Na túru skoro ráno, radí horský záchranár

Zlá obuv, nedodržiavanie pitného režimu a slabá príprava pri plánovaní trasy zamestnávajú najviac členov Horskej záchrannej služby.

16.08.2020 07:00
debata (5)

Podľa jej riaditeľa Jozefa Janigu v auguste môžu mať záchranári viac výjazdov. V júli totiž nebolo počasie stabilné a ľudia chodili na kratšie túry a nevyhľadávali vysokohorské prostredie. Minulý týždeň navštívilo vysokohorské prostredie Tatranského národného parku 30 232 návštev­níkov, čo je o takmer štyritisíc viac ako doterajší štyridsaťročný rekord.

V júli zaevidovala Horská záchranná služba 123 výjazdov a 16 žiadostí o pomoc. Čo je v porovnaní s minulým rokom menej o 13 percent.

„Predpoklad je, že počet úrazov bude narastať. Pretože platí, že čím viac ľudí, tým viac úrazov. V mnohých prípadoch ľudia podcenia správny výstroj, najmä obutie, aby mali nohu pevnú a nedošlo k pošmyknutiu,“ vyratúva Janiga. Minulý týždeň len v jeden deň boli privolaní až k trom prípadom, kedy museli riešiť ošetrenie nôh.

Hory odhalia aj zdravotné problémy

Kolapsy a dehydratácia sú ďalšími prípadmi, ku ktorým často privolávajú záchranárov. „Posledné dva týždne sa zvýšili denné teploty. Aj keď v Tatrách je napríklad 26 až 27 stupňov, južné svahy sa vplyvom slnka veľmi silne nahrievajú. Takže výsledná teplota je relatívne vysoká a je to záťaž pre organizmus,“ upozorňuje Janiga. Pripomína, že ak pofukuje mierny vietor, turista môže mať pocit, že teplo nie je také hrozné, ale práve vtedy dochádza k dehydratácii. „Vtedy ľudia, keďže sa pocitovo cítia dobre, nepijú toľko, koľko by mali. Potom nastáva prehriatie organizmu, bezvládnosť až kolaps,“ upozorňuje Janiga, pričom jedným z problémov môže byť aj neznalosť vlastného zdravotného stavu turistu.

„Ľudia si neuvedomujú, že môžu mať nejaký zdravotný problém, ktorý sa pri bežnej činnosti nemusí ukázať, ale pri námahe a nadmorskej výške to môže spôsobiť problémy,“ dopĺňa riaditeľ Janiga. Odporúča pravidelne piť nápoje a dôležité je podľa neho aj naplánovanie trasy. „Výstup treba robiť v skorých ranných hodinách, keď je ešte slnko ešte nízko a teploty sa pohybujú príjemne okolo 13 až 16 stupňov, a potom medzi 10. až 14. by už človek mal zostupovať. Vtedy aj záťaž nie je taká veľká ako pri výstupe,“ konštatuje Janiga.

Stratení turisti

Šéf Horskej záchrannej služby očakáva, že v auguste budú mať horskí záchranári viac práce ako počas prvého prázdninového mesiaca. V júli zaznamenali dve smrteľné nehody, vlani za rovnaké obdobie evidovali o jednu viac. Zvýši sa podľa neho aj počet výjazdov do terénu.

„Menej výjazdov v júli pripisujem aj počasiu. Počasie nebolo stabilné a ľudia chodili na kratšie túry, nie do ťažkého vysokohorského prostredia. Len čo sa počasie zlepšilo, začali vyhľadávať dlhšie túry. Slovensko obletela fotografia, aký bol rad na Rysoch. Vlastne vtedy bol prvý pekný deň, ktorý prišiel asi po mesiaci nestabilného počasia a ľudia to využili,“ uviedol Janiga.

Takmer tretinu tvoria výjazdy záchranárov po zatúlaných turistov, ktorí stratia orientáciu a dostanú sa mimo turistického chodníka. „Dôvodov je viacero. Môže to byť zlé naplánovanie túry, človek odbočí na inú značku a nevie, kde je. Mnohým turistom chýba mapový podklad, nemajú žiadnu mobilnú aplikáciu v telefóne alebo s ňou nevedia správne narábať,“ upozorňuje Janiga.

Oceňuje novú aplikáciu do mobilných telefónov Horská záchranná služba, ktorú už využíva takmer 33-tisíc užívateľov. Záchranárska aplikácia aktívne pomáha turistom na slovenských horách. Vďaka nej záchranári pomohli aj zranenej turistike, ktorá sa pre slabý signál nedokázala spojiť so záchranármi tradičným spôsobom.

„Od spustenia novej aplikácie si takto pomoc privolalo už niekoľko ľudí. Išlo prevažne o prípady úrazov – zlomenina členka, luxácia ramena, zlomená noha, pričom v jednom prípade sa podarilo vďaka aplikácii zabrániť zbytočnému výjazdu našich záchranárov, čo je pre nás mimoriadne podstatné. Platí to aj pri zablúdení turistov, ktorých vieme prostredníctvom aplikácie navigovať,“ priblížil Janiga. Okrem privolania pomoci a zaznamenania túry upozorňuje aplikácia užívateľov aj na náhle zmeny počasia.

Záchranári tento rok okrem Slovákov už pomáhali aj návštevníkom z Česka či Poľska, ale aj turistom z Belgicka, Nemecka, ďalekej Kolumbie a Čile.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Horská služba #turistka