Koronavírusu stačia tri dni na nakazenie milióna ľudí

Pandémia sa vo svete zrýchľuje, za tri dni pribudne jeden milión ľudí s nákazou. Počet obetí prekročil hranicu 800-tisíc.

23.08.2020 07:50 , aktualizované: 14:14
koronavírus, Čína Foto: ,
Čínske deti v ére koronavírusu v Pekingu.
debata (114)

14:14 Predsedníčke ukrajinskej politickej strany Vlasť (Baťkivščyna) a poslankyni ukrajinského parlamentu Juliji Tymošenkovej bola potvrdená infekcia novým druhom koronavírusu. Informovala o tom v nedeľu webová stránka spravodajskej televíznej stanice 112 Ukrajina s odvolaním sa na oznámenie Tymošenkovej tlačovej tajomníčky Maryny Sorokovej. „Áno, bohužiaľ, je to pravda. Test ukázal, že Julija Volodymyrivna má koronavírus (spôsobujúci chorobu) COVID-19. Jej (zdravotný) stav je vyhodnotený ako vážny. Teplota do 39 stupňov Celzia. Bojuje!,“ napísala Tymošenkovej spolupracovníčka na svojom Facebooku.

13:15 Počet ľudí infikovaných koronavírusom v Rusku sa za posledný deň zvýšil o 4 852, čím celkové množstvo prípadov tejto nákazy dosiahlo 956 749. Infor­movala o tom v nedeľu agentúra TASS s odvolaním sa na protikoronavírusové krízové centrum. Denná miera rastu počtu nakazených aktuálne nepresahuje 0,5 percenta.

12:38 Na slovinsko-rakúskych hraniciach sa v noci na nedeľu čakalo na kontrolu aj viac ako 12 hodín. Rakúsko totiž sprísnilo zdravotnícke kontroly na svojich hraniciach pre tých, ktorí sa vracajú z dovoleniek, aby tak zamedzilo šíreniu vírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra DPA.

Nové nariadenie prijaté rakúskou vládou súvisiace s narastajúcim počtom prípadov nákazy v Chorvátsku vstúpilo do platnosti v sobotu. Všetci cestujúci, ktorí sa vracajú z Chorvátska a chcú cestovať cez Rakúsko, aby sa dostali do svojich domovských krajín, musia odteraz na hraniciach poskytnúť zdravotníckym úradom svoje osobné údaje.

11:51 Iránsky minister zdravotníctva Saeed Namaki v sobotu uviedol, že v doterajšom priebehu pandémie koronavírusu zomrelo najmenej 164 zdravotníckych pracovníkov. Ako potvrdil pre tamojšiu tlačovú agentúru IRNA, toto číslo nebude konečné, keďže mu medzičasom ohlásili ďalšie prípady. Približne pred mesiacom Irán informoval o 138 úmrtiach zdravotníkov. V tom čase bolo ochorením COVID-19 infikovaných približne 12-tisíc zdravotníckych pracovníkov.

9:52 Nárast ľudí nakazených koronavírusom v Českej republike po piatkovom rekorde výrazne poklesol. Najviac infikovaných je naďalej v hlavnom meste Praha a v Moravskosliezskom kraji, informovala v nedeľu webová stránka televíznej stanice Nova. Za sobotu pribudlo dovedna 239 prípadov nákazy koronavírusom. Čísla zverejnilo české ministerstvo zdravotníctva. Počet obetí sa nezvýšil, nemocnice však prijali ďalších osem pacientov s chorobou COVID-19; celkove ich tam leží 116, z toho 22 v ťažkom stave. Aktívnych prípadov je 5 285.

Z údajov ministerstva vnútra však vyplýva, že stále pokračuje klesajúci trend podielu hospitalizovaných pacientov na celkovom počte aktívnych prípadov, približuje TV Nova. Zatiaľ čo na jar bolo hospitalizovaných 8–12 percent, teraz je to 2,29 percenta. Za posledné dva mesiace tento podiel nikdy neprekročil 3,76 percenta.

8:46 V Brazílii zaznamenali v sobotu za predchádzajúcich 24 hodín 50 032 prípadov nákazy novým koronavírusom, čím ich celkový počet dosiahol 3 582 362. In­formovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie brazílskeho ministerstva zdravotníctva. Za posledných 24 hodín zomrelo 892 ľudí, ktorí mali pozitívny test na ochorenie COVID-19, čím sa ich počet zvýšil na 114 250.

8:44 V Mexiku pribudlo v sobotu za predchádzajúcich 24 hodín 644 úmrtí na nový typ koronavírusu, čím sa ich celkový počet zvýšil na 60 254. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním sa na mexické ministerstvo zdravotníctva. Úrady tiež hlásia 6 482 nových prípadov nákazy ochorenia COVID-19. Od začiatku pandémie tak krajina hlási 556 216 infiko­vaných, píše spravodajská televízia CNN.

8:33 Juhokórejské úrady zaznamenali v nedeľu 397 prípadov ochorenia COVID-19, čo je najväčší denný prírastok od 7. marca. S odvolaním sa na údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra DPA.

Celkový počet infikovaných tak od začiatku pandémie dosiahol 17 399. V krajine za posledných desať dní prudko stúpol počet infikovaných. Za toto obdobie ich pribudlo viac ako 2 600. Novému koronavírusu tam doteraz podľahlo 309 ľudí.

8:30 Trojmiliónovú hranicu prekonal v nedeľu v Indii počet ľudí infikovaných novým druhom koronavírusu. Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na oficiálne údaje tamojšieho federálneho ministerstva zdravotníctva. India, juhoázijská krajina s 1,3 miliardy obyvateľov, drží už takmer tri týždne svetový rekord v náraste nových prípadov nákazy zaznamenávaných v priebehu 24 hodín. Po Spojených štátoch a Brazílii má India aktuálne tretí najvyšší počet infekcií na svete.

7:50 Počet nakazených koronavírusom vo svete sa začal zrýchľovať po 9. júli, keď stúpol o milión nakazených (s jednou výnimkou piatich dní) vždy po štyroch dňoch. Teraz sa vo svete nakazí milión ľudí už za tri dni, čo je najrýchlejšie od začiatku pandémie. S chorobou COVID-19 už na celom svete zomrelo vyše 800 000 ľudí. Uvádza to americká Univerzita Johnsa Hopkinsa, ktorej pracovníci zhromažďujú oficiálne údaje z celého sveta, aj vlastné výpočty agentúry AFP. Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 už v globálnom meradle prekročil 23 miliónov.

114 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus