Tatry dostali zabrať, rekordom je 30-tisíc ľudí v jedinom dni

Pracovníci Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) narátali za jediný deň vyše 30-tisíc turistov.

17.08.2020 13:21
debata (5)

VIDEO: Rady na lanovku na Skalnaté pleso, zábery z konca júla.

Video

Informovalo o tom Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA zaslal Andrej Wallner z komunikačného odboru ministerstva. Vyše 30-tisíc turistov zaznamenali lesníci vo vysokohorskom prostredí na začiatku augusta. Išlo pritom o najväčší počet turistov narátaný v Tatrách vôbec. Doterajší rekord, vyše 26-tisíc návštevníkov, bol zaznamenaný pred 40 rokmi.

Zvýšená návštevnosť však má aj negatívne vplyvy. „So zvýšeným počtom turistov v prírode sa úmerne navyšuje aj čoraz častejšie poškodzovanie prírody, množstvo odpadkov v prírode, či porušovanie zákonov, ako napríklad vjazd motorových vozidiel do prírody. Výnimkou nie je ani vandalizmus. Aj pracovníci lesných správ opakovane zaznamenali poškodzovanie ich majetku, vstupných rámp a značení,“ uviedlo MPRV v tlačovej správe.

Agrorezort vyzýva ľudí, aby sa v prírode správali ako v chráme – s pokorou, úctou a v tichosti. Podľa ministerstva majitelia v žiadnom prípade nesmú dovoliť svojim psom naháňať a štvať divú zver. MPRV SR vyzýva všetkých turistov, ktorí vyhľadávajú oddych v slovenskej prírode, k zachovaniu mimoriadnej ohľaduplnosti a vyvarovaniu sa priestupkov v lesoch. Ďalej apeluje, aby návštevníci v prírode po sebe nenechávali odpadky a ak môžu, aby pozbierali aj odpadky po ostatných nezodpovedných návštevníkoch.

Upozorňuje aj na pravidlá, ktoré sa týkajú zákazu jazdy motorovým vozidlom či štvorkolkou a pripomína, že zakázané je aj zakladanie ohňov mimo vyznačených miest, znečisťovanie odpadkami, rušenie ticha a pokoja v lese a aj nelegálny zber lesných plodov a rastlín v národnom parku.

VIDEO: Vyhliadková veža mení panorámu Tatier.

Video
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #TANAP