Hajlovala, lebo mohlo ísť o Nemca? Belgické médiá píšu o smrti Slováka

Policajti podľa belgických médií tvrdia, že Slováka Jozefa Chovanca násilím pritlačili na matrac, lebo "zaujal útočnú polohu". Trvalo im to 16 minút.

01.09.2020 06:30 , aktualizované: 16:30
Jozef Chovanec, Charleroi, incident, brutalita,... Foto:
Záber z videa z cely Jozefa Chovanca na letisku Charleroi, 24. 2. 2018.
debata (1162)

Prípad úmrtia Slováka Jozefa Chovanca, ktorý zomrel vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi, je stále predmetom záujmu belgických médií. Predovšetkým flámske denníky De Morgen a Het Laatste Nieuws, ktoré ako prvé zverejnili videozábery svedčiace o neprimeranom zásahu polície, túto kauzu denne sledujú. V pondelok sa De Morgen venoval prípadu na 2,5 stranách, pričom uviedol aj presnejší časosled udalostí, uviedla tlačová agentúra Belga.

Podľa pôvodných informácií Chovanec nastúpil do lietadla smerom do Bratislavy neoprávnene, nevedel sa preukázať platnou letenkou a po sporoch s personálom ho na kapitánov príkaz vyviedla von letisková polícia a umiestnila ho do cely predbežného zadržania.

Denník spresnil, že podľa dokumentov, ktoré redakcia mala možnosť preštudovať, – policajná správa a záznam z vypočutia policajtov pred Výborom P (Stály výbor na monitorovanie činnosti polície) – polícia vyviedla Chovanca okolo 18.30 h. O hodinu neskôr prokurátor údajne vyhlásil, že zadržaný pasažier potrebuje lekársku prehliadku. K tomu došlo takmer o štyri hodiny neskôr – podľa údajov flámskej televízie VRT to bolo o 23.25 h.

Podľa VRT privolaný lekár zistil, že cela, v ktorej bol Chovanec umiestnený, je plná moču a výkalov. Lekár kvôli tomu ani nevstúpil dovnútra a z chodby sa pýtal zadržaného, či je všetko v poriadku. Bez toho, aby Slováka dôkladne vyšetril, potvrdil, že z lekárskeho hľadiska je možné, aby zostal aj naďalej zatvorený.

Po odchode lekára bol Chovanec nejaký čas pokojný, avšak okolo 01.30 h v noci začal búchať hlavou o dvere. Jeden z vypočúvaných policajtov uviedol, že v tom čase už boli viditeľné jeho zranenia, avšak službukonajúci policajti mu nariadili ísť spať. Po asi pol hodine Slovák opäť začal so sebapoškodzovacími údermi a na zázname kamery o 04.26 h už mal celú tvár krvavú, čo si vyžiadalo príchod štvorčlennej skupiny policajtov do cely. „Musíme ísť dnu, ináč budeme vynášať mŕtvolu,“ povedal jeden z policajtov, podľa záznamu priemyselnej kamery.

Policajti počas výsluchu uviedli, že zadržaného násilím pritlačili na matrac, lebo „zaujal útočnú polohu“. Podľa videozáznamu policajti „imobilizovali“ Chovanca po dobu 16 minút.

Zároveň uviedli, že si mysleli, že ide o Nemca, lebo v jeho stave nerozumeli dobre flámčine, ktorou sa snažil hovoriť, aj preto najmladšia z nich, 22-ročná policajtka, nacistickým gestom pripomenula filmovú scénu, kde sa francúzsky herec Louis de Funés snaží napodobniť Hitlera. Stalo sa tak o 05.01 h ráno.

O tri minúty na to do cely prišla zdravotná sestra a lekár z lekárskeho zásahového tímu, ktorí mu nenahmatali pulz a rozhodli sa pre injekciu. „Dáme mu niečo. V žiadnom prípade to nebude veľká strata, ak ho stratíme,“ povedala zdravotná sestra podľa denníka De Morgen. Lekár skonštatoval, že k zástavu srdca došlo tesne predtým o 05.03 h.

Chovanec bol prevezený do nemocnice v meste Charleroi v stave kómy, oživiť sa ho už nepodarilo. De Morgen v tejto súvislosti cituje súdneho lekára Francoisa Beauthiera, podľa ktorého je príčina smrti jasná: mechanické udusenie.

Video: Ako zomrel Slovák Jozef Chovanec v Belgicku. Toto je nezostrihaná verzia. Pravda video sprístupňuje vo verejnom záujme, aby sa podobná situácia už nikdy nezopakovala. Video denníku poskytla manželka Jozefa Chovanca a jej právnici. (Video je určené len pre silné povahy, nie je vhodné pre deti).

Video

Denník Pravda o časovom slede udalostí, ktoré sa stali v cele na letisku, informoval už 28. augusta v článku Ako a kde zomrel Jozef Chovanec? Možno už v cele.

