvalitné vzdelávanie.

Ftáčnik poznamenal, že sa rozpadá fakulta a povinnosťou je hľadať riešenie. „Situácia je vážna,“ poznamenal s tým, že diskutovať by sa malo najmä o budúcnosti. Marián Peciar, predseda Akademického senátu STU, tvrdí, že senát už rok rieši to, ako „spojazdniť“ akademický senát fakulty. Poukázal na to, že najbližšie voľby by sa mohli uskutočniť možno až na jeseň. Ako dodal, na rokovanie pozval aj Kotuliaka, aby sa obhájil.

Nefunkčný akademický senát na fakulte

Nefunkčný akademický senát dekan „zdedil“ po bývalom vedení. Začiatkom tohto júna sa uskutočnili voľby a senát bol niekoľko dní funkčný, potom sa však v polovici júna zástupkyňa študentov a člena iniciatívy Za našu FIIT rozhodla vzdať svojho mandátu v senáte. Ešte skôr, ako senát stihol zasadnúť. „Zdá sa, že naši oponenti nehľadajú spoločnú cestu, ale len cestu rozdelenia a eskalácie napätia,“ povedali vtedy Kotuliak.

Podľa Fikara by situáciu mohol upokojiť krízový manažér. Za odvolanie dekana sa postavila aj študentská časť Akademického senátu STU. Poukázala najmä na pokles kvality výučby.

Vedenie fakulty v oficiálnej tlačovej správe víta výsledky tajného hlasovania o vyjadrení nedôvery dekanovi. Ako uviedla Monika Karoliová, ktorá je poverená komunikáciou s externým prostredím, výzva rektora Fikara na vyslovenie nedôvery dekanovi Kotuliakovi je snahou prekrývať prešľapy predchádzajúceho vedenia.

Problém s daňami a vyplácaním štipendií

FIIT už podala opravné daňové priznanie za minulý rok a Kotuliak aj podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Karoliová upozorňuje, že je pripravená aktualizácie štipendijného poriadku STU a aj kvestor upozornil Správnu radu univerzity, že budú musieť podávať opravné daňové priznania a doplácať dane za roky 2016 až 2018.

Problém je podľa nej vyplácanie štipendií bez uhradenia dane.

Kotuliak sa funkcie dekana ujal začiatkom vlaňajšieho decembra a pre Pravdu potvrdil, že dostal podnet na kontrolu vyplácania štipendií. Po kontrole dal výpoveď jeho predchodkyni, vo februári fakulta podala opravné daňové priznanie a dekan podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Odvolali ministrovho poradcu

Akademický senát STU na pondelkovom zasadnutí schválil návrh na odvolanie Mária Lelovského, 1. viceprezidenta IT asociácie Slovenska a poradcu ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS), z pozície člena Správnej rady STU.

Dôvodom sú jeho mediálne výstupy a poškodzovanie dobrého mena STU ako aj jeho zamestnanie bývalou dekankou FIIT STU Máriou Bielikovou počas jeho členstva v Správnej rade STU, čo je v rozpore so zákonom.

Za svoje jednomesačné pôsobenie na FIIT STU dostal odmenu vo výške viac ako 8-násobku minimálnej mzdy.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #STU #vyslovenie nedôvery #FIIT #Akademický senát