Štátnu cenu dostali piati, podľa Krčméryho patrí mnohým

Štátnu cenu J. M. Hurbana udelil v utorok na Bratislavskom hrade predseda parlamentu Boris Kollár piatim osobnostiam, dvom in memoriam. Profesor Vladimír Krčméry svoje ocenenie považuje za poďakovanie všetkým, ktorí bojovali proti koronavírusu.

01.09.2020 18:29
debata (32)

Medzi ocenenými sú tiež Milan Kňažko a Ján Budaj. In memoriam boli ocenení aj blahoslavený Pavol Peter Gojdič a rabín Romi Cohn.

Video: Vladimír Krčméry o I. a II. vlne pandémie, cenu vníma ako ocenenie ľudí, ktorí v prvej línii bojovali s koronavírusom.

Video

„Cenu odovzdávame ľuďom, ktorí vo svojom živote urobili mnoho pre krajinu a občanov. Svojimi skutkami nejedného z nás pozitívne inšpirovali v hodnotovom zmýšľaní, k prístupu k spoločenským témam či participácii na verejnom dianí. Všetci piati laureáti pomáhali slovenskému národu a ich skutky, obetavosť, prístup či nezlomnosť si zaslúžia poďakovanie, ale hlavne aj ocenenie,“ povedal predseda parlamentu.

Video: Milan Kňažko o ocenení a ocenených: Som v príjemnej spoločnosti.

Video

Vďaku si podľa Kollára zaslúži súčasný minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO), ktorý počas normalizácie spoluzakladal Dočasnú spoločnosť intenzívneho prežívania, v rámci ktorej tvorili v uliciach Bratislavy zhromaždenia, hudobné akcie či neoficiálne výstavy. V 80. rokoch minulého storočia pôsobil Budaj ako ekologický a občiansky aktivista.

„Bol zostavovateľom samizdatovej publikácie Bratislava nahlas. Počas Nežnej revolúcie moderoval mítingy spoluzaložil hnutie Verejnosť proti násiliu a patril do jeho užšieho vedenia,“ spresnil šéf parlamentu.

Herec Milan Kňažko sa podľa Kollára pred i po revolúcii neprestajne angažoval vo veciach verejných. Spoluzaložil hnutie Verejnosť proti násiliu a využil svoj čas na to, aby Slovensku pomáhal. „Pracoval na formovaní krajiny. Bol poradcom československého prezidenta Václava Havla. Bol poslancom i ministrom zahraničných veci, ministrom kultúry i podpredsedom vlády. Budaj i Kňažko sú za ich predrevolučné i porevolučné úsilie ocenení prvýkrát,“ poznamenal Kollár.

Video: Arcibiskup Ján Babjak o Pavlovi Petrovi Gojdičovi: Bol biskup zlatého srdca.

Video

Lekár Vladimír Krčméry ako člen krízového štábu poskytol podľa predsedu NR SR neúnavnú pomoc Slovensku pri boji s novým koronavírusom, a to v čase, keď nikto nevedel, s čím máme dočinenia. „Za jeho rozvahu patrí vďaka a jeho zásluhy siahajú aj ďalej. Je lekárom odborníkom na tropickú medicínu, infektológiu, onkológiu. Je vysokoškolským pedagógom, zakladateľom zdravotníckych či sociálnych zariadení a zakladá lekárske misie v rozvojových krajinách,“ skonštatoval Kollár.

Gréckokatolícky biskup a mučeník Pavol Peter Gojdič bol podľa šéfa parlamentu nespravodlivo väznený, mučený a obvinený z vlastizrady. „Na následky mučenia skonal 17. júla 1960 vo väzení v Leopoldove. Podľa jeho slov chcel byť otcom sirôt, pomocníkom chudobných a tešiteľom zarmútených. Počas jeho života založil sirotinec, gréckokatolícke gymnázium v Prešove 1936,“ priblížil predseda parlamentu. Podotkol, že Gojdič podporoval učiteľskú akadémiu, seminár a staral sa o vydávanie duchovnej literatúry.

Vďaku si podľa Kollára zaslúži aj rabín Abraham Romi Cohn, ktorý počas druhej svetovej vojny zachránil 56 židovských rodín. „Ako 15-ročný sa stal partizánom a židovským rodinám pomohol tak, že zháňal pre nich kresťanské doklady. Patril k obdivovateľom bratislavského rabína Chatama Sofera a bojoval, aby zdevastované miesto jeho posledného odpočinku dostalo nový šat,“ priblížil Kollár. Poznamenal, že Cohn zomrel v marci tohto roka na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #laureáti #Jozef Miloslav Hurban