Andruskó spája vraždu Kuciaka s Bödörom

Pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) prerušil do štvrtka. Senát na návrh prokurátora hodlá vypočuť opätovne kriminalistu z odboru IT Dušana Mikulaja. Ten mal vypovedať aj v pondelok, k jeho výsluchu napokon senát nepristúpil.

20.07.2020 10:00 , aktualizované: 17:05
Zoltán Andruskó Foto:
Zoltán Andruskó prichádza na hlavné pojednávanie v kauze vraždy Jána Kuciaka a Matiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 20. júla 2020
debata (389)

VIDEO: Lipšic verí Andruskóvi, podľa neho nemá dôvod si vymýšľať.

Video

Po dlhej dobe sa na hlavnom pojednávaní vyjadril údajný šofér – obžalovaný Tomáš Szabó. Reagoval na slová Andruskóa, že sa mal s Dušanom Kracinom stretnúť kvôli zbrani. „Je to úplná lož, výmysel. Stretol som sa s Dušanom Kracinom asi 4–5 x v pizzerií Andruskóa. Stretli sme sa preto, lebo som mu požičal peniaze, najprv 3000 a neskôr 1000 eur a do dnešného dňa mi poslednú pôžičku nevrátil,“ uviedol súdu Szabó.

Szabó ďalej súdu potvrdil, že Andruskó vedel o svojom zadržaní. „Asi dva týždne pred zadržaním mi povedal, že vo štvrtok alebo piatok bude zadržaný. Správu mal mať od bývalého vyšetrovateľa a mal mu za ňu zaplatiť 2000 eur,“ informoval Szabó. Podľa Szaba Andruskó nikdy nemal peniaze a asi trikrát s ním bol za nejakým Rusom, od ktorého si mal požičiavať. „Odkedy ho poznám si požičiaval peniaze, nevedel ani vlastným čašníčkam platy platiť,“ uzavrel obžalovaný Szabó.

Súd pripustil do dokazovania komunikáciu medzi Andruskóom a Zsuzsovou od 2. marca do 26. marca 2018. Advokát obžalovanej Štefan Neszméry prečítal pár správ v maďarskom jazyku, pričom tlmočníčka ich prekladala do slovenského jazyka. Správy sa týkali peňazí, ktoré si chcela od Andruskóa vyzdvihnúť a o úrokoch. „Týmto sa preukázalo, že Andruskó je jeden veľký podvodník a klamár a je evidentné, že od začiatku klame,“ reagovala na správy Zsuzsová a uviedla, že správy dokazujú to, čo Andruskó popiera a teda, že si od nej požičiaval peniaze.

Senát vyhlásil krátku prestávku. Členovia sa radia, či sa na súde budú čítať ďalšie správy z Threemy, tentoraz však z mobilu Zoltána Andruskóa. Písal si s Dušanom Kracinom aj podnikateľom Gatialom. Čítať správy navrhol Marian Kočner.

Andruskó si na súde vypýtal slovo, pretože chcel povedať niečo, čo ešte kvôli strachu nepovedal. „Chcel by som vypovedať. Ešte čo som nikdy nepovedal. Lebo som sa bál a neboli dodržané dohody. Zmenilo sa moje procesné postavenie zo svedka na obvineného. Pred naším zadržaním asi dva týždne prišiel za mnou Kracina, že má pokyn od pána Bödöra, že hľadajú nejakého bieleho koňa,“ začína Andruskó. Priznal, že mali informácie z vyšetrovania.

Odsúdený pred senátom otvoril novú verziu. Tvrdí, že objednávatelia vraždy chceli, aby to vyzeralo tak, že za vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej môže Zlatica Kušnírová, matka zavraždenej archeologičky. „Malo to vyzerať tak, že pani Kušnírová mala vydierať podnikateľa na východe a chcieť od neho peniaze. Ale ja som vypovedal tak, ako som vypovedal a mne môžete ďakovať za to, že sú na súde vykonávatelia a objednávatelia vraždy,“ hovorí Andruskó.

Zoltán Andruskó prišiel do pojednávacej miestnosti hneď po obžalovaných Marianovi Kočnerovi, Alene Zsuzsovej a Tomášovi Szabóovi. Priviedli ho kukláči – na hlave už nemá kuklu, len ochranné rúško. Andruskó bol prvý, ktorý po zadržaní začal s políciou spolupracovať a usvedčovať páchateľov aj objednávateľov.

© Autorské práva vyhradené

389 debata chyba
Viac na túto tému: #megaproces s Kuciakovými vrahmi