Pellegrini vyzval Matoviča, aby pre kauzu diplomovky odstúpil

Bývalý premiér Peter Pellegrini zo vznikajúcej strany Hlas vyzval predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO), aby odstúpil z funkcie. Dôvodom majú byť medializované informácie, že diplomová práca premiéra Matoviča o daňovom systéme je plagiátom.

17.07.2020 11:10 , aktualizované: 15:36
debata (633)

VIDEO: Raši: Moju diplomovku nikto nenájde. A čo v prípade Sakovej či Žigu?

Video

Ako ďalej povedal Pellegrini, ak by Matovič neodstúpil, v pondelok začne so svojou skupinou poslancov, ktorí odišli zo Smeru, zbierať podpisy pod návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu. Na nej by sa malo hovoriť o odvolaní premiéra Matoviča z dôvodu, že pri písaní svojej diplomovej práce podvádzal. Pellegrini ozrejmil, že v tejto súvislosti oslovia ostatné opozičné strany, predovšetkým Smer.

VIDEO: Zemanová (SaS) o diplomovkách: Je to priveľký hon na čarodejnice. Zlyhal školský systém, tvrdí.

Video

„Igor Matovič založil celú svoju politickú existenciu na sľube, že bude bojovať proti zlodejom. Štyri mesiace po voľbách sa však ukázalo, že tento predseda vlády je sám zlodejom. Priznal sa k tomu aj vo svojom profile na sociálnej sieti. Zlodej a klamár predsa nemôže byť predsedom vlády SR,“ uviedol Pellegrini. Prízvukoval, že za takýto čin sa automaticky odstupuje z funkcie. „Je to hanba nielen pre neho, ale aj pre nás všetkých, že dnes máme v Bruseli premiéra s pochybným titulom,“ priblížil podpredseda pléna.

VIDEO: Výzva Pellegriniho a jeho kolegov Matovičovi, aby odstúpil.

Video

Fico: Matovič je duševne nespôsobilý

Predseda opozičnej strany Smer Robert Fico na tlačovej konferencii priblížil, že v strane už majú pripravené podpisové hárky na zvolanie mimoriadnej schôdze k odvolávaniu Matoviča. „V Smere sme sa rozhodli, že je čas odvolávať Igora Matoviča z funkcie premiéra. Je duševne nespôsobilý, a to vyvoláva množstvo právnych otázok. Matovič nesie plnú zodpovednosť za nezvládanie koronakrízy a to, v akom stave sa Slovensko nachádza. Toto a jeho charakter je hlavný dôvod na odvolávanie Matoviča,“ uviedol šéf Smeru.

Poznamenal, že Smer má 26 poslancov parlamentu, ktorí sa pod zvolanie schôdze podpíšu a osloví aj ďalších nezaradených poslancov NR SR. Nepredpokladá však, že by sa našli koaliční poslanci, ktorí by sa pod túto výzvu podpísali.

VIDEO: Fico o odvolávaní Matoviča: Čo urobí a čo už nie.

Video

Zvolanie mimoriadnej schôdze podporí aj opozičná strana Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Ako informoval hovorca strany a poslanec parlamentu Ondrej Ďurica, ako budú hlasovať o odvolávaní Matoviča z funkcie sa rozhodnú na základe premiérových argumentov.

Včera sa na sociálnej sieti Matovič priznal, že si zľahčil štúdium na Univerzite Komenského a pri písaní diplomovky si pomohol odpísaním cudzích textov bez toho, aby im autorstvo priznal. „Úprimne, netuším, či som pred 22 rokmi vo svojej diplomovke niečo necitoval a koľko toho bolo. Ak to tak je, ukradol som niečo, čo mi nepatrilo, som de facto v tejto veci zlodej, čo je smutné a určite nie na chválu,“ uviedol Matovič v statuse a dodal, že titulom sa nikdy nechválil. Doplnil, že zo svojej funkcie odstúpi „hneď, ako splní všetko, čo ľuďom pred voľbami sľúbil“. Na záver sa ospravedlnil všetkým poctivým študentom, ktorí dokázali vyštudovať bez jediného odpisovania, našepkávania a iných „fintičiek“.

Neskôr v ďalšom statuse uviedol, že keby vedel, že existuje s jeho diplomovou prácou nejaký problém, tak by nikdy nekritizoval Andreja Danka a ostatných za plagiátorstvo. „Denník N si urobil svoju robotu, fajn … len ma mrzí, že článok o mojej diplomovke zverejnili práve v čase, keď veľmi dobre vedeli, že letím v lietadle a následne mám tri dni od rána do večera nadupaný program v Bruseli,“ dodal.

Keď sa minulý rok prevalila kauza odpísanej rigoróznej práce Andreja Danka z vtedy koaličnej SNS, Matovič ako opozičný politik patril k jeho najhlasnejším kritikom a žiadal, aby Danko opustil stoličku predsedu parlamentu. Pred mesiacom sa ukázalo, že k terajšiemu šéfovi Národnej rady Borisovi Kollárovi zo Sme rodina, ktorá je druhou najsilnejšou vládnou stranou, bol Matovič už ako premiér miernejší.

Podľa Denníka N, ktorý kauzu otvoril, mal Matovič vo svojej práci odpísať dve knihy od trojice slovenských ekonómov.

Matovič vyštudoval finančný manažment na Fakulte manažmentu Univerzity Komenského v Bratislave. Jeho záverečná práca sa volá Daňový systém a jeho vplyv na podnikateľské subjekty. Jeho školitel bol už zosnulý Jozef Komorník.

633 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Peter Pellegrini #diplomová práca