Koleka za podpredsedu Súdnej rady nezvolili

Súdna rada na pondelkovom zasadnutí nezvolila svojho podpredsedu. Za jediného kandidáta Miloša Koleka bolo osem členov, jeden sa zdržal a štyria boli proti. Prítomných bolo 13 členov.

24.08.2020 10:33 , aktualizované: 12:01
súdna rada Foto: ,
Na snímke zasadnutie Súdnej rady SR 24. augusta 2020 v Bratislave.
debata (1)

Predseda Súdnej rady Ján Mazák navrhol Koleka za podpredsedu koncom júla. Kolek je členom Súdnej rady od júna 2017 a zvolený bol sudcami a sudkyňami.

Mazák v tejto súvislosti pre médiá povedal, že Koleka považuje za výnimočne zdatného člena súdnej rady. „Počas troch rokov v súdnej rade pôsobil ako konzistentný a pevne ukotvený človek," povedal Mazák. Výsledok hlasovania podľa neho však naznačuje, že časť členov súdnej rady nemá ku Kolekovi dostatočnú dôveru. Mazák pritom nevylúčil, že Koleka za podpredsedu rady navrhne opätovne. „Nie je to nič výnimočné. Naopak, súdna rada už tradične volí svojich funkcionárov a aj iné persóny do rozličných funkcií na viackrát," dodal.

Súdna rada zvolila zatiaľ dvoch členov disciplinárnych senátov

Súdna rada zvolila za členov disciplinárneho senátu sudcu správneho kolégia Najvyššieho súdu SR Mariána Trenčana a sudkyňu Okresného súdu v Trnave Dagmar Valockú.

Za členku komisie však Súdna rada nezvolila advokátku Veroniku Puškár Škodovú. Proti nej hlasovalo desať členov a zdržali sa štyria členovia rady. Za Trenčana hlasovalo 13 zo 14 prítomných členov Súdnej rady. Jeden člen Súdnej rady sa zdržal hlasovania. Trenčan si je vedomý kritickej situácie, v akej sa slovenská justícia nachádza, kľúčová zmena musí podľa neho nastať vo vedomí každého sudcu.

Za sudkyňu Valockú hlasovala rovnako väčšina z prítomných členov. Súdna rada zatiaľ v pondelok dopoludnia vypočula troch kandidátov.

Národná rada (NR) SR navrhla 9. júla Súdnej rade SR siedmich kandidátov na členov disciplinárnych senátov. Sú nimi Katarína Batisová, Kristina Glezgová, Martin Hapčo, Viliam Karas, Veronika Puškár Škodová, Marián Trenčan a Dagmar Valocká.

Súdna rada volí na obdobie troch rokov členov disciplinárnych senátov z kandidátov navrhnutých sudcovskými radami, ministrom spravodlivosti SR a NR SR. Parlament mal Súdnej rade navrhnúť siedmich kandidátov na členov disciplinárnych senátov, a to štyroch sudcov a tri iné osoby.

Súdna rada sa bude aj zaoberať aj personálnym obsadením na jednotlivých slovenských okresných a krajských súdoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada