Pomôže špehovací zákon proti vírusu? Kto sa nepredstaví, toho meno nevedia

Zákon umožňuje hygienikom získať číslo mobilu, ktorý bol z hľadiska koronavírusu v "červenej" rizikovej krajine. Musí im však niekto zdvihnúť telefón, keď zavolajú.

10.09.2020 08:00
debata (76)

Podľa Úradu verejného zdravotníctva sa vysoké denné prírastky infikovaných koronavírusom budú opakovať. Hygienici a epidemiológovia vyzývajú na dodržiavanie opatrení. Medzi ne patrí aj pravidlo, že vracajúci sa z tzv. červených krajín by mali ísť automaticky do izolácie a povinne na testovanie.

Parlament prelomil veto prezidentky a poslanci schválili tzv. špehovací zákon. Prezidentka zákon opätovne nepodpísala, opozícia sa cgce obrátiť na Ústavný súd. Podľa zákona hygienici môžu získať informácie o pohybe mobilného telefónu občanov Slovenska v tzv. červených krajinách.

Hygienici z celého Slovenska sa školia v Pieninách, kde majú získať podstatné informácie o novom zákone. Dozvedia sa, či budú od operátorov dostávať na ľudí vracajúcich sa z tzv. červených krajín iba telefónne čísla, alebo ich mená.

„Nám to však v každom prípade veľmi pomôže, pretože mnohí ľudia sa správajú nezodpovedne, klamú o svojom pobyte, zavádzajú,“ vysvetľuje regionálna hygienička z Prievidze Zuzana Tornócziová. Jej slová potvrdila aj hlavná hygienička z Trenčína Ľudmila Bučková. „Zatiaľ nevieme, ako to presne bude fungovať,“ hovorí.

Predstaviť sa musí sám

Odborník na IT technológie Ondrej Macko predpokladá, že nový zákon sa zrejme nespustí už v septembri, ale až na budúci mesiac. „Po prekročení štátnej hranice príde dotyčnému esemeska – vitajte v sieti operátora, najbližšie veľvyslanectvo je tam a tam. V prípade návštevy červenej krajiny zároveň príde aj esemeska, že sa človek aktuálne nachádza v nebezpečnej krajine a po príchode domov treba urobiť také a také kroky,“ hovorí Macko.

Číslo mobilu, ktorý prekročil hranicu, dostane aj Národné centrum zdravotníckych informácií. Macko si myslí, že centrum dostane len telefónne číslo, nie meno jeho majiteľa. Toho si potom dohľadajú cez formulár, ktorý musí po návrate z rizikovej krajiny vyplniť a zistia, či sa majiteľ tohto telefónneho čísla zaregistroval, alebo nie na http://korona.gov.sk/ehranica kde musí vyplniť formulár o návrate z tzv. červenej krajiny.

„Ak sa nezaregistroval, začne sa šetrenie. Zatelefonujú na to číslo a budú zisťovať, kde sa nachádza,“ vysvetľuje Macko. Ak človek nezdvihne telefón, je po všetkom. „Ten človek telefón musí zdvihnúť a musí povedať svoje meno,“ konštatuje Macko.

Podľa neho sa okrem toho očakávajú aj problémy v prihraničných oblastiach. „Stáva sa to aj v Bratislave, že človek sa ide prejsť k Dunaju a zrazu má maďarský aj rakúsky signál, ale pritom nikde nebol. Toto sa bude musieť ošetriť,“ dodáva Macko s tým, že nový zákon bude skôr pôsobiť na ľudí ako výstraha, stopercentne však problém s nedisciplino­vanými navrátilcami nevyrieši.

Viac odberov

Vo veľkých krajských mestách sa otvárajú veľkokapacitné odberové miesta. Znamená to viac odberov, viac vyhodnotených vzoriek, a teda aj viac pozitívne testovaných. V Trenčíne veľkokapacitné odborné miesto spustila v piatok 4. septembra Fakultná nemocnica v Trenčíne, ktorá pri odberoch poskytla zdravotnícky personál. Jarmila Melegová z Asociácie súkromných laboratórií, ktoré združuje spoločnosti Medirex, Alpha Medical, Klinická biochémia Synlab, hovorí, že ak je výsledok laboratórneho vyšetrenia pozitívny, informáciu automaticky dostane regionálny úrad verejného zdravotníctva a krajský epidemiológ navrhne ďalší postup.

Podobné veľkokapacitné odberové miesto je už aj v Bratislave, od pondelka funguje aj v Nitre. Kapacity odberných miest a laboratórií, podľa hovorkyne Národného centra zdravotníckych informácií Veroniky Beňadikovej, nie sú v týchto dňoch vyťažené na sto percent.

„Práve z dôvodu indikovaného zvýšeného dopytu súvisiaceho s návratom z dovoleniek a so začiatkom školského roka, sú na území Slovenska postupne otvárané veľkokapacitné mobilné odberné miesta,“ hovorí Beňadiková. Národné centrum preto posilnilo nielen počet pracovníkov v call centre, ale zdvojnásobilo aj počet lekárov, ktorí žiadosti o odbery posudzujú. Maximálna čakacia doba na dodanie termínu vyšetrenia je podľa Beňadikovej 72 hodín, väčšina prípadov je však vybavená už do dvoch dní.

Hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková vraví, že aktuálne sa na Slovensku koronavírus šíri regionálne a pramene pôvodcu nákazy sa hygienikom väčšinou darí úspešne dohľadať. V krajine preto zatiaľ nebol zaznamenaný komunitný prenos.

„Epidemiológovia spracovávajú jednotlivé prípady priebežne v čo najkratšom časovom odstupe po nahlásení nového pozitívneho výsledku. Vyhľadávajú v ohnisku nákaz všetky kontakty. V rámci popísaného výskytu ide o tisícky osôb, ktoré sú evidované, dané do izolácie, pozývané na vyšetrenie v predpísanom intervale a minimálne desať dní sledované, teda až do času vyliečenia pacienta, alebo dosiahnutia neinfekčného stavu,“ konštatuje Račková. V auguste hygienici takto podchytili až 9 321 kontaktov.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus