Trump mení názor. Nosiť rúško je vlastenecké

Donald Trump podporil nosenie rúšok na verejnosti. Naznačil pritom, že zakrývanie nosa a úst proti šíreniu koronavírusu považuje za prejav vlastenectva. Rakúsko v dôsledku nárastu počtu prípadov koronavírusu opäť zavádza povinnosť nosiť rúška. Srbskí lekári označili zdravotnú situáciu v krajine za katastrofálnu.

21.07.2020 05:45 , aktualizované: 23:18
Donald Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump s ochranným rúškom
debata (51)

23:20 Český vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček nevylúčil, že by sa jesenné voľby do Senátu mohli z dôvodu epidemiologickej situácie posunúť. Ľudia, ktorí majú kvôli koronavírusovému ochoreniu COVID-19 nariadenú karanténu, sa na voľbách podľa zákona zúčastniť nemôžu. Ak by však ich počet dosiahol podľa Hamáčka niekoľko tisíc, bolo by na mieste zvážiť odloženie termínu volieb. Podľa jeho slov by však išlo o poslednú možnosť.

Do krajských zastupiteľstiev a tretiny Senátu majú ľudia voliť zástupcov 2. a 3. októbra. Tisíce ľudí v karanténe by znamenali horšiu situáciu, než akej Česko čelilo na začiatku pandémie na jar, tvrdí Hamáček. Epidemiológ Roman Prymula si myslí, že by bolo možné uzákoniť korešpondenčné voľby pre ľudí nachádzajúcich sa v karanténe, dopĺňa spravodajská webstránka iDNES.cz.

22:15 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oznámila, že počas pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 čelí „vážnemu“ nedostatku financií pri boji proti novej epidémii eboly v severnej časti Konžskej demokratickej republiky (KDR). Informovala o tom agentúra AP.

Doposiaľ vyzbieraná suma vo výške viac ako 1,53 milióna eur podľa WHO postačí len na obdobie niekoľkých najbližších týždňov. Úsilie je podľa organizácie obzvlášť finančne nákladné najmä v súvislosti s prepravou zdravotníkov a zásob do husto zalesnenej oblasti. Ministerstvo zdravotníctva KDR 1. júna informovalo, že na severozápade krajiny vypukla nová epidémia infekčnej choroby ebola. Odvtedy podľa AP v krajine v súvislosti s týmto ochorením potvrdili 20 úmrtí.

20:41 Holandský Národný ústav verejného zdravia (RIVM) v utorok oznámil, že počet nakazených koronavírusom je v krajine opäť na vzostupe, informovala agentúra AP. Za uplynulý týždeň v Holandsku nahlásili 987 nových prípadov nákazy, čo je takmer dvojnásobne viac ako predchádzajúci týždeň.

Podľa týždenného zhrnutia o ochorení COVID-19, ktoré RIVM zverejňuje každý utorok, za posledných sedem dní COVIDu-19 podľahlo sedem ľudí, čo je o jedného menej ako týždeň predtým. Skutočný počet nakazených je však v dôsledku nedostatočného testovania pravdepodobne vyšší, hoci v krajine došlo v poslednom čase k výraznému zvýšeniu kapacít miestneho zdravotníckeho personálu, ktorý môže testovanie vykonávať.

19:23 Nemocnica Krompachy, Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok a Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča zakázali od stredy návštevy hospitalizovaných pacientov na svojich lôžkových oddeleniach. Toto opatrenie prijali vzhľadom na zhoršenie sa epidemiologickej situácie. V krompašskej nemocnici je podľa hovorkyne skupiny Agel SK Martiny Pavlikovej triáž pri vstupe zrušená, avšak teplotu a cestovateľskú anamnézu pacientom a sprevádzajúcim osobám zisťujú priamo v ambulanciách nemocnice. Zároveň sa pri návšteve lekára vypisuje dotazník.

Pavlikova doplnila, že novým opatrením v krompašskej nemocnici je aj to, že pacienti, ktorí idú na plánovaný alebo akútny operačný zákrok, musia podstúpiť testovanie na ochorenie COVID-19. Vedenie nemocnice zakazuje tiež akýkoľvek voľný pohyb osôb v areáli nemocnice, ktorý nie je viazaný na poskytnutie zdravotnej starostlivosti.

18:30 Približne 350 srbských lekárov vyzvalo vládou vymenovaný tím pre boj proti šíreniu koronavírusu na rezignáciu, pričom označili zdravotnú situáciu v štáte za „katastrofálnu“. V otvorenom liste nazvanom „Spoločne proti COVID-u“ lekári uviedli, že je ich morálnou a profesionálnou povinnosťou žiadať nezávislé vyšetrovanie štátneho krízového tímu. O ich liste v utorok ako prvá informovala nezávislá televízia N1.

