Prezidentka odobrila zmeny v zákone o prokuratúre

Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok podpísala novelu zákona o prokuratúre, ktorú minulý týždeň opätovne schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. TASR o tom v pondelok informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

07.09.2020 10:46
čaputová Foto: ,
Prezidentka SR Zuzana Čaputová.
debata (55)

Poslanci legislatívu odobrili s pripomienkami, ktoré hlava štátu navrhovala zapracovať, keď zákon vrátila parlamentu. Podľa opätovne schválenej novely sa o funkciu šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR môžu uchádzať aj kandidáti, ktorí nie sú prokurátormi.

Rozšíri sa tiež okruh osôb a inštitúcií, ktoré kandidátov na generálneho alebo špeciálneho prokurátora navrhujú. Špeciálnym prokurátorom sa už nebude musieť stať len prokurátor GP.

Uchádzačom o funkciu generálneho i špeciálneho prokurátora bude môcť byť občan SR, ktorý je voliteľný do NR SR a dosiahol vek aspoň 40 rokov. Vyžadovať sa bude od neho aspoň 15-ročná prax v právnickom povolaní. Podmienkou bude aj bezúhonnosť. Kandidát na špeciálneho prokurátora bude musieť mať odbornú justičnú skúšku.

Kandidátov na šéfa GP i špeciálneho prokurátora budú môcť navrhovať poslanci NR SR a aj minister spravodlivosti, verejný ochranca práv, Rada prokurátorov SR, profesijná organizácia právnikov i právnické fakulty a Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied (SAV). Špeciálneho prokurátora mohol doteraz voliť a odvolávať parlament na návrh generálneho prokurátora na základe výberového konania.

Hlava štátu si pred rozhodnutím o odvolaní generálneho prokurátora bude môcť vyžiadať stanovisko rady prokurátorov, ktoré by mala predložiť do siedmich dní. Parlament si zase pred hlasovaním o odvolaní špeciálneho prokurátora vyžiada stanovisko rady prokurátorov a generálneho prokurátora.

Generálny i špeciálny prokurátor nebudú môcť vykonávať posledné dva roky pred vymenovaním funkciu prezidenta SR, poslanca národnej rady, poslanca Európskeho parlamentu, člena vlády, štátneho tajomníka, predsedu samosprávneho kraja, primátora, starostu či verejného ochrancu práv.

Uchádzačov na post špeciálneho i generálneho prokurátora bude ešte pred voľbou v parlamente verejne vypočúvať ústavnoprávny výbor za podobných podmienok ako pri voľbe kandidátov na ústavných sudcov.

Generálny aj špeciálny prokurátor po uplynutí alebo zániku funkcie bude môcť podľa novely ostať prokurátorom generálnej prokuratúry.

Zákon nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #legislatíva #Zuzana Čaputová #voľba generálneho prokurátora