Počet nakazených stúpol o 72, pribudli dve úmrtia

V pondelok pribudlo na Slovensku 72 prípadov koronavírusu. Celkový počet pozitívne testovaných vzoriek na ochorenie Covid-19 sa zvýšil na 3 989. Uplynulý deň otestovali 2 763 osôb, celkovo laboratória vykonali takmer 338-tisíc testov. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 101 ľudí, naopak pribudli dve úmrtia pacientov s koronavírusom.

01.09.2020 10:04 , aktualizované: 17:45
debata (236)

Obaja pacienti s pozitívnym výsledkom na Covid-19 zomreli v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Petra Dišková. Počet potvrdených úmrtí na Slovensku sa tak zvýšil na 35.

„Krátko po polnoci zomrel 62-ročný muž z Lúčok, ktorý sa 18. augusta vrátil z dovolenky v zahraničí. O 7.00 h zomrela 80-ročná pacientka z Tvrdošína, ktorá trpela aj iným závažným ochorením,“ spresnila Dišková.

Ministerstvo zdravotníctva SR uviedlo, že aktuálne touto informáciou nedisponuje. Stav potvrdených úmrtí v súvislosti s Covid-19 na Slovensku je podľa rezortu aktuálne nezmenený, a to na čísle 33. „Ministerstvo oznamuje pribudnutie úmrtia v súvislosti s Covid-19 až v nadväznosti na to, ako to potvrdí pitva zosnulého,“ spresnila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Počet hospitalizovaných pacientov s potvrdeným Covidom-19 je 71, z toho na Jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) 11, sedem osôb je na umelej pľúcnej ventilácii. Kĺzavý medián je na úrovni 84. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid19.nczis­k.sk.

Ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti spresnilo, že pozitívne testovaných bolo 38 mužov a 34 žien vo veku od štyroch do 69 rokov v okresoch Bratislava (19), Nitra (10), Michalovce (7), Trenčín (5), Považská Bystrica (4), Trnava (3). Pozitívne testovaní ľudia boli aj v okresoch Zvolen, Komárno, Trebišov, Dolný Kubín, Ružomberok, Prešov, Banská Bystrica, Veľký Krtíš, Tvrdošín, Svidník, Púchov, Piešťany, Partizánske, Nové Mesto nad Váhom, Galanta a Brezno.

Možné posunutie začiatku školského roka

Regionálne úrady verejného zdravotníctva na Slovensku sledujú vývoj epidemiologickej situácie v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Je možné, že po jej zhodnotení odporučia niektorým výchovno-vzdelávacím zariadeniam posunutie začiatku školského roka.

Na sociálnej sieti o tom informuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR s tým, že jednotlivé regionálne úrady zabezpečujú v lokalitách s výskytom ochorenia Covid-19 všetky potrebné protiepidemické opatrenia.

„Epidemiológovia naďalej pokračujú v aktívnom dohľadávaní kontaktov. Pozitívne osoby sú v domácej izolácii, rovnako aj ich kontakty, ktorým je nariadené testovanie na ochorenie Covid-19. Zároveň sa odber klinických vzoriek na ochorenie Covid-19 realizuje aj u suspektných osôb, osôb vracajúcich sa z rizikových krajín a ďalších osôb indikovaných na testovanie,“ spresnil ÚVZ.

Nové potvrdené prípady nákazy za pondelok (31. 8.) sú podľa úradu identifikované kontakty potvrdených prípadov ochorenia Covid-19 zo známych a monitorovaných ohnísk nákazy alebo sú to importy zo zahraničia.

„V regiónoch sú zaznamenané aj nové prípady ochorení bez epidemiologickej súvislosti so známymi ohniskami nákazy. Vo veci sa v súčasnosti uskutočňuje epidemiologické vyšetrovanie,“ poznamenal ÚVZ.

Nové opatrenia v Michalovskom okrese

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Michalovciach zavádza od utorka do nedele 13. septembra na území okresu nové opatrenia súvisiace s prevenciou šírenia nového koronavírusu.

Týkajú sa hromadných verejných podujatí, prevádzkových hodín a zariadení sociálnych služieb. V obci Staré hygienici nariaďujú domácu izoláciu deťom, žiakom a študentom.

Dôvodom vydania rozhodnutia účinného od utorka 1. septembra je „výrazný nárast počtu osôb v okrese Michalovce, ktorým laboratórnym vyšetrením metódou RT-PCR bola potvrdená prítomnosť koronavírusu SARS CoV-2“, uvádzajú hygienici.

Na území celého okresu tak platí zákaz organizovať a usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, spoločenskej či inej povahy nad 500 účastníkov v exteriéri a nad 250 účastníkov v interiéri, pričom súčasne platí zákaz prípravy a predaja občerstvenia na podujatiach s výnimkou poskytovania občerstvenia pre športovcov.

Podnikateľom sa zároveň odporúča úprava prevádzkového času všetkých interiérových a exteriérových podujatí do 23.00 h príslušného dňa. Rovnaké obmedzenie prevádzkových hodín odporúča RÚVZ aj všetkým poskytovateľom spoločného stravovania. Výnimkou z odporúčania sú svadby. Verejní a neverejní poskytovatelia sociálnych služieb v okrese sú povinní zabezpečiť zákaz návštev v interiérových priestoroch pobytových zariadení sociálnej starostlivosti.

Okrem plošne nariadených opatrení platí do piatka (11. 9.) v obci Staré, kde za posledné dni stúpol počet pozitívne testovaných, nariadená domáca izolácia pre všetkých obyvateľov s trvalým pobytom v obci vo veku od troch do 19 rokov.

„Ich zákonní zástupcovia sú povinní priebežne monitorovať ich zdravotný stav a v prípade podozrenia na respiračné ochorenie kontaktovať poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť v špecializačnom odbore pediatria,“ dopĺňa RÚVZ.

Keďže podľa regionálnych hygienikov ochorenie prebieha u podstatnej časti chorých s miernymi príznakmi až bezpríznakovo, čo predstavuje riziko pre rizikovú skupinu seniorov, chronicky chorých a osoby s oslabenou imunitou, RÚVZ zároveň neodporúča seniorom zúčastňovať sa na hromadných podujatiach v uzatvorených priestoroch.

Zároveň odporúča prehodnotiť organizovanie rodinných osláv a prevádzkovateľom dôsledne dodržiavať všetky aktuálne opatrenia nariadené ÚVZ SR a kontrolovať ich plnenie voči všetkým osobám na každej prevádzke.

© Autorské práva vyhradené

236 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19