Predmetom vyšetrovania má byť možné utajovanie reálnych počtov nakazených a obetí a potenciálne politické vplyvy na rozhodovanie tímu pred voľbami. Podľa signatárov listu totiž úplné odvolanie protivírusových opatrení pred parlamentnými voľbami z 21. júna viedlo k „strate kontroly nad pandémiou a rozsiahlej druhej vlne infekcií“. Povolené boli tiež masové zhromaždenia bez dodržiavania sociálnych odstupov. Členovia štátneho krízového tímu podobné predchádzajúce tvrdenia vehementne odmietli.

16:22 Rakúsko v dôsledku nárastu počtu prípadov koronavírusu opäť zavádza povinnosť nosiť rúška v supermarketoch, v bankách a na poštách. Nariadenie bude platiť od piatka, oznámil v utorok kancelár Sebastian Kurz. Informovali o tom agentúry Reuters a APA. Na opätovné povinné nosenie rúšok v uzavretých priestoroch vyzvala minulý týždeň Rakúska lekárska komora (ÖÄK).

15:28 Takmer štvrtina obyvateľov indickej metropoly Dillí už pravdepodobne prekonala ochorenie Covid-19. Podľa indickej vládnej štúdie o tom svedčia testy protilátok u náhodnej vzorky obyvateľstva, píše server BBC. Potvrdená však bola infekcia len u 123 747 ľudí, čo je menej ako jedno percento z celkových 19,7 milióna obyvateľov mesta.

Štúdia indickej vlády skúmala krvné vzorky 21 387 ľudí, protilátky malo 23,48 percenta z nich. Zo štúdie vyplýva, že infekcia je v meste podstatne viac rozšírená, než naznačujú potvrdené prípady. Ukazuje ale tiež, že „veľké množstvo nakazených osôb nemá príznaky ochorenia“, píše sa vo vládnom vyhlásení.

15:22 Izraelský parlamentný výbor pre koronavírus v utorok odhlasoval opätovné otvorenie reštaurácií – stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, ako ich vláda oficiálne zatvorila v snahe zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19. Informovala o tom agentúra DPA.

Izraelský parlament Kneset v júli prijal zákon umožňujúci vláde zaviesť obmedzenia v boji s koronavírusom aj bez jeho okamžitého schválenia. Parlamentný výbor však musí schváliť akékoľvek rozhodnutie vlády v rámci jedného týždňa. Tieto pravidlá viedli k tomu, že už raz prijaté rozhodnutia vlády boli následne rýchlo znova odvolané – a to spôsobovalo u verejnosti i podnikov zmätok.

14:35 Ministri vlády britského premiéra Borisa Johnsona v utorok po prvý raz po niekoľkých mesiacoch osobne prišli na zasadnutie kabinetu. Tento krok má aj ostatných povzbudiť v tom, aby sa vrátili do práce a pomohli tak v reštarte ekonomiky zasiahnutej koronavírusovou krízou, napísala agentúra Reuters.

Ministri, ktorí sa zišli vo veľkej miestnosti v priestoroch ministerstva zahraničných vecí a nie ako zvyčajne v sídle premiéra na Downing Street, mali k dispozícii dezinfekciu na ruky, ako aj fľaše s vodou a museli dodržiavať rozstupy. Pravidelné osobné stretnutia členov vlády boli prerušené 17. marca pre pandémiu ochorenia Covid-19 a odvtedy sa konali len prostredníctvom videkonferencií. Koronavírusom sa nakazili aj samotný premiér Johnson a minister zdravotníctva Matt Hancock, ako aj iní vrcholní štátni predstavitelia.

14:19 V Rumunsku začal v utorok platiť zákon, na základe ktorého môžu úrady pacientom infikovaným novým druhom koronavírusu nariadiť povinnú hospitalizáciu či samoizoláciu. Píše o tom agentúra Reuters.

Až do júla kabinet rumunského premiéra Ludovica Orbana bojoval s pandémiou prostredníctvom série opatrení týkajúcich sa povinnej hospitalizácie infikovaných či izolovania ľudí, ktorí mohli prísť s koronavírusom SARS-CoV-2 do kontaktu. Ústavný súd však 2. júla rozhodol, že vláda nemôže takýmto spôsobom vynucovať povinnú hospitalizáciu, izoláciu či karanténu, ale iba prostredníctvom zákona schváleného parlamentom. Zákon, ktorý prešiel v parlamente v zrýchlenom konaní, vypĺňa toto doterajšie legislatívne vákuum.

14:01 Nemecký Inštitút Roberta Kocha (RKI) sa počas pandémie ochorenia Covid-19 stal terčom urážok a nevraživosti — od marca bolo na jeho adresu zaslaných viac ako 200 výhražných a osočujúcich e-mailov. Informoval o tom v utorok denník Die Welt s odvolaním sa na odpoveď spolkovej vlády na interpeláciu poslancov strany Zelených.

