Pribudlo 31 prípadov. Objavili falošné testy na koronavírus

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) vo štvrtok pri cielenej inšpekcii odhalil falošné testy na ochorenie COVID-19. Ako pre TASR potvrdila hovorkyňa ústavu Magdaléna Jurkemíková, išlo o inšpekciu v spoločnosti Unipharma. Dané testy so sfalšovanými údajmi sú od spoločnosti Laverna Trade.

23.07.2020 09:35 , aktualizované: 19:07
debata (50)

O prípade informoval ako prvý portál tvnoviny.sk.

„Počas inšpekcie bol kontrolovaný aj test na COVID-19 od spoločnosti Laverna Trade. Na vonkajšom obale testu sa nachádzajú falošné údaje, ktoré navodzujú dojem, že ide o samotest na domáce použitie. Testu tiež chýba potrebná certifikácia,“ doplnila Jurkemíková s tým, že nálezy inšpekcie vyhodnotí v najkratšom možnom termíne a prijme potrebné kroky v súlade s platnou legislatívou.

Aj spoločnosť Unipharma pre TASR potvrdila, že testy nakúpila od slovenského distribútora na základe predloženej dokumentácie, pričom u dvoch testov od tohto distribútora zistili nedostatky v dokumentácii k testom. „Chýbajúci riadny návod na použitie v slovenskom jazyku, v jednom prípade aj neoprávnené označenie výrobku označením certifikátom zhody CE. Toto označenie pripája k výrobku výrobca, ktorý nesie zodpovednosť za ich pravosť,“ komentovala.

Doplnila, že na rozdiel od liekov nie je legislatívna povinnosť vybaviť zdravotnícke pomôcky bezpečnostnými prvkami, prostredníctvom ktorých by malo byť možné určiť a overiť pravosť jednotlivých zdravotníckych pomôcok. Unipharma pozastavila predaj týchto zdravotníckych pomôcok do lekární a vyžiadala si stanovisko od distribútora k chybnej dokumentácii.

Občanov aj lekárne ŠÚKL opätovne upozorňuje, že v súčasnosti na Slovensku nie sú registrované žiadne samotesty na COVID-19 na domáce použitie. Občanov preto vyzýva, aby si takéto testy nekupovali a v prípade podozrenia na ochorenie COVID-19 postupovali v súlade s pokynmi Úradu verejného zdravotníctva SR.

Najviac prípadov pribudlo v Bratislave

Na Slovensku pribudlo v stredu 31 nových prípadov koronavírusu. Najviac nových prípadov hlási Bratislava, a to deväť. Nové Mesto nad Váhom má tri nové prípady nákazy, rovnako aj okresy Prievidza a Trenčín. Po dva prípady hlási Banská Bystrica, Malacky a Myjava. V okresoch Galanta, Košice, Nitra, Prešov, Revúca, Zlaté Moravce a Žilina evidujú jeden prípad nákazy. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

Celkovo evidujeme 2 089 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 2 251 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie.

Nepribudli žiadni noví vyliečení pacienti. Celkovo máme 1 556 vyliečených. Máme desať hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19, dvaja sú na JIS a na pľúcnej ventilácii nikto.

Nový pandemický plán musí odobriť komisia

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR pripravilo nový pandemický plán. V piatok ho má odobriť Pandemická komisia vlády SR. Ako vo štvrtok TASR informoval rezort zdravotníctva, cieľom plánu je zabezpečenie pripravenosti Slovenska na pandémiu akútnych respiračných ochorení, eliminácia zdravotnej a ekonomickej záťaže obyvateľstva, stanovenie úloh orgánov štátnej správy, samosprávy a odborných orgánov, ktoré riadia, zaisťujú a plnia činnosti v spojitosti so zabezpečovaním ochrany verejného zdravia.

Nový plán bude koordinovať postupy v prípade druhej vlny pandémie ochorenia COVID-19. „Slovenské zdravotníctvo je s prihliadnutím na pandemický plán pripravené na prípadnú druhú vlnu pandémie ochorenia COVID-19,“ zdôraznilo MZ SR.

Poukázalo na to, že nemocnice aktuálne fungujú v štandardnom režime, pacientom je poskytovaná zdravotná starostlivosť bez obmedzení. Ľudia s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň sú podľa rezortu zdravotníctva hospitalizovaní na infekčných oddeleniach. V prípade zvýšenia počtu akútnych pacientov sú zdravotnícke zariadenia pripravené okamžite alokovať nevyhnutné lôžka.

Taktiež doplnilo, že aktuálna epidemiologická situácia na Slovensku v súvislosti s pandémiou koronavírusu je vo fáze nula. V prípade, že si to epidemiologická situácia vyžiada, posunie sa do prvej fázy. V 15 nemocniciach v jednotlivých regiónoch Slovenska vyčlení priestor pre pacientov s týmto ochorením. Podľa rezortu zdravotníctva pôjde o 3385 lôžok a 118 pediatrických lôžok, čo je v priemere 233 lôžok na nemocnicu a podľa regionálneho rozloženia takmer 500 lôžok na príslušný kraj. Ostatné nemocnice majú fungovať v štandardnom režime.

„Reprofilizácia lôžok pre nakazených ľudí s koronavírusom bude narastať podľa potreby v závislosti od aktuálnej epidemiologickej situácie. Pripravené sú tri fázy. V jarných mesiacoch sme si prvú fázu reprofilizácie prakticky vyskúšali, spustenie druhej a tretej sme testovali, jednotlivé fázy reprofilizácie by teda mali byť správne nastavené,“ uzavrel minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) s dôvetkom, že jednotlivé fázy vedia nemocnice v prípade potreby rýchlo aktivovať.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19