Smrť Chovanca vrhá podľa poslancov zlé svetlo na belgickú políciu

Poslanci belgického federálneho parlamentu z výborov pre vnútorné záležitosti a spravodlivosť v utorok spochybnili zdôvodnenia najvyšších policajných a politických funkcionárov, že nemali dostatok informácií o prípade smrti Slováka Jozefa Chovanca. Podľa ich slov ide o ďalšiu kauzu, ktorá vrhá zlé svetlo na belgické policajné sily.

Denník De Morgen v utorok podrobne sledoval vypočúvanie bývalého ministra vnútra a súčasného flámskeho premiéra Jana Jambona, bývalej šéfky belgickej polície a šéfky Europolu Catherine De Bolleovej, ako aj súčasného šéfa federálnej polície Marca De Mesmaekera.

De Morgen upozornil, že séria poslaneckých otázok trvala viac ako dve hodiny, pričom k slovu sa prihlásili zákonodarcovia z viacerých politických strán. Poslanci dali jasne najavo, že nie sú spokojní s vyhláseniami, ktoré predniesli Jambon, De Mesmaeker a De Bolleová, pričom najviac kritiky a obvinení si vyslúžil Jambon.

Poslanci požadujú konkrétnejšie objasnenia o prípade vrátane informácií o tom, ako vznikla prvá policajná správa, v ktorej nie sú zábery s policajným zákrokom voči Chovancovi, kto mal o týchto záberoch vedieť a prečo nebol spustený „poplach“, že došlo k vážnemu incidentu skôr, ako sa k týmto záberom po dva pol roku dostali médiá.

Poslanec Stefaan Van Hecke zo strany flámskych zelených (Groen) priznal, že má podozrenie, že zo strany úradov došlo k pokusom zamiesť tento prípad pod koberec. „To poškodzuje obraz našej polície. Zdá sa, akoby sme začali konať iba po úniku videozáberov,“ uviedol a naznačil spojitosť s podobným incidentom, pri ktorom v roku 2010 počas policajnej väzby zomrel Jonathan Jacob. „V spôsobe, akým súdnictvo narába s týmito spismi, ale aj v spôsobe policajného toku informácií, je niečo štrukturálne zlé,“ odkázal Van Hecke.

Jambon: Spis pred dva a pol rokmi vyzeral úplne inak

Flámsky denník De Morgen na svojej webovej stránke uviedol, že ako prvý sa krátko pred pol jedenástou pred poslancov dostavil súčasný flámsky premiér a exminister vnútra Jan Jambon.

Na úvod svojho vystúpenia prejavil sústrasť príbuzným Josefa Chovanca a vyjadril nádej, že sa celý prípad vyjasní. Zdôraznil, že síce nepozná detaily súdneho spisu, ale že to, čo vidieť na videzáberoch z cely na letisku je „neprípustné, nevysvetliteľné a hrozné“.

Na svoju obhajobu uviedol, že policajná správa, ktorá v tom čase – koncom februára 2018 – skončila na jeho stole „v žiadnom prípade“ neobsahovala zábery zachytávajúce násilné konanie policajtov. „Spis pred dva a pol rokmi vyzeral úplne inak,“ spresnil Jambon.

Jambon podľa vlastných slov ako minister vnútra nepochybil, lebo nemal k dispozícii informácie, ktoré by mohli vyvolať znepokojenie. Ani stretnutie s vtedajším veľvyslancom Slovenskej republiky mu neposkytlo také informácie, aby bol „znepokojený“ stavom vyšetrovania prípadu.

„Policajná správa sa vôbec nezmieňuje o hrozných skutočnostiach, ktoré sme videli na kamerovom zázname,“ vysvetlil Jambon. V tom čase podľa neho nič neindikovalo, že by mal do prípadu zasiahnuť z pozície ministra vnútra. Nebol pritom ani oprávnenou osobou na začatie disciplinárneho konania, konštatoval.

Jambon už v sobotu (29.8) pripustil, že urobil chybu v komunikácii s verejnosťou, keď najskôr vyhlásil, že o tomto prípade nič nevie. Zároveň však dodal, že ani on ako minister, ani jeho kabinet nijako nepochybili v prístupe ku spisu Jozefa Chovanca. Jan Jambon podľa vlastných slov preto nevidí dôvod, aby v spojitosti s celou kauzou odstúpil z postu flámskeho premiéra.

Šéf polície vedel o kauze Chovanec

V belgickom federálnom parlamente v utorok dopoludnia vypovedal aj súčasný šéf federálnej polície Marc De Mesmaeker. Členovia parlamentných výborov pre vnútorné záležitosti a spravodlivosť ho vypočúvali v súvislosti s prípadom Slováka Jozefa Chovanca, ktorý zomrel vo februári 2018 po potýčke s letiskovou políciou na letisku v meste Charleroi.