Poslanci Irene Mihalicová a Konstantin von Notz žiadali od vlády informácie o „konšpiračných kampaniach, podujatiach a zoskupeniach“ súvisiacich s koronavírusovou krízou. Autori e-mailov na adresu pracovníkov RKI napríklad napísali, že je škoda, že už neexistujú plynové komory a RKI obviňovali z toho, že je financovaný skorumpovanou Nadáciou Billa a Melindy Gatesových. V niektorých prípadoch boli podané trestné oznámenia. Spolková vláda musí podľa von Notza tieto ideológie „brať vážne ako novú formu hybridného ohrozenia“ a odhodlane čeliť takejto propagande a prenasledovaniu.

13:29 Irán v utorok zaznamenal 229 úmrtí v dôsledku choroby Covid-19, čo je doposiaľ najvyšší denný nárast počtu úmrtí na toto ochorenie od začiatku koronavírusovej epidémie. Informovala o tom agentúra AFP. Najvyšší denný prírastok v počte úmrtí (221) naposledy zaznamenali v Iráne 9. júla. Podľa ministerstva zdravotníctva celkový počet úmrtí na nový druh koronavírusu dosiahol 14 634. V krajine sa ním nakazilo už viac ako 275-tisíc ľudí.

12:05 V Česku pribudlo za pondelok 153 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Ide o najvyšší denný prírastok od 29. júna, informovalo krátko po polnoci české ministerstvo zdravotníctva. Spravodajský server Novinky.cz pripomenul, že v minulom týždni sa denné nárasty pohybovali v rozmedzí 64–137 prípadov.

V ČR sa dosiaľ koronavírusom celkovo nakazilo 14 098, z nich 259 osôb nákaze podľahlo. Momentálne je tam infikovaných 4903 ľudí, čo je vôbec najviac od začiatku epidémie.

11:33 Počas marca, najhoršieho mesiaca pandémie Covidu-19, sa úmrtnosť v Taliansku v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi zdvojnásobila. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v pondelok v odbornom periodiku JAMA Internal Medicine, podľa ktorej v období 1. marca – 4. apríla zomrelo v Taliansku 41 329 ľudí, čo je o približne 20-tisíc viac než v uplynulých piatich rokoch.

Ako píše internetová stránka rakúskej stanice ORF, znamená to zvýšenie úmrtnosti o 104,5 percenta. Výsledky štúdie naznačujú, že počet úmrtí na nový druh koronavírusu je výrazne vyšší, než udávajú tamojšie úrady. Podľa oficiálnych údajov totiž ochoreniu Covid-19 do začiatku apríla podľahlo 15-tisíc osôb. Je možné predpokladať, že rozdiel viac ako 5000 úmrtí spôsobili aj následky koronavírusovej nákazy, vysvetlili vedci. Oficiálne čísla totiž evidovali len u pacientov, ktorí na koronavírus zomreli v nemocniciach alebo v ošetrovateľských zariadeniach, čo by mohlo vysvetliť chýbajúcich 5000 obetí. V Lombardsku, najhoršie zasiahnutom regióne v krajine, sa miera úmrtnosti zvýšila o 173 percent a u mužov dokonca o 213 percent.

10:52 Počet aktuálne nakazených novým druhom koronavírusu v Maďarsku opäť klesá, v uplynulých 24 hodinách pribudlo len osem potvrdených prípadov. Na ochorenie Covid-19, nezomrel za posledný deň nikto. Počet obetí tak zostáva na hodnote 596, vyplýva z údajov vládneho informačného servera koronavirus.gov­.hu zverejnených v utorok. Počet nakazených v Maďarsku dosiahol 4347. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo 3257 pacientov.

10:49 Cieľom Slovenska nesmie byť len minutie peňazí z Európskej únie (EÚ), ale ich dobré investovanie do rozvoja krajiny aj pre budúce generácie. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to považuje za najdôležitejšiu úlohu pre vládu a všetkých ľudí. Uviedla to na sociálnej sieti v reakcii na schválenú dohodu EÚ o záchrannom balíku pre ekonomiky zasiahnuté pandémiou nového koronavírusu.

10:30 Novým druhom koronavírusu sa dosiaľ nakazilo takmer 400 vojakov nemeckej armády. S odvolaním sa na vyjadrenie spolkového ministerstva obrany o tom v utorok informovali médiá nemeckého vydavateľstva Funke Mediengruppe.

Z celkových 396 vojakov, ktorí sa vírusom nakazili, je momentálne infikovaných len sedem. V mnohých jednotkách nemeckej armády v súčasnosti pracuje z domu až do 80 percent vojakov. Noví vojaci, ktorých do armády prijali k 1. aprílu, začínajú podľa medializovaných správ pracovať až teraz. Zrušené boli mnohé medzinárodné vojenské cvičenia a pre vojakov v zámorí boli zavedené prísne karanténne opatrenia, informuje agentúra DPA.

