Hrubala: Informácie o hlasovaní súdu v kauze Kuciak sú nepravdivé

Medializované informácie o tom, ako hlasovali traja sudcovia senátu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku pri rozhodovaní o oslobodení Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú nepravdivé. Informoval o tom predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala.

08.09.2020 13:34
ján hrubala Foto: ,
Predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala.
debata (224)

Hrubala tvrdí, že mu predsedníčka senátu Ružena Sabová včera oznámila, že „medializované informácie o hlasovaní sudcov o rozsudku, ktorý bol vyhlásený 3. septembra, sú nepravdivé“. Podľa Hrubalu ho predsedníčka Sabová požiadala, aby zamedzil šíreniu „nepravdivých správ zo súdneho spisu“.

„Zdôrazňujem, že výsledky hlasovania o rozsudku v trestných veciach sú zo zákona tajné. Špekulácie niektorých médií o tom, kto ako hlasoval, výrazne a bez opory v zákone zasahujú do osobného i profesijného života dotknutých sudcov. Žiadam preto médiá, aby sa zdržali ďalšieho šírenia ničím nepodložených tvrdení,“ dodal Hrubala.

Podľa medializovaných informácií neboli vzťahy v senáte celkom korektné a pokojné, dvaja sudcovia mali pri rozhodovaní prehlasovať predsedníčku.

Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku minulý týždeň rozhodol o oslobodení Kočnera a Zsuzsovej pre nedostatok dôkazov. Podľa obžaloby si vraždu novinára mal objednať Kočner, objednávku ďalej posunula Zsuzsová. Zoltán Andruskó, ktorý si odpykáva pätnásťročný trest, mal objednávku presunúť k bývalému policajnému vyšetrovateľovi Tomášovi Szabóovi a bývalému vojakovi Miroslavovi Marčekovi. Szabó a Marček boli niekoľkokrát vo Veľkej Mači, aby sa pripravili na čin. V osudný deň 21. februára 2018 Szabó podľa obžaloby priviezol Marčeka do Veľkej Mače a ten v rodinnom dome zavraždil najskôr Kuciaka a potom aj Kušnírovú.

Andruskó a Marček sa k činu priznali. Marček je zatiaľ neprávoplatne odsúdený na 23 rokov odňatia slobody. Szabóa minulý týždeň súd poslal za mreže na 25 rokov.

Rozsudok je zatiaľ neprávoplatný, voči rozhodnutiu súdu sa odvolal prokurátor a vec bude prejednávať Najvyšší súd.

© Autorské práva vyhradené

224 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #megaproces s Kuciakovými vrahmi #Ján Hrubala