Slovensko odovzdalo belgickým orgánom nótu, žiada vyšetriť smrť Chovanca

Slovenská republika prostredníctvom svojho oficiálneho zastúpenia v Bruseli odovzdala belgickým orgánom verbálnu nótu, týkajúcu sa prípadu Slováka Jozefa Chovanca, ktorý vo februári 2018 zomrel v Charleroi v dôsledku brutálneho zásahu belgických policajtov. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) Ivan Korčok (nominant SaS) to uviedol na piatkovej tlačovej konferencii.

21.08.2020 11:28 , aktualizované: 15:22
Belgicko Slovák letisko Charleroi úmrtie Foto:
Na videozábere z policajnej kamery lekárka kontroluje Slováka Jozefa Chovanca v cele predbežného zadržania na letisku vo valónskom meste Charleroi 24. februára 2018
debata (225)

„Vyzývame v nej zodpovedné belgické orgány, aby celú záležitosť bezodkladne, zodpovedne a dôrazne prešetrili,“ uviedol Korčok o obsahu nóty. Pripomenul, že s Belgickým kráľovstvom má SR nadštandardné vzťahy, zároveň je to krajina, v ktorej žije veľa Slovákov. „Aj z tohto dôvodu Slovensko, jeho vedenie i občiansku spoločnosť šokovali a znepokojili zábery, prezentované médiami,“ priznal minister.

Korčok na sociálnej sieti uviedol, že od prvého momentu od zverejnenia videa z letiska v belgickom Charleroi, podniká slovenská diplomacia kroky voči belgickej strane.

„Rovnako, ako celá slovenská verejnosť, som šokovaný zábermi, ktoré zverejnili belgické médiá, a brutalitou, s akou sa chovali tamojší policajti v cele k nášmu občanovi Jozefovi Chovancovi v roku 2018,“ uviedol Korčok.

Gesto vysokého predstaviteľa polície, ktorý odstúpil, vníma Korčok ako signál, že si belgické orgány uvedomujú vážnosť a naliehavosť celej veci, „a že sa celý tento škandalózny tragický prípad dôkladne vyšetrí,“ uzavrel.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová absolútne odsudzuje smrť Jozefa Chovanca, v aktivitách smerom k belgickej strane sa spolieha na šéfa slovenskej diplomacie Ivana Korčoka. Ak bude treba, zasiahne aj zo svojej pozície. Prezidentka o tom informovala v piatok.

„Je absolútne neprípustné akékoľvek násilie, ktoré nebodaj vedie k smrti občanov zo strany polície alebo bezpečnostných zložiek, takže takýto akt, v ktorého dôsledku zomrel náš občan, absolútne odsudzujem,“ uviedla Čaputová.

O krokoch voči belgickej strane ju informoval Korčok. Ubezpečil ju, že rezort diplomacie vyvíja diplomatické aktivity, ktoré by mali smerovať k dôslednému vyšetreniu tohto prípadu. „Budem sa zaujímať aj naďalej, ak bude potrebné, budem konať aj z pozície prezidenta republiky,“ doplnila. Na to, aby vláda reagovala na informácie o Chovancovej smrti, naliehal vo štvrtok aj predseda opozičného Smeru Robert Fico.

Podľa medializovaných informácií slovenský občan vo februári 2018 prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla neoprávnene. Malo dôjsť k potýčke, pričom letisková polícia Slováka vyviedla a umiestnila do zadržiavacej cely.

Podľa pôvodných správ sa Slovák v cele dopustil násilných sebapoškodzujúcich úderov, čo prinútilo políciu, aby opäť zasiahla a upokojila ho. Chovanec následne utrpel infarkt myokardu a bol prevezený do nemocnice. Tam upadol do kómy, z ktorej sa už neprebral.

Svedectvo priemyselnej kamery však naznačilo, že udalosti predchádzajúce zhoršeniu zdravotného stavu zadržaného Slováka sa udiali ináč. Zverejnené videozábery z priemyselnej kamery ukazujú, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi zadržaného Slováka a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne. Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca po dobu 16 minút.

225 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Chovanec #Belgicko #ministerstvo zahraničných vecí #Ivan Korčok