10:18 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR odovzdalo Veľvyslanectvu Spojeného kráľovstva a Severného Írska v Bratislave diplomatickú nótu s podrobnými epidemiologickými údajmi o aktuálnej situácii na Slovensku v súvislosti s pandémiou Covid-19. Informoval o tom riaditeľ tlačového odboru MZVaEZ SR Juraj Tomaga.

Pripomenul, že Slovensko tak naplnilo dohodu z minulého týždňa, keď šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) britskú ministerku pre Európu Wendy Morton požiadal, aby britskí epidemiológovia vychádzali z aktuálnych dát a zrušili povinnosť karantény pre cestujúcich zo SR. „Rezort diplomacie očakáva objektívne vyhodnotenie a zohľadnenie pandemickej situácie na Slovensku,“ uviedol Tomaga.

9:35 Na Slovensku pribudlo 41 nových prípadov nákazy, čo je najviac za posledné dva týždne. Celkovo tak evidujeme 2 021 pozitívne testovaných na koronavírus. Urobili 3 333 testov. (Viac tu)

9:01 Rusko vyvinulo vakcínu proti novému druhu koronavírusu. Moskovskému týždenníku Argumenty i Fakty to v utorok povedal prvý námestník ruského ministra obrany Ruslan Calikov s tým, že vakcínu vyvinuli armádni odborníci a vedci v Gamalejovom národnom výskumnom centre epidemiológie a mikrobiológie. „Už prebehlo konečné vyhodnocovanie výsledkov testovania našimi špecialistami a vedcami v národnom výskumnom centre… Všetci (testovaní) dobrovoľníci si voči koronavírusu vytvorili imunitu a cítili sa normálne. Takže prvá domáca vakcína voči novému koronavírusu je hotová,“ povedal Calikov. Ruské ministerstvo priemyslu a obchodu informovalo agentúru TASS, že 30. júna predložilo ministerstvu zdravotníctva dokumenty potrebné na registráciu vakcíny.

8:33 Negatívnym testom na nový koronavírus SARS-CoV-2 sa budú musieť preukázať pasažieri prichádzajúci letecky do Číny. Informovali o tom v utorok čínske úrady, píše agentúra Reuters. Cestujúci do Číny budú musieť testy podstúpiť najviac päť dní pred odletom a ich výsledky predložiť ešte pred nástupom do lietadla, píše na svojej webovej stránke Čínsky úrad pre civilné letectvo (CAAC). Čína registruje podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa 85 314 prípadov nákazy vrátane 4 644 úmrtí, odkedy sa nový koronavírus po prvý raz objavil koncom minulého roka v meste Wu-chan v strednej časti krajiny.

6:42 Spojené štáty zaznamenali v pondelok vyše 60-tisíc nových prípadov nákazy koronavírusom, a to už siedmy deň po sebe. Popredná americká Univerzita Johnsa Hopkinsa so sídlom v Baltimore o tom informovala o 20.30 h miestneho času (v utorok o 02.30 h SELČ). Za posledných 24 hodín zaznamenali v USA ďalších 488 úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobované novým koronavírusom a 61 288 prípadov nákazy.

5:45 Trump, ktorý dlho odmietal rúško nosiť, sa s ním prvýkrát na verejnosti objavil ešte len 11. júla. „Sme spojení v snahe poraziť neviditeľný čínsky vírus a mnohí ľudia hovoria, že je vlastenecké nosiť rúško, keď nemôžete dodržiavať odstup,“ napísal v pondelok prezident na twitteri. „Neexistuje nikto vlasteneckejší ako ja, váš najobľúbenejší prezident,“ dodal. K príspevku pripojil čiernobielu fotografiu, na ktorej má na tvári textilné rúško.

Šéf Bieleho domu sa prvýkrát na verejnosti s rúškom objavil až 11. júla, teda niekoľko mesiacov po tom, keď v USA vypukla epidémia choroby COVID-19. V USA je už viac ako 140 000 obetí. Zakrývanie úst a nosa na verejnosti Trump dlho odmietal. Čelil preto kritike, že dáva zlý príklad americkej verejnosti. V poslednej dobe ale prezident svoj negatívny postoj k rúškam zmierňoval. Podľa agentúry AFP však jeho vystupovanie prispelo k politizácii nosenia rúšok v USA. V Spojených štátoch ďalej denne pribúdajú desiatky tisíc infikovaných. V nedeľu ich bolo opäť viac ako 60 000. Doterajší rekord je 77 000 nových prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2 za deň. Napríklad v Los Angeles zaznamenali cez víkend nový rekord v počte hospitalizovaných. Na Floride je voľných už len 18 percent lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus