Atrakcia v Nižnej Myšli. V obetnej jame bola uvarená detská lebka

Štyri ženy mohli mať 14 až 24 rokov, keď ich obetovali. V obetnej jame v Nižnej Myšli archeológovia našli aj uvarenú detskú lebku.

19.07.2020 12:52
debata (10)

VIDEO: Nové lákadlo v Nižnej Myšli. Obetná jama s kostrami štyroch žien.

Video

Replika obetnej jamy je novou atrakciou Archeologického skanzenu v Nižnej Myšli. „V staršej bronzovej dobe sa stávalo, že obyvatelia pristúpili k takým extrémnym krokom, ako je obeta. V tomto prípade to mohlo byť okolo roku 1450 pred naším letopočtom. Ide o štyri mladé ženy, ktoré mohli mať 14 až 24 rokov. Ľudia vtedy asi cítili nejaké ohrozenie, riziko alebo extrémne nebezpečenstvo a mysleli si, že tento spôsob bude najvhodnejší. Ženy boli rituálne usmrtené a do jamy asi vhodené zviazané," opisuje obsah obetnej jamy Ján Melich z občianskeho združenia Collegium Myssle, ktorého cieľom je vybudovať na mieste, kde stála kedysi opevnená osada aj s pohrebiskom, archeologický skanzen.

V jame našli aj zvyšky kostí zvierat, črepy, kamene, hlinené závažia. "Aj detskú lebku, o ktorej odborníci tvrdia, že ešte predtým bola uvarená. Mohol by to byť náznak kanibalizmu,“ prichádza s ešte desivejšou zaujímavosťou Melich. Pôvodný archeologický nález je inštalovaný v Myšľanskom obecnom múzeu, kde je vystavená aj replika najstaršej hračky v strednej Európe – kultový vozík.

Obetná jama s kostrami štyroch žien je...
V areáli skanzenu sú už vybudované viaceré...
+3V obci Nižná Myšľa je múzeum, kde sú vystavené...

„Dosiaľ sú v obci vybudované dve repliky pravekých domov, časť obranného valu so vstupnou bránou z bronzovej doby, dve kuchynské pece a tunelová pec na vypaľovanie keramických nádob,” vymenúva Melich.

Na vyvýšenine Várhegy – Hradný vrch pri obchodnej ceste medzi Baltským morom a Stredozemím stála zhruba pred 3 500 rokmi opevnená osada. Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied v spolupráci s Východoslovenským múzeom tu už od roku 1977 realizuje systematický výskum, vďaka ktorému sa podarilo zistiť existenciu niekoľkých osád z rôznych časových úsekov od praveku až včasného stredoveku.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nižná Myšľa