Podľa novín De Morgen generálny komisár federálnej polície na pôde parlamentu označil za „veľmi legitímne“, že niektorí ľudia majú pochybnosti o jeho úlohe v tomto prípade.

Spresnil, že vo februári 2018, keď došlo k spornému zásahu na letisku a následne aj k smrti slovenského občana, pracoval ako styčný dôstojník medzi federálnou políciou a kabinetom vtedajšieho ministra vnútra Jana Jambona.

Šéf polície nepoprel, že o celej kauze vedel: 26. februára dostal prvé vysvetlenie predmetných udalostí z letiska a 1. marca bol v tlačovej správe federálnej polície zmienený aj tento prípad.

De Mesmaeker upozornil, že nebol prítomný na stretnutí slovenského veľvyslanca Stanislava Valla s predstaviteľmi kabinetu Jana Jambona, ku ktorému došlo 2. marca 2018, tri dni po smrti J. Chovanca v nemocnici v Charleroi.

„Myslím si, že som svoju prácu urobil dobre, dokonca viac než to. Som pevne presvedčený, že som konal správne a transparentne,“ skonštatoval pred poslancami a podobne ako krátko pred ním aj exminister Jambon zdôraznil, že zo svojej vtedajšej pozície nemal možnosť zasahovať do konania federálnej polície.

De Mesmaeker sa stal generálnym komisárom federálnej polície 15. júna 2018. V utorok v parlamente priznal, že po nástupe do novej funkcie nekontroloval, či boli v tejto kauze podniknuté potrebné kroky. „Každý, kto nastúpi na takúto špičkovú pozíciu, by sa nemal správať ako mních, ale zistiť, či sa urobilo všetko potrebné v každom jednom vyšetrovacom spise,“ povedal.

Zároveň však zdôraznil, že donedávna nevedel o všetkých podrobnostiach spisu, čomu mnohí neveria. Pripustil, že pochybnosti zo strany verejnosti majú „svoju legitimitu“. Na svoju obranu ale ponúkol záznamy zo svojich pracovných kalendárov a archív e-mailov, kde sa nenašli žiadne indície svedčiace o tom, že by bol informovaný o policajnej brutalite.

„Jednou zo zásadných otázok zostáva, kto v polícii vedel o týchto záberoch a kto ich videl. Je to naozaj tak, že ich nikto nepreveril? A čo s nimi mohli urobiť? Na to zatiaľ neviem odpovedať,“ priznal De Mesmaeker pred poslancami.

Šéf federálnej polície dodal, že by sa chcel osobne a čo najrýchlejšie porozprávať s príbuznými Jozefa Chovanca, lebo si uvedomuje, akú nočnú moru prežívajú už viac ako dva roky.

De Bolleová: O prípade som nemala dostatok informácií

V belgickom federálnom parlamente v utorok dopoludnia vypovedala aj súčasná šéfka šéfka Europolu Catherine De Bolleová. De Bolleová v utorok vypovedala ako posledná z trojice predvolaných činiteľov. Zdôraznila pritom, že ako vtedajšia šéfka belgickej polície nemala o prípade Jozefa Chovanca dostatok informácií.

Flámsky denník De Morgen uviedol, že De Bolleová ostro odsúdila videozábery, ktoré potvrdzujú „nevysvetliteľné policajné správanie“ voči Chovancovi. Poslanci De Bolleovú predvolali preto, lebo kým sa stala šéfkou Europolu (2. mája 2018) bola generálnou komisárkou belgickej federálnej polície, čiže predchodkyňou De Mesmaekera. „V tomto prípade odpovede musia byť jasné. V prvom rade pre vdovu po Chovancovi,“ uviedla De Bolleová.

„Môžem čestne vyhlásiť, že som v tom čase nebola informovaná o faktoch… Rovnako som nevidela uvedené zábery. Keby som ich videla, okamžite by som konala,“ uviedla s odkazom na zábery z cely predbežného zadržania, na ktorých policajti kľačia na tele zadržaného Slováka, kým jedna z policajtiek napodobňuje nacistický pozdrav.

Poslancom pripomenula, že existuje jasný pracovný postup, ktorý jej mal poskytnúť všetky podrobné informácie o Chovancovom zadržaní. „Rátam s tým, že interné vyšetrovanie to objasní,“ dodala.

Rovnako ako De Mesmaeker krátko pred ňou, aj De Bolleová pripomenula, že generálny komisár federálnej polície nemá oprávnenie začať prípadné disciplinárne vyšetrovanie. Táto úloha pripadá riaditeľovi správnej polície. Prokuratúra, ak mala potrebné znalosti, mohla informovať riaditeľa správnej polície o priestupkoch, ktoré boli zistené počas vyšetrovania a doplnené do súdneho spisu.

„Ľudské práva, integrita a dodržiavanie zásad právneho štátu sú kľúčové pre moje pracovné metódy. Každý, kto so mnou spolupracoval, to vie,“ povedala De Bolleová poslancom.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Chovanec