Proces s Patrikom Pachingerom odročili na október

Samosudca Okresného súdu Bratislava I odročil hlavné pojednávanie v prípade sprenevery Patrika Pachingera, známeho z kauzy nebankoviek, na 27. a 28. októbra. Alternatívne termíny stanovil na 18. novembra a 3. decembra. Pachingera eskortovali na pojednávanie z výkonu trestu odňatia slobody.

08.09.2020 12:18 , aktualizované: 13:50
Patrik Pachinger, Foto: ,
Patrik Pachinger bol odsúdený na sedem rokov za kauzu tunelovania nebankových spoločností. Archívna snímka pred jeho nástupom do väzenia.
debata

Na súde sa v utorok čítali svedecké výpovede viacerých poškodených, ako aj listinné dôkazy. Po nich dozorový prokurátor už nemal návrh na ďalšie dokazovanie. Obhajca Pachingera požiadal o konfrontáciu jedného zo svedkov s obžalovaným i vypočutie ďalšieho svedka. Zároveň obhajoba požiadala o prehratie nahrávok obžalovaného s jedným svedkom. Okrem toho obžalovaný navrhol aj výsluch svojej osoby. Sudca návrhom vyhovel.

Pachinger podal po prečítaní výpovedí svedkov trestné oznámenie pre krivé obvinenia a krivú výpoveď na svedka Kučerku. Podľa obžalovaného je polovica z výpovede svedka klamstvo a so svedkom sa stretol len dvakrát. Na prvom stretnutí dostal svedok od neho všetky peniaze naspäť spolu s výnosmi a druhé stretnutie s investíciami ani nesúviselo a svedka len niekam odviezol.

Pachingera prepustia na slobodu z výkonu trestu odňatia slobody v stredu. Prepustiť by ho mali ráno z Ústavu na výkon väzby (ÚVV) a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS) v Bratislave. Médiám to v utorok potvrdil na Okresnom súde (OS) Bratislava I jeho obhajca Jaroslav Šášik. Na OS BA I Pachinger aktuálne čelí žalobe v inej kauze sprenevery.

Pachinger mal podľa obžaloby v desiatich skutkoch v rokoch 2010 – 2013 od poškodených pod prísľubom vyplácania mesačných výnosov z poskytnutej sumy vylákal finančné prostriedky v celkovej sume 959 750 eur. Tie však podľa prísľubu nezhodnotil, prípadne použil na vyplácanie iných, čím spôsobil škodu poškodeným za viac ako 840-tisíc eur.

V pondelok vypovedala pred súdom znalkyňa. Naposledy sa v druhej polovici augusta na procese v prípade sprenevery čítali listinné dôkazy. Pachinger si odpykáva trest odňatia slobody v kauze podvodov na nebankovky Horizont Slovakia a BMG Invest, v ktorej figuroval spolu s Dávidom Brtvom a Jozefom Majským. Vytváraním falošných pohľadávok voči spoločnostiam mala trojica spôsobiť škodu vtedajších 448 miliónov korún, zo zatvorených pobočiek sa mala pritom obohatiť o 53 miliónov ko­rún.

V kauze nebankoviek ho uznal za vinného prvostupňový Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku, napokon ho Najvyšší súd SR 28. marca 2018 odsúdil na sedem rokov väzenia. Od júla 2018 si odpykáva zvyšok svojho trestu, prepustiť by ho mali teda čoskoro. Do trestu sa totiž započítava aj väzba, v ktorej bol v minulosti ešte pred právoplatným odsúdením umiestnený.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Patrik Pachinger